个人小建议:论坛再粤语化

纸巾 发布于2010-3-18 01:26 12182 次浏览 81 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
我觉得粤漫社系一个好好既粤语交流平台0 K7 D; m0 j9 L6 }6 ?  i9 N

f1 E3 n5 U" h刚刚突然有个想法 就系可以论坛里面更多粤语。。
2 G: i* U& j* C9 B  M: C9 V5 X% P. u9 d, h! q+ s
例如:
/ E" b" H% W. m+ ^5 G6 P+ m' E1。浏览帖子列表既时候 每个贴后面标志既最后回复时间或发帖时间 “昨天 03:52 ”感既字样,可以改成 “寻日3:52”
9 q1 u* v( |; X& W5 u2。论坛顶部 “分栏模式 论坛 搜索 设施 帮助 导航”或者可以改成 “分栏睇贴”“搵下贴”“帮你手”之类。。。) L* @' C( {: R" q7 n
3。 暂时未林到。。。
) Z. H5 C+ L3 e8 p- t  ~, L1 J" @5 A6 |( t4 k8 p3 E6 p2 P
E个系个人突然林出来既,你地体体可5可行罗。。
/ {: u% H+ v" R6 t% z) f6 M
7 ~, o, }( v$ ^) O2 r因为我觉得 如果有一个游客经过各种途径第一次来到E个论坛,体到ED标示,会觉得亲切d. K3 f3 y$ x+ H- a
7 @/ j+ s3 x) ?' `3 f
E个标示唔好处就系 浏览可能会有dd影相
5 Z) v. }; z0 d9 z9 ?! ^1 N$ w  k
& O  A6 w" [: M7 M
; o8 U4 Y3 @- ]) `# i6 O7 r% ^# B7 K; J7 q
) @2 w7 c* \- {
啊 比意见有无得加分架!

已有(81)人评论

help6288 发表于 2010-3-18 01:47:18 | 显示全部楼层
呢个系5错既建议!!!!!!!!!!

kevinchan 发表于 2010-3-18 02:08:59 | 显示全部楼层
感觉怪怪哋!我就觉得依家咁好啲

maplep 发表于 2010-3-18 02:38:21 | 显示全部楼层
我也觉得怪怪的。。。改了看不习惯

kwanyeung 发表于 2010-3-18 03:31:11 | 显示全部楼层
感觉怪怪哋!我就觉得依家咁好啲/ D( Y) X  i) X+ [* q
kevinchan 发表于 2010-3-18 02:08
咁係因為大家用慣左國語書面語吧?: V8 O+ \3 c. i  J$ A5 l) r* r

1 N) }' c4 \8 a8 _; n( d; ?8 }: h8 z/ g; c6 d
我就支持粵語化。。
- r" V/ a& l6 Q' z雖然有啲人識講唔識打粵語,不過睇應該都冇問題啦?

183334257 发表于 2010-3-18 09:04:14 | 显示全部楼层
我觉得呢个IDEA唔错,不过就系睇惯左国语界面而已

天使之风 发表于 2010-3-18 09:06:11 | 显示全部楼层
一Q样姐~~~·

雪比 发表于 2010-3-18 10:55:11 | 显示全部楼层
支持粤语化,
3 p- f6 _- T) f1 d" V4 S' j( @不过总觉得甘样改,好似怪怪地甘啧

chrisrex 发表于 2010-3-18 16:47:35 | 显示全部楼层
分为"粤语版式"同"普通版式"咁样过度应该冇大问题~

kevinchan 发表于 2010-3-18 20:51:38 | 显示全部楼层
分为"粤语版式"同"普通版式"咁样过度应该冇大问题~' s7 @) r) G  R1 j* j6 n4 y/ y
chrisrex 发表于 2010-3-18 16:47
咁样唔错,分两种面板,随便会员用边个

Kiver 发表于 2010-3-18 23:15:52 | 显示全部楼层
咁样唔错,分两种面板,随便会员用边个
% d5 k# b1 A" u# xkevinchan 发表于 2010-3-18 20:51

6 ~  [! A7 ]+ U
' s, i8 G3 [, W# `1 s  n0 Y5 P
& m  k8 B4 O: m4 i& l    随便选是没有可能的* s! g9 m. o$ B8 S7 T
    但要改得更加粤语化是可以
4 o. f. V! {2 C3 I  z
0 L- k" W0 x; ?; e' z# ~
& Z; E0 v0 U& l1 s; V" _    改了就大家都是这个文本标准的了`~2 t! y8 |5 r6 p- \. a) u

" B  y- k; k  _$ f( Z     寻日定琴日啊?

kevinchan 发表于 2010-3-18 23:20:01 | 显示全部楼层
随便选是没有可能的$ u8 p# T  Q9 t+ V5 C
    但要改得更加粤语化是可以
9 U4 Z0 k# D( P8 c
+ b5 b" b5 l( ]9 v* n
6 k  I' W: t, `" R; L+ Y& G; J    改了就大家都是这个文本标准的了`~ ...+ q4 v0 h9 k  o$ @
Kiver 发表于 2010-3-18 23:15
我以为可以好似其他论坛咁简体,繁体选择,原来係唔得嘅!
$ i" J# o* v% o, D, w4 w我谂标准係“琴日”,不过係米用呢个“琴”字,咁就不得而知啦!
' k0 v, j, g" ?* \1 Q2 n' S( A要粤语化,标准都係一个大问题