[动漫百科] 昨天發生一件事,讓我感覺得到時代的變遷

lkm337490 发布于2011-8-5 02:22 4877 次浏览 55 位用户参与讨论   [复制分享主题]
cancomcom 发表于 2011-8-5 11:48:36 | 显示全部楼层
唔係呱!?$ N( [! m, T5 q/ M/ J- O$ q8 p
竟然話佢係壞人!?

aubert22 发表于 2011-8-5 12:05:35 | 显示全部楼层
嗯,呢个问题我都谂过,自己留咁多动漫喺度,以后自己个细路会会同自己一齐分享呢??定系一味睇新嘅,唔理经典嘅~

lkm337490 发表于 2011-8-5 12:29:12 | 显示全部楼层
回复 12# エツクス ; E% E0 e  k: m8 W, _. L* i9 `
7 r8 l& h  U" u/ ]  Z; b4 m' y# Q
  r, m8 T+ U% k5 m2 J
   我都係咁諗,如果噪嘅話,佢睇勇者王一定打爆部電視,阿凱集集都叫到拆天

lkm337490 发表于 2011-8-5 12:35:48 | 显示全部楼层
回复 14# aubert22 ) m, [6 W3 H7 A7 ^
$ k3 R( n6 J3 C

) \4 j' h! ~) ]6 s9 ~' ^   我諗係後者多,因為我地細個睇動畫有一個因素都係為左番左同班同學仔有得傾。1 d  c* d( N' O/ J
6 N5 X1 K6 X& l) z0 w8 p3 u
唔講唔講,講開又講,其實而家啲動畫我覺得徒有硬件的進步,軟件根本沒有提升。動漫最百花齊放嘅年代始終都係係80年代中之90年代尾,而家啲卡通片真係都冇咩新嘅題材可以做,好鬼悶(純個人意見)

lkm337490 发表于 2011-8-5 12:37:21 | 显示全部楼层
回复 11# chrisrex # s% v) ~0 C6 ?& v

/ o1 l+ s3 V8 l9 R& x# I' }" F, U2 m" N0 W
  HAHA~ 打菲利打50集嘅經驗永世難忘啊

lkm337490 发表于 2011-8-5 12:39:39 | 显示全部楼层
回复 10# golify ( V. U9 j+ E6 D) M4 G

) v2 j. ^" P7 w: U2 ~9 _* N: C日文才是經典吧@@  雖然我都係睇廣東話大
& o+ R7 _' o  \0 n  a(戈日係睇日文版嘅)

kental 发表于 2011-8-5 12:47:30 | 显示全部楼层
细路仔五识世界,我地D知情人士唔好见怪

aubert22 发表于 2011-8-5 13:28:05 | 显示全部楼层
回复  aubert22
) U/ Q8 P, I9 l! ]5 n
$ ?' l3 u' t/ U5 z: ?# ]0 |/ r' ~( a# ^# j9 M8 @
   我諗係後者多,因為我地細個睇動畫有一個因素都係為左番左同班同學仔有得傾。0 g& z) L/ o) u
4 |4 Y) z5 K( Q6 C1 z. }
...
+ m5 T/ ?/ S& u) P! z2 vlkm337490 发表于 2011-8-5 12:35

k. w2 K; O: x: f  ^( S, Q% r: a) n2 j' }* T7 d

/ f! E. N7 i. J! X    我家甚少睇依家D动漫~~

エツクス 发表于 2011-8-5 15:57:39 | 显示全部楼层
回复  aubert22
! K2 ]5 F6 M9 u& S% ?/ @/ u; M1 E+ X3 T7 y! s) H; ?

/ P5 |+ ?6 g! s: P( V" N   我諗係後者多,因為我地細個睇動畫有一個因素都係為左番左同班同學仔有得傾。$ ^9 E: w, ~1 N! K0 V, I
% H( L' ?3 M0 i& b" W; S, J
...- O: p: h/ R. i5 V  k1 z5 R8 k
lkm337490 发表于 2011-8-5 12:35 PM
5 q- g% y% u: y, p4 y

0 f7 ], A9 T  L, ]
) e6 y8 \! M8 b- d    我都係咁话,噶阵画啲画风都好统一化,而且剧情有好多都千篇一律,好睇嘅变得好少

lkm337490 发表于 2011-8-5 20:35:52 | 显示全部楼层
回复 20# aubert22 + \6 X# @. n% `$ u8 Q
* Z1 @5 U$ F& x8 [& U. o1 j4 W
, i. w4 U1 n% U1 x( ~2 q" M
   我都係好少睇~ 除左睇開仲連載緊戈啲之外

lkm337490 发表于 2011-8-5 20:43:23 | 显示全部楼层
我都係咁话,噶阵画啲画风都好统一化,而且剧情有好多都千篇一律,好睇嘅变得好少! d9 g: h. d4 o4 k6 C8 q9 P" q
エツクス 发表于 2011-8-5 15:57

/ Z0 R. K+ a& E" Z
  H  I( H% f$ X% @$ M. \. E9 k0 @1 d- W: Y6 y5 J
   好似JUMP咁本本都係咁~ 公式到死。而家嘅動漫太商業

aubert22 发表于 2011-8-5 22:51:00 | 显示全部楼层
回复  aubert22   _* \; l, R( Y1 G

6 j- t: x. m1 c4 e  Y% q2 J9 E+ _  F& I% N* a" Q& s
   我都係好少睇~ 除左睇開仲連載緊戈啲之外/ X1 n. n. E' o' \* [! @" J3 n5 p
lkm337490 发表于 2011-8-5 20:35
: F+ P( D- t& Y& b' x

1 O( N( f5 @3 N6 F5 `7 n2 d2 R6 l4 X# R
    嗯~4大民工唔走得甩~