[动漫百科] 昨天發生一件事,讓我感覺得到時代的變遷

lkm337490 发布于2011-8-5 02:22 4898 次浏览 55 位用户参与讨论   [复制分享主题]
lkm337490 发表于 2011-8-5 23:08:26 | 显示全部楼层
回复 24# aubert22
6 B& ]3 C; I# B. E
9 `8 D" d/ B1 J. ]4 b5 y" P, Q5 w  |# z+ f/ K8 y' Z
   話說死神被踢到NO.4 了

aubert22 发表于 2011-8-5 23:17:19 | 显示全部楼层
回复  aubert22 # `7 P' T- Z5 I$ d
3 g/ R' R+ E, {  f" M& h7 p  w

1 U9 r" j* k5 Q' p7 b, H1 u1 Y   話說死神被踢到NO.4 了- c3 [) r7 E; K6 {; `  ^& {
lkm337490 发表于 2011-8-5 23:08
# ~1 ]0 _0 A) C+ x2 {

7 ~8 V" e9 d- c" G3 v0 [  }+ F" z" Y* o; o4 e& R7 R! |$ W) [
    死神自从睇到搞掂蓝染就定了,只系一味下,无睇~

lkm337490 发表于 2011-8-5 23:40:21 | 显示全部楼层
死神自从睇到搞掂蓝染就定了,只系一味下,无睇~
5 N6 R. W' a5 ]$ haubert22 发表于 2011-8-5 23:17

0 _, u+ D4 C5 U9 q5 E
6 @7 g( p- ]; G! ?* u+ e" E
! |7 g# E/ ^% E8 ^- N" s5 R    打藍染那篇章還真不是普通的爛  最後又死都要鋪條伏線出黎暗示藍染會出番黎.......
# |. P/ h1 `* f; F4 U6 K我覺得死神最大嘅敗筆就係成日懶係好似"背後還有什麼"咁,埋落一大堆伏線又唔用,最後就草草了事。
/ ]- ?3 l$ _7 `1 o不過講番而家死神嘅新章其實獨立黎睇唔難睇~ 我覺得個IDEA都OK。

aubert22 发表于 2011-8-5 23:46:58 | 显示全部楼层
打藍染那篇章還真不是普通的爛  最後又死都要鋪條伏線出黎暗示藍染會出番黎.......
' D5 @$ v0 G- x4 z$ h* j我覺 ...
" K4 w& m! W( Q3 \4 R2 g' @; Wlkm337490 发表于 2011-8-5 23:40

, V/ l, X# C: G. v$ T. q; I6 @4 H7 c2 c2 ?8 L
' P3 \2 t: v8 n8 ~8 Q6 o5 Z
    系啊,好Q烂啊~久保带人都唔知做乜鬼嘅~我谂我就无乜心机睇新章嘎啦,听朋友讲都唔系好好睇~一味喺度下算了~

lkm337490 发表于 2011-8-6 00:25:30 | 显示全部楼层
回复 28# aubert22
8 v/ M8 B/ ?* F6 G0 d) M
6 R: Y4 n8 ?* i
0 Y( t4 L' X: @5 l, q; JHAHA~ 火影同死神嘅動動畫我都冇睇,因為我覺得太多原創劇情,我完全冇興趣戈啲。但係又唔知邊集係邊集唔係,搞到都唔知點睇......
8 _& ?7 B, k: l0 Q  M  J+ L: g5 l4 n其實死神俾美食獵人打低唔係冇理由嘅,雖然美食獵人做到後面都係變到好公式,但起碼啲IDEA係OK,有番少少追看性。
" s$ \" D6 A: S! A, ?3 o講到興起添XDDDD 最近套惡魔奶爸,我一開始以為係啲輕輕鬆鬆搞下笑咁,點知做下做下又變左啲打打殺殺嘅王道野,唉......又步家教後塵

aubert22 发表于 2011-8-6 08:09:45 | 显示全部楼层
回复  aubert22
8 T- x+ K1 r" C/ Y) m+ G. W  F0 A# o. s# r% c! Q

