[软件应用] [原创教程]除mkvtooknix软件外无需任何软件批量提取、合成mkv

ConvoyChan 发布于2010-11-18 10:37 16039 次浏览 172 位用户参与讨论     [复制分享主题]
zsl198602 发表于 2011-1-28 08:38:22 | 显示全部楼层
学习学习,另外有个问题,点解我用mmg提出来既ac3或aac用aa3.0打开唔到,但用tsMuxerGUI提ac3或aac就打得开?

chrisrex 发表于 2011-1-28 10:04:55 | 显示全部楼层
学习学习,另外有个问题,点解我用mmg提出来既ac3或aac用aa3.0打开唔到,但用tsMuxerGUI提ac3或aac就打得开 ...
/ t2 N4 Y. X9 @! \zsl198602 发表于 2011/1/28 08:38 AM
2 s# }& }8 G! {* T+ [# s

2 H5 |$ A9 G/ Y6 n( J# k
3 N: }- B$ E" Q" T6 {3 z    aa1.5的可以打开,会唔会你个aa3.0冇装aac同ac3插件?

wulove 发表于 2011-1-28 10:19:32 | 显示全部楼层
回复 108# iamaboyandog
) k6 ^1 g6 `' R; A/ o2 \) q% K) w8 y, v7 h3 D( B
5 H- g% A( R% N; H% t) I/ h% S
    有陣時搞合成 so 要提出黎...........

wulove 发表于 2011-1-28 12:11:22 | 显示全部楼层
遲下要搞《植木的法則》,要批量提取MKV片源內的音軌的~~
! R4 g# g# o. u% [3 D' S+ s5 ?% N  |4 m2 {1 q
來學下聰聰教落的方法了~~3 k; Q& n4 ~. g* C

& S4 R! s1 d. ?6 _+ D% |" c來學野
5 K2 \$ e  t  m7 C! [6 S  Wmcnynbajay 发表于 2011-1-27 23:28
' {9 \$ @2 L: w; t+ z" @* N# G) [( _

; c* p$ ?) i0 _, U% _5 B! j  M+ S係呢 唔知你有冇興趣合 怪醫黑傑克(第1,2季) , 植木的法則 , 同通靈王呢 我可以提供音頻

漫步雲端 发表于 2011-1-28 12:26:45 | 显示全部楼层
你玩野呀
8 V. Y+ F+ g9 A  |你一早睇左呢篇文章
+ A+ E4 F2 T/ T+ p% Diamaboyandog 发表于 2011-1-27 22:31

! [) n4 _; B8 ]3 U9 I
* t# u4 N) }: ]+ A' b  s1 U& T3 M" j2 N/ B+ L

" `9 b+ u: K- J比d野你睇下呢?其實都沒乜特別
2 \2 N% B' M0 I% G: Q只系我第一次錄影嘅實驗品http://u.115.com/file/t64b70c81e
: w- @" g6 L5 r+ F+ B" m睇之前記得將音量開到最大啵

mcnynbajay 发表于 2011-1-28 12:28:09 | 显示全部楼层
係呢 唔知你有冇興趣合 怪醫黑傑克(第1,2季) , 植木的法則 , 同通靈王呢 我可以提供音頻& f& T# O0 T- d5 v. i& `
wulove 发表于 2011-1-28 12:11

2 g6 }! U' [6 A- M$ C
. e' h: Q) r* B6 s7 X/ H: i! G: `$ ?, f( _" d
    你自己唔系識得搞嘅咩?  見到超三或其他都有你幫到手嘅?
( U' }* S( U; u$ B: \7 c2 X
* T0 S. m/ S, y怪醫黑杰克?貌似有人合過?定系劇場版呢~~唔記得了~~哩套野,真的好多話下,OVA同劇場版都有~~J2重播錄影版好似無咁?, x: t( z- }/ a# u6 s. }
8 z' L; I- ]: d/ @8 t
植木的法則,計劃之一,我儘量系,空閒哩3個月中的完成吧~~希望了~~
8 n# x& C( K& _6 i1 S# t7 N' Y* T0 o$ i, T' R
通靈王?印象中,都有人合了?但點都醒唔起~~唔醒兄?唔知呢~~

mcnynbajay 发表于 2011-1-28 12:31:26 | 显示全部楼层
比d野你睇下呢?其實都沒乜特別 # S- ?8 j3 L" h4 @( i" t0 Y
只系我第一次錄影嘅實驗品/ u  }9 G* ~) j5 k
睇之前記得將音量開到最大啵
$ j  \0 P7 E0 c, d4 W1 T漫步雲端 发表于 2011-1-28 12:26

