[官方作品] [第7弹][伤忆][君ノ記憶][粤语填词翻唱]

空灵 发布于2011-2-14 16:51 19933 次浏览 74 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
琉枷 发表于 2011-2-15 21:58:39 | 显示全部楼层
咁快就有第七弹啦??
3 J  B1 m2 i/ o3 B似乎效率比以前高咗好多喔~~~
+ @# L9 J- i6 L, P: U  i; e无见一排大家果然都成长了
; ]3 E, G, {) u支持下先~~
' K1 {2 \6 H. U& w7 i求其君 发表于 2011-2-15 15:38
0 A+ N8 r6 a) m- [
, }; Y" @# B8 o* E" U0 M

" Z6 l2 G( m5 I  K    = =+幽灵般存在既求其菌出现鸟~

netasa 发表于 2011-2-16 08:41:36 | 显示全部楼层
抑扬顿挫感唔够啊! 声音太细路了,感情唔够,好似读字。(我可能要求高左D 批词严厉左莫怪!): _  T+ _1 `  U" z; X4 N

8 o+ \( ?; M# P歌词整体速度好紧,特别係每句最后接下句都好“敏”!留比singer换气时间唔多,即前面慢PART果D都要唱好多只字。 我建议字短D,想跟番拍子或节奏嘅话,可以由singer用D"啊"、"哈"之类嘅词拖番,而且可以用此嚟换气。
4 M! }& d7 l# n0 D  }! z+ E另外仲有依次个视频节奏无跟上,有D高潮嘅地方过画应该快D啦,就原来係咁,都可以人为加快嗜。宜家有D格格不入嘅感觉。

kidhitomi 发表于 2011-2-16 10:36:26 | 显示全部楼层
出新歌了+ D+ r; a4 f9 A* S0 L5 [% R  E
继续努力出多D好歌: U' X7 V# d& N! M" y( L6 @

雪霏岚岚 发表于 2011-2-16 12:01:48 | 显示全部楼层
抑扬顿挫感唔够啊! 声音太细路了,感情唔够,好似读字。(我可能要求高左D 批词严厉左莫怪!)
* k+ V1 E* n; o' k4 F( ~# U3 C# A. V2 H. w! W0 C
歌词整体 ..., v- X/ v. u5 ~# X
netasa 发表于 2011-2-16 08:41

/ c+ K7 p9 f- o' V1 x# g' C1 l) {6 v2 x% F$ A" B

5 p) r% q. l, b/ A, j! U    咁都唔够感情啊..你想几肉紧啊?你麻烦听听呢首歌噶所有翻唱包括原唱..我唱出来的感觉已经算系感情泛滥个种了..
: E1 d7 b" Q# I' d    睇来我都系唱翻D儿歌适合D哈哈哈哈~
. N3 W6 Z$ ]7 o( X    至于呢首歌噶歌词每句的字数系同日文原版一样的..
  u4 t6 c6 F% ]; w    我可以讲我的确唱得几辛苦..但系更快更赶的歌大有歌在..
" j/ u. E; w0 q  n3 P$ l6 w; N' n+ c    可能系你听得多粤语流行了吧~我们要达到那种境界路还很长呢~
0 X$ Q) l) C5 A    感谢你宝贵的意见!

竜崎 发表于 2011-2-16 13:11:17 | 显示全部楼层
路过一定要来撑撑场啦~

小灰 发表于 2011-2-16 13:37:14 | 显示全部楼层
岚仔各种深情~~~阿姨洗大路!> <

Mr.Methanol 发表于 2011-2-16 16:10:15 | 显示全部楼层
抑扬顿挫感唔够啊! 声音太细路了,感情唔够,好似读字。(我可能要求高左D 批词严厉左莫怪!)! u* ]0 A; G0 ^' R7 g8 J

