个人小建议:论坛再粤语化

纸巾 发布于2010-3-18 01:26 12186 次浏览 81 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
maplep 发表于 2010-3-18 23:34:45 | 显示全部楼层
粤文。。我有点看不明白的。。。要想很久才明白= =

纸巾 发表于 2010-3-19 00:02:50 | 显示全部楼层
随便选是没有可能的
3 Z7 @) G# e+ t; \- _" t' o    但要改得更加粤语化是可以
9 O: [$ _% W+ C0 @2 ]7 H0 i; r
* g& V: G7 D0 ?: l3 t
% K4 ?" J( R' e    改了就大家都是这个文本标准的了`~ ...3 Z1 k1 n  Y8 i& J
Kiver 发表于 2010-3-18 23:15

- ?; t: r2 Q% g; R3 n9 \8 [6 t* }. F9 o& W3 o
我觉得ED其实问题5算好大,第一,我地可以参照标准粤语资料,第二,大家都明既其实: Z! a+ [  s2 V

& i9 t" r7 z8 o, O  ~, A" J0 X只要大家接受到就ok

kwanyeung 发表于 2010-3-19 01:17:03 | 显示全部楼层
随便选是没有可能的
' V- M) f% u- Y4 X9 D1 L    但要改得更加粤语化是可以
, {! Y+ D2 f$ c2 g: G. C0 u9 ~  ]4 r) _8 O( O/ u

8 u# D$ g2 i3 E. Q7 q- R    改了就大家都是这个文本标准的了`~ ...
/ C. D/ {  `& Q1 [Kiver 发表于 2010-3-18 23:15
尋日同琴日都可以啊。。聽講琴日係由尋日演變而嚟。。。我就講開琴日啦。。* i/ I7 j/ B6 k) }6 _& g$ R/ g

( y* O8 D. a7 l$ z6 A" ~6 I/ g% Y; W9 k4 z" ?: W9 X1 o. z( \
咁希望可以快啲見到個更粵語化嘅界面囉

kwanyeung 发表于 2010-3-19 01:18:07 | 显示全部楼层
粤文。。我有点看不明白的。。。要想很久才明白= =
9 I. e" o' ~. v/ ~maplep 发表于 2010-3-18 23:34
6 `, }9 H% \* ^; S: f
點解啊?就算唔識打應該都識睇㗎喎

masato 发表于 2010-3-19 09:15:34 | 显示全部楼层
- -这个应该是自己的问题 我本人喜欢粤语语法 也喜欢书面语

QQ车 发表于 2010-3-19 10:02:42 | 显示全部楼层
我觉得无咁嘅必要,你举的例子太口语化了,我个人认为面板书面化较好,回帖口语化就随个人喜好啦!

基拉杰特 发表于 2010-3-19 11:35:22 | 显示全部楼层
如果改!感觉怪怪的!

meijie 发表于 2010-3-19 14:31:56 | 显示全部楼层
嗯 ,,提议都几好阿,,不过我有时都系习惯左用国语来表示

chrisrex 发表于 2010-3-19 18:47:39 | 显示全部楼层
回复 10# kevinchan * f/ Q0 M* b  |! z# ]8 I" Z4 C

u( A; t" ]5 R! i  [* D  U; X( K, e! Q* K; K
    既然系咁,咁样几时可以出个版来试下?

kevinchan 发表于 2010-3-19 20:05:56 | 显示全部楼层
回复  kevinchan
/ {/ ?3 m& T2 F& v
/ K3 g2 l  d" T" w! a2 K0 S1 Z! S! f' Z9 h' K/ `
    既然系咁,咁样几时可以出个版来试下?9 k% u; W5 W" p0 p' b5 L
chrisrex 发表于 2010-3-19 18:47
K社已经话咗无可能整两个版本咯!只能选其中之一

纸巾 发表于 2010-3-20 00:43:15 | 显示全部楼层
有无可能出个 “试用装”比人试试先?

netasa 发表于 2010-3-20 00:55:42 | 显示全部楼层
我以为可以好似其他论坛咁简体,繁体选择,原来係唔得嘅!& W  C, E/ i4 M* I% P9 j; @
我谂标准係“琴日”,不过係米用呢个“琴”字, ...
1 y" d7 Y# @9 q8 q" K* ckevinchan 发表于 2010-3-18 23:20
! x5 c4 a* P' ?9 s' ~5 F
' _  o7 Y7 a: h8 ]- n
关键係操作系统中没有粤文字庫嘅!我讲嘅係服务器系统,当然个人系统中都一样无依样嘢,如果唔係嘅话就可以好似中文改为英文显示咁方便咯!!3 ~4 e- @/ i- G& o+ E8 A6 B! Z

* }% |0 |- H) Q' U% d5 ?另外我觉得正确嚟讲应该係“寻日”先至为正确,“琴日”依个发音係后嚟讲唔正传开嘅。“寻日”嘅意思係指今日之前嘅一日,我地讲嘅时间过左係稳唔番嘅,所以之前嘅一日就要稳番嚟讲咁解,所以要用到寻找番果日,所以正确嚟讲係“寻日” 而“琴日”则係读音问题将错就错而至今!