, \: u: V- X( h- j4 y! z) O. qHAHA~ 火影同死神嘅動動畫我都冇睇,因為我覺得太多原創劇情,我完全冇興趣戈啲 ...
- T1 c2 @7 L0 tlkm337490 发表于 2011-8-6 00:25
# _' m2 l) }, M

1 Q+ @8 v% f5 h: y, ~  T; \
( I# u: L8 P) q% b    你系米讲紧美食的俘虏啊??9 P& I$ a# [; e
我家净系下紧海贼王,火影,死神同银魂,不过死神唔睇,斋下~~

shadowlxl 发表于 2011-8-6 08:45:02 | 显示全部楼层
时代的确变咗。。

lkm337490 发表于 2011-8-6 13:22:52 | 显示全部楼层
你系米讲紧美食的俘虏啊??- f5 y$ T9 J& Y" ^) z) Y3 u
我家净系下紧海贼王,火影,死神同银魂,不过死神唔睇,斋下~~4 D3 i7 h! w2 ^) `, M
aubert22 发表于 2011-8-6 08:09

% |) Y4 ]# C) r" F4 Y7 P6 L3 F+ W+ `) ?$ M
係啊~1 ~. N# F  K3 y0 j$ }2 W
銀魂我都有睇啊,超鐘意睇銀他媽XDD  
4 L  t4 |# Y: `; G, b1 Q" d  i不過最近銀魂都開始疲疲地,不過又唔怪得佢嘅,單元式故仔最殺橋

aubert22 发表于 2011-8-6 13:30:05 | 显示全部楼层
係啊~
  F3 Z4 `' I" J7 V& k銀魂我都有睇啊,超鐘意睇銀他媽XDD  9 f8 |% O: y) f; R; j9 s$ Y
不過最近銀魂都開始疲疲地,不過又唔怪得佢嘅,單元式故 ...1 v: Q, B4 c: B  H7 @/ O$ q! D6 t; r
lkm337490 发表于 2011-8-6 13:22
- J$ J: |0 x+ Y( l2 x5 i+ b5 c/ y4 h

( a- D  T4 T! @: t6 K$ a9 {+ ?3 @6 `- l- Y% y' s
    我又唔觉疲疲地喔,我觉得集集都可以啊~~

lkm337490 发表于 2011-8-6 13:33:08 | 显示全部楼层
我又唔觉疲疲地喔,我觉得集集都可以啊~~
& a8 {0 w  }3 U2 d* ^aubert22 发表于 2011-8-6 13:30

/ |* j$ [1 }& Z! x8 Q4 h  a
! p3 @8 F5 K3 T, p+ y7 f
' Z8 j6 Y; M! r/ s1 c; t    你唔覺佢長篇嘅頻率越黎越密架咩? 就係因為諗唔到橋先出長篇拖下 (不過長篇都係唔錯的)

aubert22 发表于 2011-8-6 13:36:06 | 显示全部楼层
你唔覺佢長篇嘅頻率越黎越密架咩? 就係因為諗唔到橋先出長篇拖下 (不過長篇都係唔錯的)
' ~) |2 Q7 u) P( J; _3 a9 alkm337490 发表于 2011-8-6 13:33
' x3 e3 ?! j$ d! V/ S4 X
; n6 P3 q7 v0 M- }5 V; y/ Z

: ?* O% D: _; y    傻啦,佢嘅长篇同火影,死神,海贼王嘅特别篇嚟比,银魂嘅好好多,一又唔会太长,二又唔会闷~
! b+ p: k! G0 J, f& i9 S. X) g最烦回忆同啰嗦无聊嘢嘎了~

lkm337490 发表于 2011-8-6 13:51:36 | 显示全部楼层
回复 35# aubert22 + U! ?$ B2 |  u
% M" D) w+ v4 _& O
" R& N6 Q1 H6 Y6 N6 l% X1 G3 g
    你誤會我意思啦~ 我指疲疲地嘅意思係,單元式故事比長篇更殺橋。要係18頁嘅篇幅入面SALE到你嘅IDEA而且另讀者接受,其實好難。相反長篇就有足夠嘅時間可以舖排,意思就係同一條橋短篇要用一期就完,長篇就可以有成個月嘅時間畫,輕鬆好多