[每日闲聊] 你对个人收支清楚吗

Kiver 发布于2024-2-23 21:38 1395 次浏览 335 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-3-11 20:51:20 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-11 14:31
6 v1 k! A# M! y! g; v6 a$ e咁犀利, 你屋企好近山或者水架咩
* }- Y8 x7 A$ X) `7 W
咁又唔喺 不过可能之前吸埋 然后我楼层又比较低

adhk 发表于 2024-3-12 10:24:34 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-11 20:51
( Q3 A( r0 ?& c7 P咁又唔喺 不过可能之前吸埋 然后我楼层又比较低
4 G# J4 A1 c9 i+ J6 H( p. Y) ]
國內好似有啲舊樓都係泥水地或木板地, 出水情況好似都會利害啲

klozepyj 发表于 2024-3-12 16:10:00 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-12 10:240 I$ K7 _. M' D! |9 w. J
國內好似有啲舊樓都係泥水地或木板地, 出水情況好似都會利害啲

) I3 }6 A2 @! p# u! H' W+ s) q无错,仲有瓷砖都是比较明显,反而再旧少少既砖木结构仲无出水咁明显

adhk 发表于 2024-3-12 19:13:12 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-12 16:10
! t4 ?+ Y" ]% ]; d9 S& P- }无错,仲有瓷砖都是比较明显,反而再旧少少既砖木结构仲无出水咁明显
; e) t4 q  r8 g
如果樓舊啲會唔會好啲      

klozepyj 发表于 2024-3-12 19:16:50 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-12 19:13
. {9 F  n5 [7 J, p% B8 G1 w+ c# j3 e如果樓舊啲會唔會好啲
& C! G. ]* X9 K$ K5 S
应该同建筑材料有关,以前啲屋就算是地下都唔觉咁潮湿,宜家中意地砖 瓷片 玻璃之类 呢啲嘢有水就好明细

vskenying 发表于 2024-3-12 20:16:44 | 显示全部楼层
真的是没在意,大手惯,该改正

adhk 发表于 2024-3-12 23:50:02 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-12 19:16
* [8 M1 M2 m) y6 O7 B% J8 P应该同建筑材料有关,以前啲屋就算是地下都唔觉咁潮湿,宜家中意地砖 瓷片 玻璃之类 呢啲嘢有水就好明细 ...
* e+ ~4 J% R, K' c
唔係地磚會防水嗎, 見有好多國內一樓都鍾意鋪地磚            

klozepyj 发表于 2024-3-13 08:36:19 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-12 23:502 m/ Y4 _( G( c3 _, `& m8 R
唔係地磚會防水嗎, 見有好多國內一樓都鍾意鋪地磚
0 b( d. Z4 v% z) J- |3 }# {
要睇材质,老式红色地砖其实效果超好,宜家大理石嗰啲就唔得

adhk 发表于 2024-3-13 09:30:26 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-13 08:362 e: q5 \1 l2 V/ K3 \4 a3 c
要睇材质,老式红色地砖其实效果超好,宜家大理石嗰啲就唔得
3 P! O' [* \$ F9 v6 q* f4 s0 V
大理石可能一濕水就好滑

klozepyj 发表于 2024-3-13 13:56:38 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-13 09:30
( R( g+ I3 V/ |' G8 O) E9 u大理石可能一濕水就好滑
* j7 H, I0 S( `/ Q: y( n/ T. N& ]
简直溜冰场咁啊

adhk 发表于 2024-3-13 18:06:27 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-3-13 13:56
. x1 _& o! e* |( X- E* `! C简直溜冰场咁啊
3 ^" A! u+ p) t9 C- K
同埋冬天大理石地會幾凍

klozepyj 发表于 2024-3-13 21:22:30 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-3-13 18:06
5 O0 U: Z1 G( l4 J. h. S' B同埋冬天大理石地會幾凍

4 g- Z% w- y# T$ W4 x本来就冷色 夏天就稍好 可能木地板相对会舒服啲