[生活百科] 二代 i3 2100 VS i5 2400的选择?大家入嚟俾下意见。

alexhus 发布于2011-3-22 14:02 3637 次浏览 43 位用户参与讨论     [复制分享主题]
alexhus 发表于 2011-3-22 23:37:24 | 显示全部楼层
装机前好兴奋,装机后见到硬件逐渐跌价有点心痛5 d' n4 P7 Z  m4 {8 ^2 F9 b3 l
kevinchan 发表于 2011-3-22 11:32 PM
; y* t9 l" b: B) n% y4 l9 `

( ]& X& R3 v$ O3 d: F- Y' n系咁噶啦,最好装完机就唔好再睇D报价,要玩游戏噶就专心玩,要睇电影噶就专心睇,一个月之后应该就冇乜感觉啦。。。

kevinchan 发表于 2011-3-22 23:43:05 | 显示全部楼层
系咁噶啦,最好装完机就唔好再睇D报价,要玩游戏噶就专心玩,要睇电影噶就专心睇,一个月之后应该就冇乜 ...
! h: p9 B: `8 k1 ?alexhus 发表于 2011-3-22 23:37
1 A& q% R# M- N" _( {( B' L! K
# K$ y$ U6 F; t5 P; }# M3 S4 a
. n3 j/ k9 l+ _7 b# i4 i, v* K
    bingo..... 乜今晚咁夜啊...

asd123456 发表于 2011-3-22 23:45:43 | 显示全部楼层
對電腦不懂,只會玩遊戲的路過。。

ConvoyChan 发表于 2011-3-23 03:41:50 | 显示全部楼层
大板ATX的确系几好,但是用料好多。微星果块虽然系大板,但是用料就唔一样啦,技嘉之所以咁贵,系有原因 ...8 D3 p) b; P/ c- v# G! H
alexhus 发表于 2011-3-22 10:18 PM
" S/ V" e: f$ g# J/ \
* {" ^8 N; H9 X! P/ G
9 ]7 \! }' U! V9 C! \4 q
    甘确实一分钱一分货无错既,都系甘多份量系度睇你将价值分配系功能定性能,应该话属于两种唔同既装机理念,只要你下次升级个阵唔怕觉得唔好就得喇,一般来讲堆料的优势要超频失出到来,讲到电气性能,感觉不相伯仲都了,大板面积大好布线铺少两层都应该同六层小板区别不大,而且现在越来越多野整合到处理器,板上器件的确越来越少了。两者的区别在于一个把料堆在固态电容,另一个就把料堆在南桥内存槽和pci槽以及那sata跟usb以及少量仅限处理器供电固态电容了。最重要仲有个句该死唔使病上次同同学写个卖699既giga p43一日即坏不停死机重启,一换就无事了超假,仲摘驶过我个699既h55

eegbook 发表于 2011-3-23 07:43:31 | 显示全部楼层
甘确实一分钱一分货无错既,都系甘多份量系度睇你将价值分配系功能定性能,应该话属于两种唔同既 ...% l1 E* j0 d6 f# @" \/ e" o
ConvoyChan 发表于 2011-3-23 03:41
: e- g. v- }% H, |1 x4 U* C: U3 Q
9 m& M: }2 J" X
' i1 Y! p9 a# j  T' K: h- \
    果真系行家啵~~~到时我砌机,够你嘞。

Xoun 发表于 2011-3-23 19:07:20 | 显示全部楼层
我都想换翻台..入黎参考下

eegbook 发表于 2011-3-24 08:46:31 | 显示全部楼层
我都想换翻台..入黎参考下  w7 x! T: s5 u7 Q9 W& g* G! \
Xoun 发表于 2011-3-23 19:07
) M' Z+ ]8 }5 \" B' T6 @7 C
% ]. ~% }, r" Z
2 r# E; W5 g+ [% r: {7 W
    我都想吖,台旧机都现在都未整好。. _9 x6 F, h, m: {* _
系嘞,千零蚊砌台主机,有咩好介绍呢?

alexhus 发表于 2011-3-24 13:24:19 | 显示全部楼层
我都想换翻台..入黎参考下, `* R8 T$ G9 H: A# D' C" b% n& s) K
Xoun 发表于 2011-3-23 07:07 PM
0 ]4 B9 g+ ?: u8 Y$ N
- j# U2 Q# H3 l+ E
, T! c' ?( X+ A2 S1 z* n: M7 p0 s, o" j
    X兄应该买得起i5啩。。。。

eegbook 发表于 2011-3-24 13:58:00 | 显示全部楼层
X兄应该买得起i5啩。。。。
( k& Q; k1 g4 |$ a! valexhus 发表于 2011-3-24 13:24

Z0 P6 R  l2 d& W4 K
* d" W8 d9 X. ]8 k. E* i
6 h/ @. t. }4 `" M    I5,好令人羡慕吖!!!

ttsti 发表于 2011-3-24 14:49:14 | 显示全部楼层
I5,好令人羡慕吖!!!
" Y0 S4 ^( k8 ^; _eegbook 发表于 2011-3-24 13:58
  c/ S  t  {: F; H/ s
好羡慕吾是瓜,i5我都用佐年几了,我堂弟同同学用紧i7,我都好羡慕啊.

eegbook 发表于 2011-3-24 15:00:33 | 显示全部楼层
本帖最后由 eegbook 于 2011-3-24 15:01 编辑 ) \  Q7 l1 Z4 v4 e3 X- p4 q# s' H
好羡慕吾是瓜,i5我都用佐年几了,我堂弟同同学用紧i7,我都好羡慕啊.
5 r( N, q& O+ t# _8 y  wttsti 发表于 2011-3-24 14:49

5 _- r3 B. {1 t: }) ]& _9 w9 u8 o) ^( z& x; J

% v1 _/ e# T/ r2 l  J* O    主要我系无钱人呢~~~~~~~~~~~7 |3 N; z( s6 D9 \2 @( f1 _" \
台旧机个硬盘瓜咗,而家要D朋友施舍D旧硬盘黎用~~
9 R! V" k# g- ?~~无荫公。

alexhus 发表于 2011-3-24 22:54:02 | 显示全部楼层
好羡慕吾是瓜,i5我都用佐年几了,我堂弟同同学用紧i7,我都好羡慕啊.. f9 D  o. y) q1 M* b
ttsti 发表于 2011-3-24 02:49 PM

3 S; H  ]2 A: A6 d% `0 j' W3 G2 Q  V& k; U7 a9 D# _

9 @4 u4 b& g7 m$ I9 A# _, z    暂时想用住i3 先,下一季度又要出新CPU啦,跟唔上啊。。。话说而家呢个i3唔超频情况下,同上一代i5有得比。。。