[动漫讨论] 你最钟意既TVB粤语配音声优?

rihk 发布于2010-7-29 23:00 8987 次浏览 92 位用户参与讨论     [复制分享主题]
suend 发表于 2010-8-16 03:03:15 | 显示全部楼层
I like tvb!

袁美 发表于 2010-8-16 15:46:21 | 显示全部楼层
好多喔.....讲唔晒....男女都有...不过噶个叮当就真系多才多艺....贩贩都啱

yhq524 发表于 2010-8-18 09:50:25 | 显示全部楼层
男女都有 主要睇角色而定 不过我觉得 TVB 配音水平绝对既高 女 基路仔【林丹枫】 二阶堂赖子【林元春】 小丸【袁淑珍】 阿珍【唔记得】 小刚【雷碧娜】省略好多。。。男 泰仔【陈欣】悟空【?】幽助【郭志权】东海林【招世亮】 叮当【林保全】 吱吱咋老伯【?】课长【?】杜门【冯锦堂】小次郎【黎伟明】希罗【达仔?】

bobi0210 发表于 2010-8-18 10:57:51 | 显示全部楼层
回复 10# 迪格斯
5 n7 Y& S* T& V
" w6 t3 Z. g* h& O6 G7 O. N; e" U" Q9 t% ?9 M
    嗯嗯~你的照片好像是很奸的,看了就知道 hee~

candy0505 发表于 2010-8-19 15:47:14 | 显示全部楼层
最近翻煲翻ATV配既男儿当入樽同埋浪客剑心,4 e9 o& j# H! N# r# X5 s
其实我觉得果阵时既亚视配音都配得几好啊。
: s+ `! T1 g- W8 n  r* `  V4 `9 N' x不过可惜好多都唔知咩名。

res151 发表于 2010-8-24 00:33:47 | 显示全部楼层
我中意doremi嘅所有配音..

k1s2f3 发表于 2010-8-29 00:46:44 | 显示全部楼层
陆惠玲把声好靓,好中意。、

cshong 发表于 2010-9-5 11:45:43 | 显示全部楼层
男性:梁伟德,李致林
8 u' a; K+ c8 ?女性:林丹凤,郑丽丽,林元春

袁美 发表于 2010-12-5 23:18:33 | 显示全部楼层
见仁见智 咯。。。

gdldly 发表于 2010-12-11 01:24:35 | 显示全部楼层
最近翻煲翻ATV配既男儿当入樽同埋浪客剑心,
  z9 k3 b* U+ G* ]' j4 ]9 L4 Z/ N其实我觉得果阵时既亚视配音都配得几好啊。
5 f0 k: ?9 M7 J不过可惜好多都唔 ..." |' B3 d4 i, y. A5 v- T& Y
candy0505 发表于 2010-8-19 15:47

5 W( q' q- ]+ c" O" i  }' h  |
" t5 u* d( X1 u' R) v5 Q其實系90年代無論系tvb或者atv嘅粵語配音員配音員功力都系非常出色嘅,; @8 E5 x: L. a6 j" r
因為功力深厚、聲線多變所以經常系同一部動畫兼配多個角色都唔出其,( y5 U% o! @" k6 b+ P7 f" k
不過好可惜atv配音組系2000年解散了,
1 y4 _4 x6 e, i8 l# O, k5 G好多A臺嘅配音員都過檔曬無記喇.......無記而家一台獨大.......$ J1 x6 m* Z3 n$ C: d( A0 [- b

4 K3 L" m6 o' G" a1 X; Q6 Q唔似而家好多新生代嘅配音員(特別系女配音員)都系走萌系路線嘅,% x+ B( e( y' a& c
欠缺技巧、聲線無乜特色唔在講啦因為系新人還需磨練,5 `+ h( ?* M& D, s* v
仲要系嚟嚟去去都系配翻D蘿莉角色,( D8 l. }- w) X  k# z7 M; G% e& |  M
咁樣點可能會進步啊?而家搞到我地觀眾都聽覺疲勞喇!!!

gdldly 发表于 2010-12-11 16:46:58 | 显示全部楼层
陆惠玲把声好靓,好中意。、, b# r( d1 O- n* ]5 H3 U
k1s2f3 发表于 2010-8-29 00:46
8 L% m% ]1 _& N$ ?

1 b) W! l/ b5 n1 j" s8 R! E, V
4 e- r+ Q: N2 m7 n8 ^我都好中意陸LING把聲,嘻嘻~~
& n9 J5 D# t& @& A3 |最中意睇佢同阿蘇拍檔配嘅動畫同劇集。
# ~4 P- K" M# x! r+ r$ m

九刀流 发表于 2010-12-11 18:10:49 | 显示全部楼层
男嘅配音员我比较欣赏 林保全 陈欣 苏强文 招世亮 梁志达 郭志权 林国雄而几个!
" J+ X$ x- _9 r5 h, C: i女嘅话就梗系沈小兰 雷碧娜 袁淑珍 林元春 陆惠玲 黄凤英 曾秀清 郑丽丽 卢素娟 张颂欣喇!! x* }  _% y! W9 z; D- w1 X1 L& P
其实TVB而家好多有实力嘅配音员好多都系由ATV转个去TVB嘅!所以唔好话以前ATV嘅配音唔得,只不过有好多人才过晒TVB而已!& q0 y# y' ~6 B' B4 z) h7 f
不过可惜嘅系而家有实力嘅配音员差唔多全部都系老一派嘅,新嗰啲真系好多都唔够班。最弊就系TVB而家成日揾啲新仔去配音搞到都唔系好想睇落去!