1 G1 D  F' s) {+ i, c
& v9 x9 y: w, J5 U7 ~+ `8 S1 n( d9 e2 z9 B; E
    又話系數字電視,做乜系模擬信號的清晰度嘅~~3 C; m1 @$ ?0 f: ^/ h5 W+ V( I! g
) W* n8 l7 Q: k! @+ ~& G/ P
  `. T+ S: P3 L& F- D
你仲好意思叫人開到最大,玩野~~嗯,你系想玩野的~沙沙聲~~睇鬼馬咩~~

漫步雲端 发表于 2011-1-28 12:40:39 | 显示全部楼层
又話系數字電視,做乜系模擬信號的清晰度嘅~~% K' _  k, w" b

9 m" \. w: R3 h% o
2 x7 F6 t7 s4 U; s) L你仲好意思叫人開到最大,玩 ...; v/ o' @1 X! z/ h9 ?1 q  i6 N% L
mcnynbajay 发表于 2011-1-28 12:31

& r1 r1 c2 P8 u8 }
1 w: t' Q0 ~, o& q
8 L; Q8 b( ^( f: x0 z- a你都知道大陸嘅電視質量系點樣噶啦,錄到咁已經算不錯了( u+ s$ ]" u3 S0 q0 U8 ~1 D
仲有我只用系左800k固定碼率 原檔TS清好多 不過已經刪了
/ q4 g5 g3 w4 K  T& O" O5 T( |) Z
! [% u( j  E; H; L可能音頻設置有問題 錄不到聲音= =

inber 发表于 2011-1-28 14:18:33 | 显示全部楼层
你自己唔系識得搞嘅咩?  見到超三或其他都有你幫到手嘅?
5 |4 x- \1 z- _: b) I7 ]) f7 ?1 \' a/ f# K) z7 p6 h: C
怪醫黑杰克?貌似有人合過 ...
; V% ^) W' ]$ X# c9 V/ h, Hmcnynbajay 发表于 2011-1-28 12:28
$ \4 x1 ~# Q# p0 ?7 i
$ L7 x/ t+ b: y
通靈王 M街有合,但未合曬
% W0 w+ \1 v" m1 F. B% O' C) whttp://www.dreamxt.net/bbs/thread-71309-1-3.html

inber 发表于 2011-1-28 14:38:18 | 显示全部楼层
比d野你睇下呢?其實都沒乜特別 / d) r/ |' K! b$ m+ f3 i# k  K
只系我第一次錄影嘅實驗品
4 }9 z% w7 R, J* t$ a; i睇之前記得將音量開到最大啵
  e' X$ Z6 z' W5 e1 F漫步雲端 发表于 2011-1-28 12:26
; q; t, T5 e7 ?. D& |

! X( @- l2 z. |6 B: y2 ?/ @6 z. y" V' H# O3 `
開到最大?
( W/ C5 k0 T/ Q. N1 O咁大整估啊7 G! m+ r! r! D" ]: A
聽多陣都頭暈
# t  f+ }  F" X# J重要大聲

zsl198602 发表于 2011-1-28 14:41:35 | 显示全部楼层
回复 110# chrisrex / i/ c3 V9 ^7 }* v7 a, U! ~9 F

, t; z, m3 ]' n; I5 A5 X
0 X$ W. Q' p, Y1 d    装左啊,

漫步雲端 发表于 2011-1-28 15:16:39 | 显示全部楼层
開到最大?
8 _- e" ?6 k/ Q3 k+ L咁大整估啊1 Z  |2 }& n: U
聽多陣都頭暈
6 j6 E& r, J" ~: _重要大聲
: M. N* q$ t/ T) v% Y( |) [1 miamaboyandog 发表于 2011-1-28 14:38

. S( t& r5 L4 |/ B; ]6 S
# V4 r. z3 D8 Z: z9 j. I1 L8 h  R. _; Z! p: d2 e3 Q; i
你居然中左招 畫質好差吧