跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[其它更多] 想昇級電源請各位提供意見!

vskenying 发布于2011-4-21 01:46 3018 次浏览 36 位用户参与讨论     [复制分享主题]
vskenying 发表于 2011-4-21 11:32:31 | 显示全部楼层
牌子唔知边只好喔,虽然部机唔靓,但系当时(两年前)都配左个750W的海盗船~; _' X2 J9 X9 P* t) z/ v6 l
gyz2002 发表于 2011-4-21 07:23
2 a' F% e9 `, S6 f5 I
) G0 r( T5 N8 C

% @; ~* @$ c1 c/ j6 v8 u# f, W: E/ K    750W的海盗船?那不是價格不菲?覺得航嘉幾好,現在想換個F1,600W的,但都要六百幾。

vskenying 发表于 2011-4-21 11:36:16 | 显示全部楼层
原來你的顯卡食咁多,我就400w乜都夠了
7 v2 |. X1 A* T2 O) E+ T5 G6 i迪格斯 发表于 2011-4-21 08:38

- ~8 a% L' u! ?. T6 l1 `  N; F" {* {# X* _( \5 W
. j: H: o" H% W. E; W5 y. J
    隻繫遲D想換GTX460,哩個繫航嘉功率計算器計算齣來的功率。

vskenying 发表于 2011-4-21 11:38:20 | 显示全部楼层
原來你又系想換q8系列,咁岩我又有呢種想法。原本想換個i5的,估計打消了這個念頭。。。。+ j2 q  D$ v5 G, n$ }" S
迪格斯 发表于 2011-4-21 08:40
" X# H' X& y+ k( H8 w% w

8 S  M. ~' ~1 k+ x
) k" A, N% r) `) u! ^4 o5 `    Q8的現在有性價比,而且又唔駛換主板。

vskenying 发表于 2011-4-21 11:41:28 | 显示全部楼层
屋企用紧 多核r80带i3同gts250 感觉够力了6 \) X0 X# {8 d4 F0 S9 P( z& B
航嘉电源用过2个
6 k; U! {+ M9 }+ O) b1 E. P3 l4 z第一个磐石300,冇乜问题0 z0 N5 ]& }* p0 l* Y
第二个多核r80,功 ...
  ?" N2 Q4 M( S. A+ Q3 t# }ConvoyChan 发表于 2011-4-21 09:09

/ F# ^2 `1 r9 M- U/ c' v3 B
2 X' Y5 \/ K1 S- X. N6 }8 D; H) Y$ I
  |# J) @* ^; ^    我現在想換航嘉F1多D,但資料寫服務器用的,我的配置同機箱位應該無問題吧?

gyz2002 发表于 2011-4-21 11:41:29 | 显示全部楼层
回复 13# vskenying
. f3 V* [$ w; v2 m/ c4 |$ o# U, b$ V1 f: N  h' W
个阵时买个NV9600GT时都成200蚊美金,打算平地再买一张交火既,所以先配左个750W的,不过后来张板坏左买在另一张只有一个PCIE的技嘉,没得交火咯~

vskenying 发表于 2011-4-21 11:43:40 | 显示全部楼层
回复  vskenying 6 \0 ]- b5 Y4 ~' F9 i8 E
# `# s! M! e2 K
个阵时买个NV9600GT时都成200蚊美金,打算平地再买一张交火既,所以先配左个750W的,不 ...
- M  ]8 E( k2 _gyz2002 发表于 2011-4-21 11:41
: m  ]7 h! {! I8 U
1 p4 x6 O# g4 F' O4 N* o5 H

2 K. a' d) l: s& }7 n    哦,我交火興趣不大,隻為高清,但又唔想買太差的顯卡。

迪格斯 发表于 2011-4-21 11:46:25 | 显示全部楼层
我舊先問過人,q8400似乎售價要1000蚊,如果係咁我乾脆選i5算,而且i5我就費事買顯卡了,反正我又不遊戲時間,計落條數,主板cpu內存加埋同q8400,主板,顯卡相比都係多左2、300,所以我都係唔選擇q8系列了。同埋我計過個功率加加埋埋都只有200w,個昂達滾珠600都肯定夠。。。。

迪格斯 发表于 2011-4-21 11:49:22 | 显示全部楼层
Q8的現在有性價比,而且又唔駛換主板。
+ E! G. q" ~4 P  f8 r0 tvskenying 发表于 2011-4-21 11:38
4 o# r4 u2 t# A1 n# O
775針腳好似話就快停產,所以q8系列在漲價不斷。。。。性價比越來越低。。。。但妹他們説它是垃圾,不知真的假的。。。。他原來那個不知是E8系列還是Q8,反正他換了個I7 2600.。。
2 d$ z! w8 j2 M$ s8 [' w5 i+ q7 J* f/ s, F. Z
    ) |9 K2 E  e7 V9 F4 m; T, ^

vskenying 发表于 2011-4-21 12:00:38 | 显示全部楼层
我問過Q8400熟客價860,但獨顯性能同內置無得比,加上我的主板都算高端,隻繫少佐USB3.0同SATA 6GB。而這個價錢的I5隻能配中低端的主板。

kevinchan 发表于 2011-4-21 12:10:52 | 显示全部楼层
我谂对于楼主嘅升级,400W比较紧张(如果有OC习惯就更加唔使讲)....不过我硬件菜鸟,具体型号帮你唔到

vskenying 发表于 2011-4-21 14:23:47 | 显示全部楼层
我谂对于楼主嘅升级,400W比较紧张(如果有OC习惯就更加唔使讲)....不过我硬件菜鸟,具体型号帮你唔到5 M6 I: [7 w6 N, h; [% q9 Y: x8 a
kevinchan 发表于 2011-4-21 12:10
) |# v& f( ^( T. q+ o

' `9 D$ [8 |) @7 n& {7 s- T/ V3 o1 S
    隻求穩定,所以不OC同換足夠功率的電源。唔緊要。

ttsti 发表于 2011-4-21 14:39:26 | 显示全部楼层
400W勉强够,我i5加GTX560ti满载都吾过360W!; V( h3 V# @" j) l# o
电源买先马黑魅啦,额定450W,80PLUS,吾超频够晒用了!