点解点解点解。。。。其实我想要RMVB咯~!

rockmanhe 发布于2011-5-31 08:50 3214 次浏览 50 位用户参与讨论     [复制分享主题]
netasa 发表于 2011-6-1 01:01:28 | 显示全部楼层
你部咩机? 我台旧P4都可以流畅咁播放720P或伪1080P啦! P3过1G嘅U都可以流畅咁播放480P啦!根我所知粤社内分享嘅MKV中受欢迎嘅动画MKV中无几多係1080P嘅。当然漫步为首嘅几位合成高手果D高清同埋伪高清你播放唔到都唔出奇。不过果D多数都有人放出过RMVB嘅录影版本,常见有ON9同幽助。; \: }8 a5 c5 f7 N
+ [* C- Z9 \% g, T( D* }  }
讲番转头,反而一D RMVB高码率嘅仲容易卡,上千码率果D你仲反而播放唔到都唔出奇。

梦之星际 发表于 2011-6-1 08:54:57 | 显示全部楼层
回复  梦之星际 2 U# a& ]) R) [' {" }( @- V

. d  e7 U% M! C8 {2 d- H& y2 {6 G; t7 u/ Y
    动画感经典,当然要收藏啦~!2 ~0 V5 h) ^: X
rockmanhe 发表于 2011-5-31 15:06

- R5 y# g. d5 D& s0 G: q; H! L3 h
- Q, a% f2 A& i9 M0 x
收藏的就希望收清晰的,清晰的一般系x.264编码的,呢个通常系用mkv来装的,rmvb系装唔到x.264的,而且x.264与rv相比,在清晰度方面系x.264好很多的,你想要收藏的,最好就是mkv了
# ^9 H# J' a6 K' f' f# I不过rmvb又唔系话差的好犀利,睇你点压制了

rockmanhe 发表于 2011-6-1 10:05:48 | 显示全部楼层
回复 38# 梦之星际
" b/ d4 I) J, }9 @. Y) x. w1 S
. ^" N( k# G1 Q, E3 }* `唔通买D9咩。。。我部野只可以刻D5扎。。。。。。~!

guodongming 发表于 2011-6-1 10:10:46 | 显示全部楼层

rockmanhe 发表于 2011-6-1 10:15:09 | 显示全部楼层
我好好奇你部“学习机”是咪配置?几时架?如果是“IBM5100”架话我同你换。。。。, k% B' B0 g! G# F8 A9 o" Q
HARO-哈罗 发表于 2011-5-31 23:53
5 d8 r" z4 v1 t
7 a) {. s# k/ \& a7 x

5 s4 N  f2 r4 K) h1 g# v$ R    联想套机。。02年的。。。!

梦之星际 发表于 2011-6-1 11:29:48 | 显示全部楼层
回复  梦之星际 6 y5 {  X0 ?5 f

3 u1 X/ D6 |: G. C4 t1 O! e# n唔通买D9咩。。。我部野只可以刻D5扎。。。。。。~!
! a% E( x; v, erockmanhe 发表于 2011-6-1 10:05

6 T6 V1 p+ c; `- A* {
% T/ S2 H# \& p, ^7 f2 cD5装唔到mkv咩?再唔系就买个大容量移动硬盘: T- I3 }' e4 U8 T9 ~1 t4 ], x# `& |
你甘多限制,我林你还是下载录影版好了,反正的rmvb唔系好差,起码好过土豆的画质

chanwm123 发表于 2011-6-1 22:13:50 | 显示全部楼层
壓做RMVB既整合成來把鬼,晒時間

精英阁 发表于 2011-6-2 09:42:05 | 显示全部楼层
MKV清晰度高好多啊嘛

maplep 发表于 2011-6-3 08:26:20 | 显示全部楼层
....楼主自己把MKV转RMVB咯。。- -

guyoushi 发表于 2011-6-11 08:31:39 | 显示全部楼层
楼主要求太多了,并且大大落后于时代,想玩收藏却不愿付出代价..

xjiegogj3 发表于 2011-6-14 06:58:38 | 显示全部楼层
rmvb也可以做多音轨的??

梦之星际 发表于 2011-6-14 09:15:34 | 显示全部楼层
rmvb也可以做多音轨的??
  u* Y: c+ q. f$ c  i/ }- v, Z/ cxjiegogj3 发表于 2011-6-14 06:58

" n$ P3 S) q$ {. B3 }: g' `# F不可以,最多只可以两个声道两种语言