[生活百科] 二代 i3 2100 VS i5 2400的选择?大家入嚟俾下意见。

alexhus 发布于2011-3-22 14:02 3638 次浏览 43 位用户参与讨论     [复制分享主题]
alexhus 发表于 2011-3-22 18:03:26 | 显示全部楼层
2400  种要看你要咩主板.   但我都好想知道配h67板  Bug解决未  ? 而P67 板都过千元 ~看你自己衡量。 如果 ...9 s2 L  Q* P& K- G$ K% K# B
yang0099 发表于 2011-3-22 05:11 PM

* D( ~0 n& I3 r- x0 z. u
( {. G% q1 t/ [( i, i
/ H+ l8 G( L2 m6 H    6系列主板问题已经解决,标志-B3呢个系证明主板解决SATA2芯片问题,U2311H系IPS,我谂住睇片,应该都唔错。

eegbook 发表于 2011-3-22 19:03:56 | 显示全部楼层
可恶的有钱人- U: ?6 z. s( ?' j* j9 t& W' v
基拉杰特 发表于 2011-3-22 17:55
$ }/ s- c0 E3 r1 A+ Q% G
! E5 z6 @* X) U8 j/ d+ E  ~

+ P$ _0 W1 y: }4 d1 v% f    呢个系省吃俭用嘅成果。。

ConvoyChan 发表于 2011-3-22 19:42:59 | 显示全部楼层
的确是系,压片噶话,方案一的确好好,主板方面我都系偏爱技嘉,堆料王,冇咁容易坏。HA65M系用H ...0 x6 w3 X, h/ u8 q( ?) {
alexhus 发表于 2011-3-22 06:01 PM

" k3 q' X& e8 ?/ @; `8 `8 h1 j4 Z& D; G

* F; s) O$ P3 `% O6 q% r+ Q    资金充足既話我都中意giga咖 不过如果比我要堆料h61定系性价比h67 我会选后者咯 多两ram槽不止 个蓝盘支持sata3
4 t7 l1 w7 E1 Q( m相同价钱我会选h67 msi咯

Windysonk 发表于 2011-3-22 20:11:31 | 显示全部楼层
i7 > i5 > i3

alexhus 发表于 2011-3-22 20:15:42 | 显示全部楼层
资金充足既話我都中意giga咖 不过如果比我要堆料h61定系性价比h67 我会选后者咯 多两ram槽不止 个 .... C  l& x/ k, l; K5 w
ConvoyChan 发表于 2011-3-22 07:42 PM
! F: n0 [( q% R! W
( G% V4 C" M' m* W: |# u
/ n  h: Y" U5 f  W: v9 M% @

# c# h, c1 G  p$ [( x4 m7 k3 @    其实H67同H61芯片都系差唔多性能,不过之前话H61芯片唔支持SATA3和USB 3.0,所以少人买,不过而已HA65M-D2H呢块主板虽然系H61芯片,但是支持SATA3和USB 3.0,所以暂时呢个系性价比最高噶主板,而且仲系技嘉出品。。。

ConvoyChan 发表于 2011-3-22 20:46:52 | 显示全部楼层
其实H67同H61芯片都系差唔多性能,不过之前话H61芯片唔支持SATA3和USB 3.0,所以少人买,不过而 ...
6 l! f, a$ U0 Y9 r7 G3 halexhus 发表于 2011-3-22 08:15 PM

( C; q. M5 O  I, [
; R9 ^3 E* w) w! r$ `, a4 |+ q' |$ A6 n
    甘其实61 67有乜区别啊? 我之前装i3个振本来都想要giga的 不过那是一直以来装机留下既习惯以前奔腾4同之前个年代 一直用全尺寸atx,0 z2 A7 i+ U- ^9 B0 a
偶极度看2ram槽既主板5顺眼 总觉得冇作为 升级5方便 所以我情愿要4条ram槽既msi都冇要giga
" y7 ^0 ?- C" p, Z, `8 Q! f, t; C* X6 _( h  ]+ R% h, D) U
比着我要哩块好过 个报价都5同level 我都5明giga个h61凭乜卖甘贵 仲犀利个asus直逼intel原装" ~" A. ~* ^$ r- w$ d
微星 PH67S-C43

