[动漫讨论] 你最钟意既TVB粤语配音声优?

rihk 发布于2010-7-29 23:00 8989 次浏览 92 位用户参与讨论     [复制分享主题]
tmc02086 发表于 2010-12-12 00:19:55 | 显示全部楼层
其實系90年代無論系tvb或者atv嘅粵語配音員配音員功力都系非常出色嘅,$ n. r$ Z  m% T0 j
因為功力深厚、聲線多變所以經 ...  a" [7 h! O& `% f2 b! q& u8 n, k
gdldly 发表于 2010-12-11 01:24
) q2 A0 ~( A4 v7 c" g# p, ~
唉....唔好再講喇, 諗起傷心.男兒當入樽就唔使講, 呢套配得真係一流
2 h# i' E  a; p( s1 E( qATVV當年配既魔劍美神又係一絕.. 莉娜英帕斯把聲 都好生鬼!
; S9 t: ~# m  o  O3 N* z9 `TVB, 前排J2播返SAILOR MOON
5 g' a" T" ~8 t' I) ]4 ]& A2 v哇, 火野麗個配音真係一流, 巴渣撥辣既性格表露無遺...一流!: J! _2 j& ~5 i' c# A- Z6 Z
咕嚕咕嚕魔沌陣,仁傑歌莉2個把聲, 十年冇聽都仲係咁入腦~:LOVE:
  B7 P# ^- T  O" D( Y8 g  g
7 F9 t3 h3 x- r" [, j現在的, 唔知係我少睇左新既卡通片定係咩,* x3 `9 p: A  o2 I
總覺得冇咁有投入感...

zerosd 发表于 2010-12-12 11:17:53 | 显示全部楼层
需然我都系一认就可以认出,

bleachsai 发表于 2010-12-15 17:39:03 | 显示全部楼层
程文意啦··唔使讲··有无人同我一样架?

habi 发表于 2010-12-15 18:20:40 | 显示全部楼层
最愛曾秀清, 由atv到tvb聲線依舊甜美

cckhunter 发表于 2010-12-15 19:02:17 | 显示全部楼层
其實我一直都覺得配多啦A夢中靜兒角色的人配得不錯

tmc02086 发表于 2010-12-16 00:09:31 | 显示全部楼层
有冇人可以LIST返邊個配音員配過咩經典角色? 列出1,2個就OK了..
% f- H/ t7 h: S1 z$ \% b% U8 ]6 w; ]8 k0 }7 J% q: L7 j6 R; b
我自己冇卧個特別鍾意, 但深印象既, ' ]* o0 @8 Z$ m! s
有配勇者仁傑 魔女歌莉 呢2個9 L) [7 `, q6 }
喵喵怪個個都好鍾意...8 Z+ k$ x, f2 ]8 k
火野麗個個都係!!!!# {& V' q( N7 n$ C2 E- _) @, p

2 [- F% C5 k& @. ]1 ^; ?因為覺得佢地配音配得入型入格:D) R) s( J: N+ E2 `" x( Q+ T
9 M, g/ z+ e! u8 z; u8 }& V
但真名呢, 我唔知了- -

九刀流 发表于 2010-12-16 00:12:01 | 显示全部楼层
老一辈嘅配音员好多都系实力强劲,新一辈真系有落力D先得喇!

gdldly 发表于 2010-12-17 23:13:53 | 显示全部楼层
男嘅配音员我比较欣赏 林保全 陈欣 苏强文 招世亮 梁志达 郭志权 林国雄而几个!
* j& M' h/ N# e0 J  x) u! i3 i女嘅话就梗系沈小兰 雷碧 ...8 q, F3 e& j+ M. v( @
九刀流 发表于 2010-12-11 18:10

" `" L' I" f/ k' K嗯,A臺以前嘅配音班底確實唔錯,
7 K& r4 O+ i! S) {, ]好似曾秀清、陳廷軒、黃玉娟等等人氣配音員都系A臺過檔過去嘅,7 `; |. R# c8 ^
就咁樣解散左挺可惜滴.........* W5 C) a9 w+ b* A

