[每日闲聊] 适合的参观名校方式

Kiver 发布于2023-7-7 10:24 1830 次浏览 89 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2023-7-8 08:33:15 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2023-7-8 04:04
6 m* k; z( L7 f- @家阵d细路,基本上都俾屋企培养到超强依赖性,你反其道行之,你对仔女第时一定叻过好多人 ...
4 T3 E2 h7 C* f* h% F
好多身边人话我,甘细就要佢住宿,冇亲情的!但我两个送出去时,都冇喊过或明显抗拒
7 H- K+ e* R2 [0 x2 h0 V! ]: V依家个女就甘读完六年了
5 w$ N7 B7 a1 ?- G2 \& T5 F听日又要去新的初中报道了
) Z& N& }; U3 l4 `) I2 x: }" v

Kiver 发表于 2023-7-8 08:35:53 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2023-7-7 23:47
: r- w4 O8 p4 }我哋呢度大多数家长都係等佢哋读大学嘅时候至俾佢哋住出边,小学中学嘅时候多数住屋企。 ...
+ d4 c( D: J' G) S) D
我都是读高三的时候才出去住的
- E2 l- r: J$ @+ B  I1 r我地依边都是小学在家,
6 F- T" B7 Q9 M9 F初中基本都住宿的了

十月围城 发表于 2023-7-8 09:25:11 | 显示全部楼层

回帖奖励 +3 星梦社区币

Kiver 发表于 2023-7-8 08:35* J3 ^' }" U, u- o' S
我都是读高三的时候才出去住的! h# Q' X# @6 ?9 C! g
我地依边都是小学在家,
8 B7 L5 _  Z- o6 O1 }4 j; ~初中基本都住宿的了 ...
: z5 T0 o: z$ h2 E% {, }6 a- P& b8 ~
其实你会担心啲细路咁早住出边,啲家乡话会生疏冇?

gomicxja 发表于 2023-7-8 12:38:50 | 显示全部楼层

有些不准入內?

Kiver 发表于 2023-7-8 12:49:01 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2023-7-8 09:25
4 O! T9 [- w0 F4 w/ c其实你会担心啲细路咁早住出边,啲家乡话会生疏冇?
4 x* ^- @+ B' D) j% N
一入幼儿园就已经把粤语洗走晒了!!!% C* _7 I8 B% z5 c" o( z

$ Y5 x8 M3 b& Z; {2 q

十月围城 发表于 2023-7-8 12:55:06 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2023-7-8 12:491 ^; Y' i: U/ G! ?3 d! i6 p, \
一入幼儿园就已经把粤语洗走晒了!!!

$ @9 D/ a, |- `/ }不打算传承吗?

crespo 发表于 2023-7-8 16:18:35 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2023-7-8 08:33$ U+ z5 {, u  j9 d# G& V8 u; W
好多身边人话我,甘细就要佢住宿,冇亲情的!但我两个送出去时,都冇喊过或明显抗拒
' V' W" v9 {- k依家个女就甘读完六年 ...
. L' t5 y1 A# ?7 T. k  R: f% Z
今时今日,独立性好紧要,好多靓仔靓妹由细依赖惯,一遇事情就不知所措啦

Kiver 发表于 2023-7-8 16:37:37 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2023-7-8 12:55: _) v- F3 z* `( }
不打算传承吗?

$ E5 v  I+ D4 y一进校园就要讲煲冬瓜,5 Y  v: Z* U% q: F8 [8 [) W2 P& p

( B# b) V& o( j+ W依几年才开始要求课堂用煲冬瓜,课间不限语言- E- o: X3 ?' _; I
以前连课间交谈都要求煲冬瓜

Kiver 发表于 2023-7-8 16:38:04 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2023-7-8 16:18
6 R  n2 h7 H7 i& ]3 x( t) ^今时今日,独立性好紧要,好多靓仔靓妹由细依赖惯,一遇事情就不知所措啦 ...
" |% b5 L. q2 H7 r" p
但我女依然不知所措!

十月围城 发表于 2023-7-8 18:49:39 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2023-7-8 16:37( L0 U; ~8 Z3 X; A
一进校园就要讲煲冬瓜,9 H: a1 \" m8 R; N' {" F/ ]( L
6 _" a! W% w- M( D
依几年才开始要求课堂用煲冬瓜,课间不限语言
  z; n' k0 l' m
哦,原来你们以前是用粤语上课的?我以为一进校就只限讲煲冬瓜。

gzna0626 发表于 2023-7-8 20:29:42 | 显示全部楼层

HQS 发表于 2023-7-8 01:34
+ ~1 N% i) d/ U7 c1 ]8 Y7 L& s以前去过,其实没什么好逛,就是饭堂便宜,大学城各个学校乱串、撩妹

. ]4 y! F8 {! E0 G! a- t华农还可以逛逛的

天启神光 发表于 2023-7-8 20:33:06 | 显示全部楼层

门口看看OK啦