[生活智能] 高手集结地~关于左右声道噶问题!!

panzcheng 发布于2010-7-30 20:53 1640 次浏览 14 位用户参与讨论   [复制分享主题]
唔该各位高手指教下小弟啦!! 左右声道噶日粤音频,我只将左声道(粤语)提取出黎,但系条音频里面种系听到日语噶音频系度吱吱浸浸,细细声...... 听落唔系感掂!!有无咩方法可以搞掂日语声呢?音频处理软件噶物功能可以消除或者再搞细声D距??有无人遇到过黎种情况??

已有(14)人评论

基拉杰特 发表于 2010-7-30 21:00:27 | 显示全部楼层
我不是高手!! 路过 !试试降低音量加上软件的一些其它效果

迪格斯 发表于 2010-7-30 21:06:03 | 显示全部楼层
无遇到你的情况,如果系提取单一声道的乜会有其它声道嘅声咖咩。。。。

漫步雲端 发表于 2010-7-30 21:09:22 | 显示全部楼层
係可以將人聲消除但是會連粵語都一齊消除埋搞到條音軌得返音樂~!所以我諗你的要求應該沒辦法做到...

cuterinoa 发表于 2010-7-30 21:09:48 | 显示全部楼层
未合成过... 只好. O  b, i- ?  P  S& N, a
祝你稳到高手啦...

ConvoyChan 发表于 2010-7-30 21:12:39 | 显示全部楼层
vcd提取个么。。。。没办法的 最多试下用D编辑软件既降噪功能 不过5好报太大期望

kevinchan 发表于 2010-7-30 21:13:32 | 显示全部楼层
就好似行运超人DVD版本咁,网络上有个版本都係喺粤语音轨当中带有日语声音(好细声),唔知係米压音频时出现问题,定係配音制作嘅后期处理唔好?

panzcheng 发表于 2010-7-30 21:14:18 | 显示全部楼层
回复 3# 迪格斯 " O- z5 _5 D# L

: h# M  o% E1 [. H2 @0 P8 F
# S" W1 e- C5 B) \( J    系囖~~我开始都以为提出1个声道处理就得翻粤语~~但系点知日语都跟埋出黎~~ 唔知系米两条音频合埋左呢??......

panzcheng 发表于 2010-7-30 21:16:26 | 显示全部楼层
回复 6# 157972678 5 q! l! E# y1 d
9 N7 V9 S& k- b6 K) U

" p& T$ K, U8 o: R2 I: K0 A9 u& A. h    嗯!!去尝试下先~~

迪格斯 发表于 2010-7-30 21:18:46 | 显示全部楼层
回复  迪格斯 : \7 m& Q( J4 `6 }
/ w/ ]" y# N) ^& x
) P# G1 ~. M) t' B$ t( d7 `% F
    系囖~~我开始都以为提出1个声道处理就得翻粤语~~但系点知日语都跟埋出黎~~  ...# I& ]5 s3 m' ?' a! h* u; @- _' M
panzcheng 发表于 2010-7-30 21:14

, B* E. l( ]6 H, Y咁就唔知你喇,反正我之前搞sailormoonSS的vcd版的时候都系左右声道的,要分离后才能合成的。但唔排除你个左右声道分离后还带有其它声音,主要又无处理过你个音频文件。。。。

wjr5200 发表于 2010-7-30 21:50:42 | 显示全部楼层
可能本来就系咁既

小c 发表于 2010-7-30 22:44:44 | 显示全部楼层
楼主,系米左声道系粤语,右声道系日语?

12下一页