" b. d+ X* j. R8 K7 S# X+ ]0 }% k6 O8 Q
大膽起用新人配主角系無記嘅一貫作風,. c6 o- ?; u' s0 N8 ~
雖然無奈但也見怪不怪了,7 q) `& ?+ l+ o3 v$ t  n9 p; d# D
唉..........
) f0 q5 o' h; Q

九刀流 发表于 2010-12-18 00:07:08 | 显示全部楼层
嗯,A臺以前嘅配音班底確實唔錯,0 l3 i, z, Z% |7 r' j
好似曾秀清、陳廷軒、黃玉娟等等人氣配音員都系A臺過檔過去嘅,
5 s+ ]3 V2 Q8 k% q+ U就咁 ...2 ]: J; n4 z" W( U& }* G
gdldly 发表于 2010-12-17 23:13
/ d" |1 t5 V$ j9 ]% c1 E$ G

) N- G6 {! ~5 j/ c* ?  S; o4 a0 ~& X. M/ K
  无线俾新人多D机会系好事,但系对于以前一路听班元老配音听咗咁多年真系好有感情嘅!再加上有好多新人嘅实力始终都系比唔上班元老,新人应该多D配吓D配角喇!
% z) @8 y$ `) Z% p/ W! `; ?( XATV配音组未解散前就已经成日俾TVB挖角喇,陈欣 沈小兰 陈永信 黄凤英而几个实力派响90年代就俾TVB挖咗过嚟喇!而且ATV嘅配音器材的确系比唔上TVB!

gdldly 发表于 2010-12-18 00:08:02 | 显示全部楼层
有冇人可以LIST返邊個配音員配過咩經典角色? 列出1,2個就OK了..
4 S" y# R' S# `0 _7 F2 I: \! _# W5 |$ T# J
我自己冇卧個特別鍾意, 但深印象既, $ s& ?; x: @1 z9 I# T
有 ...
8 @: i' d, d' x# jtmc02086 发表于 2010-12-16 00:09
3 _. B; d5 H  o( b1 K2 Q
配音員姓名——曾配角色(@角色所在動畫)
/ s! B8 E! w+ |2 q5 x* a: W  A% U! A' A  v' B+ s3 w
盧素娟——火野麗(@美少女戰士)、大雄(@多啦A夢/叮噹—90年代曾用名稱)、小智(@寵物小精靈)、亂太郎(@忍者亂太郎)、雛菊(@婚紗小天使)、姆明(@小肥肥一族)、、、、、: t+ B4 b- L) g- G+ I  t# H' V% g
娟姐給我地塑造嘅經典角色實在太多太多喇,可惜佢系06年永遠咁離開左我地喇,香港嘅配音屆又少左一個出色嘅配音員,但系娟姐配嘅經典角色會永遠咁留系大家嘅心目中!!!娟姐離開後曾有網友形容“感覺就好似童年好友離去一樣”,可以睇出配音員對觀眾嘅影響力。2 T" |* x5 J' V9 ~9 d% r0 r
. s) q2 t5 \9 Y* j! ?( [* B/ n
雷碧娜——仁傑(@咕嚕咕嚕魔法陣)、花師奶(@我們這一家)、鳴門(@火影忍者)、進藤光(@棋靈王)、岡·菲臘斯(@全職獵人)、露娜(@美少女戰士)
+ N! z1 N" i5 r/ g
5 p+ p( X7 T9 T0 }4 K鄭麗麗——歌莉(@咕嚕咕嚕魔法陣)、華美子(@娛樂金魚眼)、小丸子(@櫻桃小丸子)、果林/寶妮(@飛天少女豬事丁)、美奈子(@美少女戰士)0 X4 w: S3 p& E
8 \$ ^: U1 b/ b/ l  n
梁偉德——喵喵怪(@寵物小精靈)、雪兔哥哥(@百變小櫻)、稚空(@神風怪盜貞德)、基拉大和(@機動戰士特種命運/計畫)、夜神月(###S#笔记動畫版)  \! Q- l2 Q- p! J1 {

