[翻唱视频] [tvRent] [國語作品第二發] 掌握(鎖之少女國語版)- 黑貓

clpro 发布于2011-4-6 18:43 2660 次浏览 28 位用户参与讨论     [复制分享主题]
eegbook 发表于 2011-4-29 15:59:58 | 显示全部楼层
试听你都唔识咩?# k% B( D" e  S- j+ V
kevinchan 发表于 2011-4-29 07:27

( k" m. `* o) _( i! ?4 Q  v# p, w2 x! T6 ]8 m, j" Q" P5 l
+ L% [* l* M9 b
    原来系试听,还以为你去听咩电台添

kevinchan 发表于 2011-4-30 00:54:52 | 显示全部楼层
原来系试听,还以为你去听咩电台添
% n  R* \( J8 ]: |: t/ |2 y+ Teegbook 发表于 2011-4-29 15:59

! E4 b1 ~, [4 s3 K/ S- T0 M2 t4 N$ O, `; f2 P' B
( _( H; U, M& w9 F* C( W
    你都唔认真睇帖子嘅

netasa 发表于 2011-4-30 06:54:06 | 显示全部楼层
D词唔多得咯!其他OK嘅。本人觉得对D快节奏嘅曲D词应该精简字数容易入脑(好记)头尾多点相似以作呼应。现在感觉就係词就曲。听起上嚟词有词嘅节奏,曲有曲嘅节奏。及得唔係咁好。好唔容易节奏跟上左,不过听嘅人就听唔完全词所表达嘅意思。 要感受到词所带来嘅故事就更难了。

clpro 发表于 2011-4-30 12:21:05 | 显示全部楼层
回复 27# netasa 6 a( P4 b" G' b7 ~. y

+ d$ }  _" r; D+ N. y+ s& Q6 N3 Y5 Q
    netasa君你好。
+ \0 j8 Q# w5 I首先很多謝你對我們這首作品有詳細的評價。4 f/ {8 x! z7 D0 i$ c. I7 P
先講詞吧,詞是我填的,有參考過日語原詞恴意思,因而可能產生你所說的詞唔夾曲既問題。
1 H# b. m& J$ ^  m你又提到話前後呼應一下,用多D相同既字,類似既字,精簡字數,某D時候係需要,但此曲未去到呢個程度,亦未必需要住。
. h: c7 _9 |: v) O6 O: F; Y  G寫詞其實同一個詞語喺一篇詞作裡面,除非好特別,要強調個主體,否則用多過三五次都已經好濫,特別係虛詞。
& N3 n: x4 l+ \4 D+ x$ k亦需要體諒到要就押韻,就意境等方面。0 U; x' l1 t% g0 X# z3 f
其次係聽唔出個意思出黎。呢個我諗各人唔同,唔講了。
- F0 N$ [0 e6 b( Z. U+ ?
) }6 _# x  ^# D( _2 c  P2 s以上。

老威 发表于 2011-5-2 19:19:05 | 显示全部楼层
黑猫我中意 好好好啊