[动漫百科] 昨天發生一件事,讓我感覺得到時代的變遷

lkm337490 发布于2011-8-5 02:22 4902 次浏览 55 位用户参与讨论   [复制分享主题]
昨天到朋友家中吃飯,剛好她哥哥在重看龍珠,我就跟著一起看。然後過沒多久,他們家的親戚就來了。他的小侄子也路過來湊熱鬧,過了一會他指著電視裡的悟空說:「這個壞人好吵喔,主角趕快打死他。」" X3 A- d+ b8 `: U

8 Q* ~+ H! X) Q8 T" O: j我聽完他講就覺得,真的是時代的變遷啊。。。以前我們這麽迷的悟空,竟然被現在的小孩當壞人==!! 真的有點感慨

已有(55)人评论

kevinchan 发表于 2011-8-5 02:39:41 | 显示全部楼层
个细路仔都唔知头唔知路,乱噏廿四啫

lwj23 发表于 2011-8-5 02:40:39 | 显示全部楼层
现时小朋友主要娱乐都系玩电脑.....

lkm337490 发表于 2011-8-5 02:50:10 | 显示全部楼层
回复 2# kevinchan - \, G9 \* ?$ _$ }9 b5 k$ P, z

. j  ?6 ]: L/ ~- ^- f: v1 u! E
9 }! |4 x0 g& {6 N7 q: g1 }3 b* Y   HAHA~ 可能吧。我有想過為什麼,因為現在熱血少年漫主角都不是以前那種模樣,現在的卡通片塊頭大的都不會是好人........

lkm337490 发表于 2011-8-5 02:51:19 | 显示全部楼层
回复 3# lwj23 . z7 o7 k: _0 _! B" J6 s% m( B

* O2 N5 _$ W  ?* r) ]
$ w0 {5 T4 [" ]: E  b* B   係囉~ 兩三歲人仔係度督I PAD嘅比比皆是

kevinchan 发表于 2011-8-5 02:52:23 | 显示全部楼层
回复  kevinchan
5 r* _8 H7 q8 y
+ X# q0 `. Z$ G- k3 Y6 \3 U# H1 G
   HAHA~ 可能吧。我有想過為什麼,因為現在熱血少年漫主角都不是以前那種模樣,現在 .../ p- u) i* a8 i* q7 R. B, ~$ s
lkm337490 发表于 2011-8-5 02:50
* O) g$ j9 d% f$ [& I
- g5 D8 i; ^0 O/ s

8 |' I! Y2 Y+ c. u  ~8 G% ~9 O0 U    係咪佢见到悟空金头发,所以话佢係衰人?

lkm337490 发表于 2011-8-5 02:55:50 | 显示全部楼层
回复 6# kevinchan
# C, j+ f3 ^; y* L: e  y- @! J* }/ N! J& ^4 E  Z& l$ C9 r
5 A; O5 e& y) I- y6 [$ ]
   應該唔關事嘅~ 我諗主要都係個外型唔似而家啲主角。  }( E& T" J+ N, |. h# u
悟空每次爆氣都會叫一輪架MA~ 我地戈陣睇覺得好熱血,但係個細路就話「佢好噪,好煩啊,係咁係度叫」...............

kevinchan 发表于 2011-8-5 03:02:13 | 显示全部楼层
回复  kevinchan $ `- F4 f1 D3 S: u  H  \

6 W! r9 y7 |! K7 p6 M& \' a8 a2 v% [7 L
   應該唔關事嘅~ 我諗主要都係個外型唔似而家啲主角。
% ~, A- r* K) h/ o  A0 T- {; K悟空每次爆氣都會叫一輪架M ...- Z1 P3 d) ?4 m" I
lkm337490 发表于 2011-8-5 02:55

0 r3 t( [1 X+ \2 b9 ~  t0 P( X4 W- [6 o9 c

6 d9 K) z7 u% ~7 Q& z9 N    亦都唔怪得佢,唔係部部动画都啱细路仔睇...........好似我细个时睇美少女战士咁,每次变身我都觉得好烦 - -!

lkm337490 发表于 2011-8-5 03:32:51 | 显示全部楼层
回复 8# kevinchan
1 G1 O! M( t& @6 Q
0 d0 ?3 |' z4 E/ O3 ]9 }8 ?+ K4 ?8 g
   男仔多數都唔鐘意睇,不過我都係睇到第二季就唔鐘意睇

golify 发表于 2011-8-5 06:05:13 | 显示全部楼层
叫距睇日文版的未得罗,悟空叫得都好乸型!

chrisrex 发表于 2011-8-5 09:13:22 | 显示全部楼层
亦都唔怪得佢,唔係部部动画都啱细路仔睇...........好似我细个时睇美少女战士咁,每次变身我都觉 ...0 j# D  `. p0 e) f/ B! Q; O2 f* f
kevinchan 发表于 2011/8/5 03:02 AM
3 h' b$ U5 q5 S" a$ K

* [9 I# Q- B) M& u) n/ t5 k; d. T7 P  g% @6 \& W
     - -每次变身都及住睇- -

エツクス 发表于 2011-8-5 09:48:52 | 显示全部楼层
变身当然要咆哮几声先有气势啊嘛,我话佢睇得多少女式漫画先会咁,就算係噶阵出嘅热血系动画都係有咁嘅情况啦,好似"天元突破"咁,都算得上係新噶啦,入面啲人几有气势咁来叫啊,呢个细佬真唔识货啊

12345下一页