9 T6 ]% r+ C' q% ]2 P- h歌词整体 ...0 p7 ?7 S, @( Z4 l% g; F$ N
netasa 发表于 2011-2-16 08:41

G' X9 t: E7 D) B* e  G
  t1 a# h8 ?. Y7 |我来说说吧!我觉得岚岚声音很少女,但是这首歌用少女的情怀去表达也是可以的,感情我觉得很足了~~再加感情的话那些叫做作,不是叫有感情。有些东西适量就好,过了就叫画蛇添足,唱歌,特别是唱情歌就应该跟感情流露时说话一样,才叫真正的唱歌,真正的有感情,你见过人伤心的时候会每字每句都很夸张的么?那叫造作!然后我觉得词的长度OK的了,毕竟这首歌是我们现代流行歌曲的编法,而不是80年代以前的流行歌曲的编法,或者欧美流行歌曲的编法,如果这样拖音的话是需要重新编曲的,我们暂时没有这种能耐!如果用原版伴奏这么拖的话,会很奇怪嗯,毕竟我们是粤语不是可以转来转去的英文!你说的好“man",可能是因為歌姬录歌的时候是分开录的,有时候为了效果更好会选择分开来录的,这个就算是专业歌手在录音棚录歌都会这样的,何况我们是业余?!于是谢谢你给我们的意见跟对我们作品的支持!谢谢

chrisrex 发表于 2011-2-16 17:02:46 | 显示全部楼层
好好听吖专门down落嚟收藏的嗯,绝对支持靓歌

aircuit 发表于 2011-2-16 19:58:09 | 显示全部楼层
粤语填词翻唱 !?
) ], t2 O2 S2 p) ?; F& acheck it out ~~~~

aimir053 发表于 2011-2-17 00:11:53 | 显示全部楼层
水啊水我系咁水..

评分

Kiver -5 恶意灌水

神儿 发表于 2011-2-17 08:18:08 | 显示全部楼层
啊啊啊啊~~遲到嚟到聽歌~~真係抱歉唉唉~~
* [: L' U& j3 X! r2 ^電腦= =死咗嘛,所以而家用寶寶上啦TOT! ?. C; w9 K$ w1 f- s! u
啊=[]=我一開始聽就覺得感情好好吖~~
7 S, ^. e5 r8 O) O8 Z少女歌我都超中意哈哈哈...遲d整好電腦再抱返屋企XD

netasa 发表于 2011-2-18 03:26:25 | 显示全部楼层
咁都唔够感情啊..你想几肉紧啊?你麻烦听听呢首歌噶所有翻唱包括原唱..我唱出来的感觉已经算系感情 ...
; y2 a  U6 D9 v雪霏岚岚 发表于 2011-2-16 12:01
% _; s8 T( u% D/ O
( _, C5 p5 t4 X$ T0 b

) R: R) G  i/ Z  C( h2 W$ s    我要更正,另你误会唔好意思! 我一向用字回复都係懒得就懒的。感情唔够指嘅唔係你无比心机去唱或唱功之类嘅问题,当然你认为你自己唱得唔好咁就另一回事啦!  我指嘅係我听果时首作品比我嘅整体感觉之嘛! 同时都唔係话你唱得唔够肉紧,当然你唱果时肉唔肉紧了喔就要过去你度捏下先知了!(呵呵讲笑的), }  Y0 i8 e" T

* `6 K9 }  H8 H, }3 w其实我係比较欣赏依次嘅词,因为听得明。 之前好多蛋听得明,但係听完无印象噶。 听果时嘅感觉係好似一个故事听完会另人感动嘅,前面慢PART会吸引你去听,听下听下觉得好正好想听落去,之后话你知宜家时间唔够,我要以快于正常速度嘅0.5倍讲晒比你,虽然最后故事可以听完但係果种感动就变得微弱了。' p+ A1 }  B- [# ^+ D

3 T6 s5 w3 L; v( {3 {原版就好似讲紧一个平凡嘅故事咁,一路听落去分配得好高潮部份短得嚟有力,听完之后感觉充实,感动意犹未尽。
& d+ i# j3 a0 K  [1 b# U5 L" n" L7 H
当然你地好努力,多谢你让我听到首咁好嘅粤语番唱歌。
6 }- R* z1 C: h; p0 ^( q# n; J2 U9 d% @0 ~
PS:细细声讲啦,如果比小灰拒地唱就.........(下回再续,嗱!米打块面阿!阿!HELP)