[每日闲聊] 你对个人收支清楚吗

Kiver 发布于2024-2-23 21:38 1390 次浏览 335 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-4-19 02:35:38 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-18 21:10& M/ a& I! K) M2 ]- `% t
都唔知喺大意,定是用力过猛
, g% _% B/ u( Y" q6 x& B+ |
應該係跟車太貼, 喘摩上意, 20哩唔識換肩

klozepyj 发表于 2024-4-19 15:15:35 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-19 02:35
1 l* l9 a0 {0 u應該係跟車太貼, 喘摩上意, 20哩唔識換肩
5 }+ y4 H) M+ ]4 K4 q5 B& F. Y
可能是制度关系 以前做下属唔需要点样有开创性工作 跟程序做就得 宜家上咗位话事 反而唔识做

adhk 发表于 2024-4-19 16:52:02 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-19 15:15
5 [  I7 U& J* r+ u$ I0 j可能是制度关系 以前做下属唔需要点样有开创性工作 跟程序做就得 宜家上咗位话事 反而唔识做 ...
- p* j( f. S# k) J2 K& G9 n
而家話事已經唔係以前班英治AO(行政官), 所有都係由中央安插, 互相附和之中又互相推卸批鬥, 所以無人識管理

klozepyj 发表于 2024-4-19 20:55:39 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-19 16:52
' m1 I6 v( P- Z而家話事已經唔係以前班英治AO(行政官), 所有都係由中央安插, 互相附和之中又互相推卸批鬥, 所以無人識管 ...
5 o" r" i8 `% o, P
唔同阵型互斗都正常 不过感觉的确一代不如一代

adhk 发表于 2024-4-19 21:49:27 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-19 20:55& n7 Y' R& Q, C# B
唔同阵型互斗都正常 不过感觉的确一代不如一代

5 g2 Q+ Y: S  E" {2 c5 S! g8 C問題係同一陣營咁攪法先亂

klozepyj 发表于 2024-4-21 20:05:40 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-19 21:49- L' A% E4 t" O. [& x3 m
問題係同一陣營咁攪法先亂
% x7 U( Q4 m0 L' [% P. X
是啊 精力都去晒度

adhk 发表于 2024-4-21 22:31:55 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-21 20:05
3 L+ P& w" O1 K" C" Y- S是啊 精力都去晒度

/ t6 M* M) r% e/ y2 y4 W4 B# b- `可見短期內經濟都唔會好番

klozepyj 发表于 2024-4-22 11:06:17 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-21 22:31" y: D+ Q# P5 p
可見短期內經濟都唔會好番
, o' a. q6 L8 _! |
之前又运动 然后又疫情 其实都需要好多时间先可以恢复2 x/ w2 E8 I8 _7 U$ N1 Z9 C, t

adhk 发表于 2024-4-22 13:28:23 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-22 11:06
! A+ Z) w$ }3 @# {+ Z$ D之前又运动 然后又疫情 其实都需要好多时间先可以恢复
9 w; d, C! h- I+ G9 E4 c; q7 \
運動反而經濟係最好嘅時候, 人人都照出嚟消費, 係過咗國安法先少咗人出街, 好多人又移哂民, 學校都唔夠學生開班

klozepyj 发表于 2024-4-23 13:42:21 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-22 13:28
, Y! |- _+ ^% J1 N( |# K運動反而經濟係最好嘅時候, 人人都照出嚟消費, 係過咗國安法先少咗人出街, 好多人又移哂民, 學校都唔夠學 ...

3 z+ M1 W3 H. q, e% G/ s呢个都是只能等,有矛盾好正常既,搞掂个矛盾其实对个城市都有帮助,当是发个烧咁6 `  s6 q& \* t6 j  t; H

adhk 发表于 2024-4-23 15:48:10 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-23 13:42
+ w- A# D$ v, |6 i呢个都是只能等,有矛盾好正常既,搞掂个矛盾其实对个城市都有帮助,当是发个烧咁' ]5 k  {" ?5 _8 v  m$ T
...
+ F! r# N% x* b' U9 V2 B: U
呢有法例嘅矛盾唔會攪得掂, 唔係就唔駛連兩餸飯都要執

klozepyj 发表于 2024-4-23 19:35:40 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-23 15:48
& Z. b. k: H( |; [呢有法例嘅矛盾唔會攪得掂, 唔係就唔駛連兩餸飯都要執

" t, g2 |& v7 R% V% U) [6 m4 t: a" I我觉得个法都好似神主牌咁,摆多既嗻,实在都是要大家搵到食,咁好多问题都会搞得掂