[每日闲聊] [分析] 心理小測試|8秒測出乜對你才系最重要嘅

kobe1992 发布于2024-3-30 17:48 107 次浏览 14 位用户参与讨论   [复制分享主题]
4 t4 C, y0 p& K* @0 V1 X' n, {2 Y, y. y/ r2 x% w" r" n
8秒測出乜對你才系最重要嘅1、你依家與以下五只動物喺沙漠里共生,如果你想走出沙漠,就必須要放棄其中一只
( N6 v) y0 c- n' m/ a( S. l2 L2、你與剩下四只動物繼續前行,走咗一段路程後,你必須再放棄一只動物,你會放棄邊個?: ^" N. a- I" l% o  r
3、你與剩下三只動物繼續前行,突然,你哋發現了綠洲但系,水卻已經干涸,呢時你又必須放棄一只動物,你會放棄邊個?
( b) Q. C1 q6 Y' [1 l6 ~4、你與剩下兩只動物繼續前行,喺走出沙漠前,你只能帶一只動物離開沙漠最後你會選擇邊個?又會放棄邊個?
* e; Q$ R" n/ M- ]$ A- [' k
; |( T4 a1 e! C

2 q2 S' {9 c! z2 T8 o+ ^ 303.jpg
2 z6 p- _/ Q5 C3 _1 j1 P( F$ }, M- O+ G0 V1 g/ k& g0 {
================================================
# U" l- w$ G' G5 W2 S+ _8 m" l! M# U, @/ e+ \. y8 r& u8 X0 g9 B  [

/ {9 a, ?% d4 o2 m8 }5 P9 Q8 g% p8 R3 N) V" f

' }. i2 B9 S0 k3 U( k  R2 s! c0 k4 W- [
; B4 Y/ E! b4 A& H4 n, ]  b
# ^. M; `9 h) d& c& f7 m7 c" F
$ n- M+ ^& n- ]$ M$ x4 U; t

4 U8 `* y) y9 z4 u  u6 z" V" z7 M. X& f

1 y* ]. }6 n% t6 N! c( n  a
/ g5 R9 x% g8 ]/ v" x* B% ^) o) r; p0 m! o" W. Q
, g. |& T/ t3 |+ U' p
) N: j: K  x, r  i, @6 `

0 o8 g$ w: {2 {1 x+ D( K
4 R+ K9 R9 W2 V  Y' J& G/ w# a# q0 m% n) _# O- B

3 U" E1 x, Z$ G9 ~3 h: ?$ J+ h. g6 c8 Z/ m, Q- ~* Y/ w  c
0 N; Q6 S. N6 n
- Z" a5 S; A+ z  I
5 N5 n2 Y9 w1 b1 M& W, c# \
; H/ M- o; P# ?! I
4 j- D; l3 E9 ?9 V$ M  [: e/ P
4 m9 r" i, t: _7 t' q: T( x* b
& b4 j! j; O- w3 M: }
* b" @  e) C5 |! d
1 K! L% Y3 |# ~7 |/ h, u" [
獅子代表【自尊、自我、理性】
+ \& E% o' W4 C. ~5 K# q' F如果你最先放棄獅子,講明自我對你嚟講冇咁重要,你唔害驚放下自己嘅價值。而且你系一個感性大於理性嘅人,經常感情用事,讓你失去理性嘅邏輯思考,總系處於兩難嘅抉擇狀態。就算理智知應該要點樣做,也常常因為情感原因令你改變心意。你也系一個唔中意紛爭嘅人,有時寧願遷就別人,總覺得退一步海闊天空,對雙方都好。如果你最後才放棄獅子,講明你系一個有超強自尊心嘅人,就算你乜都失去了,也唔得被別人睇唔起,你會把自己放喺一個很高嘅位置,非常愛面子,而且也會守着自己最後嘅尊嚴。
- ?$ k: L$ Z; h8 Q! m+ s3 Z5 ?. p
' W( P- B5 A$ o7 R% d

0 P: A% k# L& q) v/ ]7 v% I; k7 O: W& t
馬代表【工作、事業】
7 _2 }( _& B. F7 U2 v3 w5 l& p如果你最先放棄馬,就表示工作對你嚟講並唔重要,只把佢睇作系維持生活基本開銷嘅來源,從嚟都冇很大嘅野心想要升職,或向高職位拼搏,反而相信機遇,認為時機到了就會讓你嘅工作有新嘅突破。8 N; G% Y; w* m- X7 Y$ g
如果你最後放棄馬,表示你系切切實實嘅工作狂。工作比一切都重要,而且你唔介意開會,每天搏命工作到半夜,當需要你負責嘅工作越多,你就會覺得自己越重要、越有成就感。對於工作有着自己嘅理想和目標,也希望能夠獲得更大嘅掂。
$ a$ H& w2 j0 J4 ]% Q1 E5 w
- l: A6 P0 P' A/ h7 v' Y& B

