[每日闲聊] 你对个人收支清楚吗

Kiver 发布于2024-2-23 21:38 1568 次浏览 362 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-5-8 19:25:01 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-8 08:44! @* S+ G4 Y; V' b
肯定了 穷毕生之力先可以上到去 俾我就真是死都唔走
0 Q2 S- K3 ]. a9 `
但係好多時都會奸有奸輸, 好似當年趙康胤之可以奪權都係因為之前揸權嗰個做多咗嘢

klozepyj 发表于 2024-5-8 22:30:30 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-8 19:25
; |# I* [3 Y3 F) O8 I' k但係好多時都會奸有奸輸, 好似當年趙康胤之可以奪權都係因為之前揸權嗰個做多咗嘢 ...

+ c/ T) W1 v7 \  N& t' [- c历史就是咁微妙噶了 正所谓过犹不及 但是你又点可能咁超然预判咁多可能性

adhk 发表于 2024-5-9 08:45:03 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-8 22:30
4 r( Z! `5 [% l+ c历史就是咁微妙噶了 正所谓过犹不及 但是你又点可能咁超然预判咁多可能性 ...

; N# B4 O4 G  w8 ~; Z好似曾突手咁講要做好呢份工, 咁就真係只有佢有政績但反而被屈去咗坐監, 其他個個都亂嚟亂改改到亂七八糟就個個豐衣足食, 所以替大國做嘢原來係要HEA住先得, 唔係就會好大鑊

klozepyj 发表于 2024-5-9 21:12:17 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-9 08:458 e8 q2 y% q/ M, u4 B5 ?
好似曾突手咁講要做好呢份工, 咁就真係只有佢有政績但反而被屈去咗坐監, 其他個個都亂嚟亂改改到亂七八糟 ...

9 m; ]2 r# v$ L' D" q& O- E我觉得佢哋都搵唔到平衡 或者未够班两边都搞得掂 我觉要肥彭嗰阵级数先可以handle到

adhk 发表于 2024-5-10 02:17:21 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-9 21:12, x& n% Z7 U7 g( _4 h
我觉得佢哋都搵唔到平衡 或者未够班两边都搞得掂 我觉要肥彭嗰阵级数先可以handle到 ...
! b( k/ x5 ]; Z% B% ?
有長輩係好多好多年前講過中國人治下生活好難會好

klozepyj 发表于 2024-5-10 21:10:42 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-10 02:17
. {3 |+ h# s+ O3 }  K2 x. Y3 F有長輩係好多好多年前講過中國人治下生活好難會好

) v$ l0 E8 u5 H, i; k! d  P7 S长辈经历过建国初期 或者是民国 肯定深有感触

adhk 发表于 2024-5-11 03:29:25 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-10 21:10/ |. l8 L* B5 H% R& ~
长辈经历过建国初期 或者是民国 肯定深有感触
. p6 P/ |. W* P# p9 P
打過鬼佬工, 無可否認外國人好多都不拘小節同埋睇錢無咁重, 回歸前基本上加班就有OT費或者補水, 回歸後政府帶頭取消OT費, 令私人工好多都要求職員自願無薪開OT, 咁就可見一班

klozepyj 发表于 2024-5-11 13:49:00 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 03:29$ C* Y. ?$ g( s- _) G& C
打過鬼佬工, 無可否認外國人好多都不拘小節同埋睇錢無咁重, 回歸前基本上加班就有OT費或者補水, 回歸後政 ...

: T, v# s( H) K2 ?  H2 \( g我都做过外企 OT都有上限 反正就令你安心做嘢 其他嘢 你就可以少啲精神消耗' |; {3 H6 _# Y

adhk 发表于 2024-5-11 15:07:50 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-11 13:49, A, ]  P6 w7 Y% v- j
我都做过外企 OT都有上限 反正就令你安心做嘢 其他嘢 你就可以少啲精神消耗9 {% C- R& u8 k4 k1 Q6 B
...

2 K" a, a, Z7 i# B1 k對, 總之你做好嗰份工就自然有薪加同有級升, 唔駛攪咩小動作比如擦鞋, 送禮...

klozepyj 发表于 2024-5-13 08:59:53 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 15:076 M7 j: V" A: E) S( w7 v
對, 總之你做好嗰份工就自然有薪加同有級升, 唔駛攪咩小動作比如擦鞋, 送禮... ...

% W7 k4 S% O3 u是咯 纯粹啲 虽然办公室政治都有 但是相对纯粹啲0 A9 J" G" v, f# M# N$ F- N

adhk 发表于 2024-5-13 13:28:35 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 08:598 e8 q* C) |/ ]8 Y* @8 d
是咯 纯粹啲 虽然办公室政治都有 但是相对纯粹啲

2 Z/ R( o: ^. C. ^- b7 ?) c  h9 X今非昔比, 而家啲建制人跟咗大國文化成日互相送禮

Wing223 发表于 2024-5-13 18:36:50 | 显示全部楼层
不多,但是知道大概