alexhus 发表于 2011-3-22 22:18:52 | 显示全部楼层
甘其实61 67有乜区别啊? 我之前装i3个振本来都想要giga的 不过那是一直以来装机留下既习惯以前奔 ...
$ S; U3 \5 x) ~" ]: f" q9 F- O3 v% ~ConvoyChan 发表于 2011-3-22 08:46 PM
6 f$ x8 H* \: C9 ~

! n" |0 p* b0 R- J2 M大板ATX的确系几好,但是用料好多。微星果块虽然系大板,但是用料就唔一样啦,技嘉之所以咁贵,系有原因噶,PCB板噶层数唔同,你可以试下将两块板放在手上就知道点解技嘉贵,重量完全冇得比,仲有技嘉用噶固态电容系真正日系电容,微星部分噶系国产噶固态电容。。。* D" e' e7 b" S" M
* Y2 {% }- x" i
    P67、H67都有SATA 6Gbps原生接口,但数量仅为两个,另外四个还是SATA 3Gbps;USB 2.0接口多达14个,但没有USB 3.0;8条PCI-E信道升级为2.0标准,带宽翻番至5GT/s,每信道单向500MB/s、双向1GB/s,可很好地满足第三方USB 3.0控制器。 3 J$ D- e7 T+ y* c

' F1 j/ I9 {  z- m+ J" K. }3 [; W6 m  {H61也是搭配处理器集显的,规格削弱很多,比如不支持RAID,USB 2.0接口减少到10个,SATA 3Gbps接口减少到4个而且没有SATA 6Gbps,PCI-E信道也减少为6条。

kevinchan 发表于 2011-3-22 23:05:32 | 显示全部楼层
入嚟学习一下,更新换代是必须的,唔知几时到我呢

alexhus 发表于 2011-3-22 23:07:21 | 显示全部楼层
入嚟学习一下,更新换代是必须的,唔知几时到我呢) h$ e: X4 U  z, y( i
kevinchan 发表于 2011-3-22 11:05 PM
1 P( _1 v5 q  N

( J- @' w: `3 }2 G7 \) F/ |& b6 m0 d8 D
    旧的电脑用咗5年啦,都系时候换下,硬盘加完又加,而家想买一个2T,但是而家硬盘噶质量真系一个问题,有人话西数好,有人话希捷好,都唔知边个信得过。。。

kevinchan 发表于 2011-3-22 23:13:16 | 显示全部楼层
旧的电脑用咗5年啦,都系时候换下,硬盘加完又加,而家想买一个2T,但是而家硬盘噶质量真系一个问 ...
: M- l4 E& w" r/ lalexhus 发表于 2011-3-22 23:07

H# W; V# V0 C* t, W
0 n2 |, `+ D/ d! N5 M
  X% W& o- a2 z6 \1 I6 _; X- T( N    硬盘拼人品啦,我上年十月份都买咗 西数2T嘅绿盘,暂时冇问题....不过你真係考虑得好周全啵 .....话说我都好耐冇上嚟,所以好耐未见过A兄咯

alexhus 发表于 2011-3-22 23:25:49 | 显示全部楼层
硬盘拼人品啦,我上年十月份都买咗 西数2T嘅绿盘,暂时冇问题....不过你真係考虑得好周全啵[em04 ...
) l+ l0 k( V/ o2 F( nkevinchan 发表于 2011-3-22 11:13 PM

: n1 m3 e5 _, H1 n( S8 |# Z  u! f. g: V1 z( J# Z
( T6 L& H7 S; @- E' R
    我最近自己都有D事,冇点上嚟,看到想装机啦,问下大家意见。。。

kevinchan 发表于 2011-3-22 23:32:24 | 显示全部楼层
装机前好兴奋,装机后见到硬件逐渐跌价有点心痛