7 q; s* i: q4 n
0 \8 K# s% b0 f; c- ?- H. {
$ F" a  V' Y( m0 Y* Y6 u1 j- {1 ~
牛代表【家人、親情】
2 E5 P" J" |5 W如果你最先放棄牛,其實並唔系你唔愛家人或唔孝,反而系因為你知家人一直都會喺你身邊,所以唔使太花力氣去維系或爭攞就能輕易得到佢哋嘅愛,梗系呢想法也很容易令你忽略了家人嘅感受而唔自知,有時會把所有壞脾氣都發喺佢哋身上,令佢哋傷心。喺你現階段中,你會覺得家人唔系占重要嘅位置,因為你有更多事情需要花時間、花精力去完成,而且喺你成長嘅環境中,你一直系一個獨立且自我嘅人,所以做每個決定之前,都唔會輕易受到家庭嘅過多影響。如果你把牛排到最後才放棄,嗰就表示親情喺你人生中系無法被攞代嘅,所以你很重視與家人嘅互動和相處,只要家人開心,你就開心。. c- i* H3 |, p& [5 H. G
6 Z2 T1 Q6 B9 t- v# p

1 O% }2 L2 R% S7 K; Y: ~% W
% k( D7 ]0 q" I/ C

( u+ G/ }( Q. N7 g1 F猴子代表【朋友、友情】
! z& @: g+ F# a) l8 x6 A- F如果你最先放棄猴子,代表你經常忽略友誼,喺你眼中,當你認為目前有更重要嘅事情要處理抑或有更需要守護嘅人如家人、愛人等),你會先放下友情,因為你認為真正嘅朋友唔使無時無刻都保持聯系,而且好朋友更唔會因為啲小事情而離開你,所以你對佢哋很有信心。如果你最後放棄猴子,嗰就表示你超級重視每一個朋友,同樣你也希望你嘅朋友也重視你,當朋友有難時,你會全力以赴地幫忙,你絕對系一位抵深交嘅朋友。之不過當你與朋友間嘅付出唔對等時,你會非常傷心
5 q( X; f) T; a* B) m7 g1 s+ V
3 w" i& ^3 S+ n( H. v

$ U3 E( ~2 o. P1 o4 L! U
& d2 N4 b7 @! U2 T# {

_8 B1 K7 @/ }8 o, K羊代表【伴侶、愛情】5 S2 h6 V; \8 R( J/ v3 `9 l' S' A
如果你選擇了最先放棄羊,現階段對你而言,愛情喺人生中相對嚟講系唔重要嘅,也許喺安排自己嘅行程上,情人嘅優先次序都一定唔會系第一位,對拍拖你冇太多嘅憧憬和幻想,而且還覺得呢世上有更多比拍拖還有趣嘅事情。有時候生活已經很忙碌,也有太多事情要處理,冇時間讓你去談情講愛,也許你會想等到獲得自己想要嘅生活時,才會想戀愛相關嘅事情。而且還覺得呢世上有更多比拍拖還有趣嘅事情。有時候生活已經很忙碌,也有太多事情要處理,冇時間讓你去談情講愛,也許你會想等到獲得自己想要嘅生活時,才會想戀愛相關嘅事情。如果你最後才放棄羊,你可能就系一個非常戀愛腦嘅人,寧願放棄自己嘅事業抑或系與家人有爭執,都唔想讓自己嘅愛情關系破裂。  X/ u7 J5 O3 r4 Y- F2 ]

7 B/ r: {7 z8 W5 Z$ ?9 i7 ^
9 T+ g6 w, [2 s2 D- ]
( @* _8 @! i9 B" q, ]& l

* H; s, W4 x! c( D* j# e$ ]7 L, ?2 ?; c
# n- \- u2 g) s# a
1 Q, ]8 W- _3 g! k  q, V3 u$ `

* e% {0 g3 _9 m: ]+ ~# r

已有(14)人评论

snzt79 发表于 2024-3-30 19:09:23 | 显示全部楼层
放弃自我,放弃爱情

shiraishi 发表于 2024-3-30 19:19:29 | 显示全部楼层
全都要放弃

kobe1992 发表于 2024-3-30 20:11:07 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2024-3-30 19:092 b# K3 n0 L& c. u9 D9 W4 z5 o7 |
放弃自我,放弃爱情

5 _% D- R8 }* l! s唔好放棄啊, 繼續努力

水皮跳跳 发表于 2024-3-30 20:11:18 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2024-3-30 19:09
6 m. i2 X# E! Y  t9 W) z放弃自我,放弃爱情

* o2 e% T: F# N. E* L) D7 k* ~放飞自我

kobe1992 发表于 2024-3-30 20:12:51 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2024-3-30 19:19
- D( s1 Q/ s$ {& f$ q: F7 @全都要放弃
- C, C1 L) b( l# ^
要努力啊, 不要放棄!!!!

oppozie 发表于 2024-3-31 00:59:24 | 显示全部楼层
中 ,
- |% {( N8 ]+ v+ J7 c  D都幾準
& N# N- Z0 \0 r5 j+ N1 @- U
2 j  o- }) L: g5 N7 d, Y' O( SThank you

shiraishi 发表于 2024-3-31 10:43:16 | 显示全部楼层
kobe1992 发表于 2024-3-30 20:12
- s$ j+ j4 A2 X) V要努力啊, 不要放棄!!!!
: r: d* y' s& q
系咁你去努力

jimmarkken 发表于 2024-4-3 08:58:08 | 显示全部楼层
放开,放开所有,彼此更自由

西海道虎铁 发表于 2024-4-3 11:37:18 | 显示全部楼层
最先放弃狮子,最后放弃羊。几得意的小测试

jojojo 发表于 2024-4-3 13:21:16 | 显示全部楼层
没有什么关联

hejing 发表于 2024-4-5 08:26:42 | 显示全部楼层

12下一页