- |0 Z8 u% d. }* [6 i/ y
! r9 e8 U( }3 N/ R仲有好多出色嘅配音員塑造左好多經典嘅角色,就唔一一列舉喇!= =!!; \: S' Y8 M1 x, W* u

gdldly 发表于 2010-12-18 00:47:30 | 显示全部楼层
无线俾新人多D机会系好事,但系对于以前一路听班元老配音听咗咁多年真系好有感情嘅!再加上有好多新 ...
2 I9 L2 j# P/ _8 `% b九刀流 发表于 2010-12-18 00:07

0 M" e2 B6 S, O. ]
+ A; M3 A; w7 f! u# v: G/ G4 O西西,仲有陸惠玲啊,
. ~) P4 D# v6 I+ @* ?陸ling都系ATV游過去嘅。
5 n" o* Z8 l7 c1 g& w
: w( ]; t# n. y, t# J8 L3 c9 c* v  A而家無記都系D新人噶天下喇,
4 q4 }  t9 n7 K* ]( H" \; h2 ?% q: vJ2就更加唔使講啦面對嘅系青少年群體,8 h* z( T; R) Q: [! n
D劇集啊動畫啊冚嘣啉都系新人上陣喇。9 y+ W$ i/ H2 \4 n( z) Z# p6 n
好多90年代粵語配音屆嘅中流砥柱,
. J6 I  s+ ~; `  M/ ~( Y而家都淪為配路過大叔大嬸之流。
! q& L* q& m) ^) Z無奈......死無記........' W2 I2 d' l3 }1 ^. R
老一輩果班除左曾秀清、曾佩儀、鄭麗麗、梁少霞、林元春、/ Z* s; d! {* C" u& F8 v
蘇強文、雷霆、陳欣、陳廷軒、、呢幾個仲可以經常配下主角之外,
1 n& ?# S. Y# S: `% I3 S: G: p6 Y1 `其他都幾乎比D新人“攻陷”曬喇........= =!!

九刀流 发表于 2010-12-18 03:33:53 | 显示全部楼层
西西,仲有陸惠玲啊,
/ |8 \# m9 O9 P" z8 ~* n% A% C陸ling都系ATV游過去嘅。2 s* ?0 C# r8 }) U8 U# }

; b9 A1 |; `) D$ M而家無記都系D新人噶天下喇,
1 j  N, d; H" B7 {) L- o) K2 zJ2就更加唔使 ...% ]" J* S0 ?) O: ]: d
gdldly 发表于 2010-12-18 00:47

6 F' S2 i" y  R" P- r$ |% J% O8 E, i$ _9 I/ L# ?
萍姐(蔡惠萍)都系ATV转过去,都几早就过当无线!0 Q4 f. {. G5 A
有咩办法TVB唔同ATV就系钟意系捧新人!
/ k# O; d: q( s0 A7 W不过TVB嘅“正太声”绝大部分都系班70年代嘅元老配嘅,以后都唔知揾边个去接班好喇!
, a, ~- t6 v0 a) w8 q少女声(一向觉得TVB嘅少女声好强大)TVB嘅新人仲有几个可以,但系热血或者成熟型嘅男声响新人入边真系冇边几个系得嘅!(当然可能系听得少)- E- E2 x* I% E6 T' R$ E5 A
而家净系希望TVB可以播多D以前嘅动画或者日剧俾啲8、9十年代睇TVB大嘅人珍藏就得喇!+ J. S4 E5 m" V1 d) z
不过讲真就算J2嘅观众群系班后生仔囡咁又点,班元老级要配嘅话一样系冇问题!