[每日闲聊] 适合的参观名校方式

Kiver 发布于2023-7-7 10:24 1832 次浏览 89 位用户参与讨论   [复制分享主题]
wind6 发表于 2023-7-7 16:06:52 | 显示全部楼层
多数都係入去周围逛下就算喇

crespo 发表于 2023-7-7 16:22:43 | 显示全部楼层
很多年 发表于 2023-7-7 10:56( W4 H) f; i4 ~) L
乜都假,睇下个饭堂先

9 ?  O/ V. Z. C. S见识黑暗料理?

crespo 发表于 2023-7-7 16:23:47 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2023-7-7 12:01) U, {( \/ Z* u8 N! B7 b8 x$ A& o
我仔同女,小学已经住校啦

2 O0 i# ^# r/ t+ \: j; Q独立性咁强?以后一定係叻仔叻女

xiaomamazi 发表于 2023-7-7 17:30:44 | 显示全部楼层
我都會食曬名校的飯堂

十月围城 发表于 2023-7-7 18:17:48 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2023-7-7 13:014 D* [% u. Q2 h' k* |' E
开车都要20-25分钟
7 M! v5 W3 q/ D4 g* z
睇嚟好远喔,唔怪得你哋要俾佢哋住校舍。咁样睇嚟,你哋嘅每间学堂嘅密度应该唔高,要廿几分钟车程至一个学堂,我大概讲下我呢度嘅学堂密度,虽然住呢度唔耐,但係大概可以讲下啲情形,我屋企去一间中学学堂,大概4km就到,再行多2,3km就到小学。就算我之前住嘅新村嗰度,都係咁嘅情形(要喺华人区为前提)。父母唔得闲接送就搵校车载送,司机会每个家庭同一区咁接送,父母最多係朝早陪细纹仔等校车,一接走咗就可以做自己嘅嘢。屋企有老人家嘅话仲好,会帮手等啲细纹仔坐校车返嚟,咁就可以减轻啲年轻一代嘅负担同埋时间。

Kiver 发表于 2023-7-7 19:42:19 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2023-7-7 18:17& l- p7 l" k$ g2 g0 f* j7 @
睇嚟好远喔,唔怪得你哋要俾佢哋住校舍。咁样睇嚟,你哋嘅每间学堂嘅密度应该唔高,要廿几分钟车程至一个 ...
( T+ S) ~/ l0 w/ O2 ]! K( q. m
我附近有学校啊,初中就远D,都系要20多分钟
7 ~& L+ t% i% h5 R5 X3 q小学一般在车程10分钟内都有的
. K+ S. X: H; f& g9 [4 g只是我选择了远的
  U8 h  {, ]6 ]近的,我更加省钱

Kiver 发表于 2023-7-7 19:44:23 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2023-7-7 16:23
. Y- }8 m  ^! v独立性咁强?以后一定係叻仔叻女
7 o8 S1 `$ O) N* U# C9 R
我仔吾系好中意住校的2 x" K, g- f3 c( T9 G/ b
不过送左去,又冇喊过,能够迅速适应到
; t: ]# Q0 ]8 C  t+ H3 w9 [2 n! |1 z8 `我仔同女吾系同一间学校的

很多年 发表于 2023-7-7 22:10:17 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2023-7-7 16:224 Q& E- r6 [/ e  D' a# T
见识黑暗料理?

, e, _1 p6 K- I+ [辣椒炒月饼

十月围城 发表于 2023-7-7 23:47:10 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2023-7-7 19:42
, p4 F) n/ m/ }! m' z我附近有学校啊,初中就远D,都系要20多分钟
- p' T/ m' M# ^: P# e8 Q9 A5 S5 l小学一般在车程10分钟内都有的
# K- w2 s0 n4 I$ W只是我选择了远的

( ^! Y. c% W* |6 u; c( u' [: y我哋呢度大多数家长都係等佢哋读大学嘅时候至俾佢哋住出边,小学中学嘅时候多数住屋企。

HQS 发表于 2023-7-8 01:34:16 | 显示全部楼层

回帖奖励 +3 星梦社区币

gzna0626 发表于 2023-7-7 11:03
) K3 G: p2 H0 v8 V5 P; d1 d广州目前好多大学都吾肯开放
$ t- ~1 t2 F' c+ S& V( E* A
以前去过,其实没什么好逛,就是饭堂便宜,大学城各个学校乱串、撩妹

crespo 发表于 2023-7-8 04:01:33 | 显示全部楼层
很多年 发表于 2023-7-7 22:10" B. {  k$ I1 ^6 L
辣椒炒月饼

# }* D$ _  Z+ O4 O6 A鼠头鸭脖

crespo 发表于 2023-7-8 04:04:04 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2023-7-7 19:44
4 b2 `& ~& T% t2 `/ y我仔吾系好中意住校的
7 b7 C% F* @/ S& Z$ A不过送左去,又冇喊过,能够迅速适应到
7 I$ \& g" l; Q* [我仔同女吾系同一间学校的 ...

2 o7 h: s- c, E1 H家阵d细路,基本上都俾屋企培养到超强依赖性,你反其道行之,你对仔女第时一定叻过好多人