[每日闲聊] 你对个人收支清楚吗

Kiver 发布于2024-2-23 21:38 1269 次浏览 313 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-3-4 13:35:05 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-4 11:29; H3 R' k4 ^/ |/ h7 M5 {0 X
係啦, 預咗啲錢, 睇到乜想買就買乜
% T( P2 S7 Q/ G* z" y: d4 W: a/ V
呢个我都会,或者是书展、漫展嗰啲

adhk 发表于 2024-3-4 13:54:55 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-4 13:35
, u; R# L' ~) p& z呢个我都会,或者是书展、漫展嗰啲
) M1 i3 {7 ~* Q1 o/ f
書同漫畫反而少買, 個書櫃好早就已經放書放爆咗

klozepyj 发表于 2024-3-5 08:38:35 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-4 13:54
9 ?5 i9 I) I0 N$ q! p5 I# j& U& Q書同漫畫反而少買, 個書櫃好早就已經放書放爆咗
' G  Q5 [; ~; @6 ]8 A+ \
漫画同书我都仲喺中意实体书,不过我个柜都满了,宜家都是放箱/ u- d* a& C9 _" a

adhk 发表于 2024-3-5 09:38:04 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-5 08:387 K9 q6 D, d. m" a6 E, Q
漫画同书我都仲喺中意实体书,不过我个柜都满了,宜家都是放箱
; B8 {4 `( n8 |& o" k" A
咁就要放啲抽濕器, 唔係就會生蟲

klozepyj 发表于 2024-3-5 19:19:41 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-5 09:38
8 C) [% W! H9 E' {咁就要放啲抽濕器, 唔係就會生蟲

6 J( O* r- q$ L( M* X空调咯 书柜同箱有樟脑丸

adhk 发表于 2024-3-6 05:15:17 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-5 19:195 o$ h- B' L+ I1 y8 C& {
空调咯 书柜同箱有樟脑丸

: r( p) H0 A. T, Y# h. P* S0 ]空調唔係成日開, 所以放啲抽濕器就安全啲

klozepyj 发表于 2024-3-6 20:36:41 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-6 05:152 Z* g9 g1 p1 ]+ l$ k
空調唔係成日開, 所以放啲抽濕器就安全啲

) v2 @1 W( y# v. k屋企的确是无买抽湿机 一年就是几日回南 忍下就过了

adhk 发表于 2024-3-7 03:53:41 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-6 20:365 a% N+ P' i: `
屋企的确是无买抽湿机 一年就是几日回南 忍下就过了

+ t, Q7 P1 J1 g5 M唔係抽濕機, 係一個個有吸濕劑係裏面嗰啲抽濕盒, 放咗之後啲書會乾爽好多, 水會被抽到個盒裏面

klozepyj 发表于 2024-3-7 08:52:03 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-7 03:53) {: |  v/ v. n; T2 ]5 J/ y- M
唔係抽濕機, 係一個個有吸濕劑係裏面嗰啲抽濕盒, 放咗之後啲書會乾爽好多, 水會被抽到個盒裏面 ...
4 ^0 I! x( c( c6 F! X0 J
即系好似吸湿大笨象嗰种?

adhk 发表于 2024-3-7 08:57:13 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-7 08:52& A5 y. j* {9 K' J- i6 r7 S
即系好似吸湿大笨象嗰种?
6 t' t( y  {  v% h0 o
係啦係啦, 不過吸湿大笨象太貴, 我買啲720ML約廿蚊三個嘅, 係書櫃中同底層各放一個

klozepyj 发表于 2024-3-7 15:17:26 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-7 08:57
) |. r& P0 U  y+ `係啦係啦, 不過吸湿大笨象太貴, 我買啲720ML約廿蚊三個嘅, 係書櫃中同底層各放一個 ...
  l1 j' l2 b+ p) y$ C% E
我搵一下先 我以前用过,但是佢吸完水由各柜攞出嚟 我觉得好似好危险咁  水好满

adhk 发表于 2024-3-7 15:41:55 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-7 15:17
4 g# n0 e3 `7 r) o我搵一下先 我以前用过,但是佢吸完水由各柜攞出嚟 我觉得好似好危险咁  水好满 ...
- c/ o: K0 s+ a4 L  q
放咗之後啲書真係好乾爽, 至於好滿攞出嚟時唔小心側一側唔會倒出嚟, 但長時間打側就唔敢試