问个关于字幕乱码噶问题

panzcheng 发布于2010-10-21 15:35 3030 次浏览 24 位用户参与讨论     [复制分享主题]
ConvoyChan 发表于 2010-10-21 21:09:13 | 显示全部楼层
即系无得搞!!此问题无解.....唯有稳SRT格式过D了~~8 ?5 z  @1 Y0 X7 x1 j9 _$ B
panzcheng 发表于 2010-10-21 07:49 PM
8 Z; x" @/ p' o7 o- v6 }
8 b* j! _. ~! D' w3 W$ ]  E0 I' r, y

9 o3 f, j  T1 n   无错 哩D字幕冇得改 一系手抄一份 由dvd开始 哩种字幕就开始淘汰了

kevinchan 发表于 2010-10-21 21:24:05 | 显示全部楼层
sub用记事本打开当然是乱马啦

梦之星际 发表于 2010-10-21 22:37:43 | 显示全部楼层
楼主想调时间轴的话,就打开IDX调啦,暂时找不到可以打开SUB的软件

panzcheng 发表于 2010-10-22 02:07:18 | 显示全部楼层
稳到个方法~~IdxSubOcr 加埋Office 2003噶 Microsoft Office Document Imaging (MODI) 可以将sub转成srt  转就转到喇!不过唔系好准确....

梦之星际 发表于 2010-10-22 10:17:57 | 显示全部楼层
! W, H: l: v$ l# B
稳到个方法~~IdxSubOcr 加埋Office 2003噶 Microsoft Office Document Imaging (MODI) 可以将sub转成srt  转 ...- F3 N+ G* e& B  e  i+ Q
panzcheng 发表于 2010-10-22 02:07

! y/ k3 A) x, k9 N& ]9 a% _8 U: @% N) ~9 K- k7 |
! w( s# Y# C6 {# t; f
呢种方法要逐个校对字幕,很累的喔!而且如果用简体中文的Office 2003,要OCR繁体中文,要加一个繁体中文识别插件,如果不是,的繁体字会全部错晒

panzcheng 发表于 2010-10-22 12:04:54 | 显示全部楼层
呢种方法要逐个校对字幕,很累的喔!而且如果用简体中文的Office 2003,要OCR繁体中文,要加一个繁体 ...
# ?, }# {3 _1 C/ S: ^梦之星际 发表于 2010-10-22 10:17

. H7 x+ V% \3 N/ q) a6 n! `6 h5 k4 k$ l

2 S' x; ~% n3 t% u    唔使逐个对的~~距会自动识别!1分钟都唔使就搞掂晒了!英语 简体 繁体 日语都稳到!!只不过准确率唔系百分百...琴物用繁体离转都有D地方系错的~~

梦之星际 发表于 2010-10-22 12:59:27 | 显示全部楼层
唔使逐个对的~~距会自动识别!1分钟都唔使就搞掂晒了!英语 简体 繁体 日语都稳到!!只不过准确 ...
6 c" w" h7 b# g; j) @# {) hpanzcheng 发表于 2010-10-22 12:04

+ k( ^, [: O/ k
8 v  \5 ^  x; f3 R就系因为距唔系百分百准确,所以就唔知距边度错左,如果要全部正确,就要逐个睇睇那里出错了,如果有自动识别错字的就唔使甘啦

zsl198602 发表于 2010-10-22 14:34:53 | 显示全部楼层
我之前用mkvtool合1080既钢炼都系甘,唔知点解

Hatsuki 发表于 2010-10-23 19:19:19 | 显示全部楼层
就系因为距唔系百分百准确,所以就唔知距边度错左,如果要全部正确,就要逐个睇睇那里出错了,如果有自 ...1 @  f9 B9 s- Z; e! J. ~0 m0 `& e
梦之星际 发表于 2010-10-22 12:59

- G$ x. a* k! i9 ]1 y: M我覺得哩個程式係懶人專用XD" r/ w$ r' B) q, I% B
我都有用, 每次OCR完之後就慢慢對返IDX+SUB睇下邊度有錯

梦之星际 发表于 2010-10-23 23:08:41 | 显示全部楼层
我覺得哩個程式係懶人專用XD
! y, o$ q# `; b# J, g! ~我都有用, 每次OCR完之後就慢慢對返IDX+SUB睇下邊度有錯
2 k4 g" A1 I: t& M) i1 \Hatsuki 发表于 2010-10-23 19:19

/ R' l5 u$ B7 D  B/ E; k" S6 `8 R( E# i( X7 l. ]
校对字幕呢的野,我估懒人就唔做的啦,好似我甘,宜家封IDX+SUB无出现问题,我都懒得去转罗

chx2010 发表于 2010-10-24 09:55:18 | 显示全部楼层
呵呵,学习一下

Hatsuki 发表于 2010-10-24 13:36:04 | 显示全部楼层
校对字幕呢的野,我估懒人就唔做的啦,好似我甘,宜家封IDX+SUB无出现问题,我都懒得去转罗
4 v1 h! ~% L: E) f# [8 t* Z& r梦之星际 发表于 2010-10-23 23:08
2 P& l& E- W, C/ W

% E- ~; i5 b0 W) k! h, n" L* c4 f& K5 I4 N3 a2 K" O
  功夫越少越好