个人小建议:论坛再粤语化

纸巾 发布于2010-3-18 01:26 12183 次浏览 81 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
kwanyeung 发表于 2010-3-22 00:46:28 | 显示全部楼层
完全正解,若用繁体完全口语化都可以打出来,你睇下HK杂志就知啦,以前我都特别钟意HK出的漫画~但呢边很少 ...
# H2 A8 A: Q/ F# S3 w' _0 e  E5 gaaron81 发表于 2010-3-21 16:25
NEW MONDAY果本青少年雜誌我買過嚟睇係用全粵語書寫。。務必貼近年青人。。
! Z! E3 O2 X. d9 R; _
& p5 l3 t( g4 M: y3 g0 S3 B# U- m1 Y( x* A5 x* L
仲有一個好有問題嘅例子。1 h0 R* }& c! h) E7 r0 Q0 p
繁體:鬱,簡體:郁。但郁喺粵語又變左另外一個意思了。

kevinchan 发表于 2010-3-22 01:03:10 | 显示全部楼层
NEW MONDAY果本青少年雜誌我買過嚟睇係用全粵語書寫。。務必貼近年青人。。/ o3 K5 w& R, |& v
; x! ~" W& ^; S* H9 W  z/ A

: @% Y' F1 o* U1 {- N$ t8 B仲有一個好有問題嘅例子。 ...
( R  V( }9 t$ ]6 `+ ]+ f  ]kwanyeung 发表于 2010-3-22 00:46
我呢边有啲报纸中某些版块係有粤语专题,但係啲粤语字根本唔算标准,估唔到报章都会唔标准

billiard 发表于 2010-3-22 01:48:36 | 显示全部楼层
论坛用粤语不太现实啊,看各人习惯。

444817138 发表于 2010-3-22 12:57:42 | 显示全部楼层
甘都得3 i4 H+ j1 r% q- A
佩服这创意

leonhh 发表于 2010-3-22 19:20:46 | 显示全部楼层
首要係查返啲古書 ,2 W+ H* o+ J$ Y" |* r
睇吓「尋」嘅正字點寫- -...% e8 c+ \! r4 n# P' |: g
如果唔係都幾難明

kevinchan 发表于 2010-3-22 20:18:11 | 显示全部楼层
首要係查返啲古書 ,% r% i3 ^2 B9 Q* B( V
睇吓「尋」嘅正字點寫- -...( K1 d+ S4 c5 o3 |; I
如果唔係都幾難明- M, d9 K9 B0 r4 f# Z3 R! _2 f
leonhh 发表于 2010-3-22 19:20
去粤语协会找就得啦!古书都未必正确!

grostcar 发表于 2010-3-22 23:26:01 | 显示全部楼层
用唔用粵語都無所謂5 @7 P9 h. \. M( g- R
睇得明咩意思就得9 b9 b6 O( l- D6 a4 W1 g
習慣成自然啊

jinguang 发表于 2010-3-24 21:52:32 | 显示全部楼层
这对于某些正在学习粤语的同学来说太苛刻了。

天使之风 发表于 2010-3-24 22:01:17 | 显示全部楼层
其实一般时候,我讲寻日系琴日·~

kevinchan 发表于 2010-3-24 22:17:51 | 显示全部楼层
这对于某些正在学习粤语的同学来说太苛刻了。2 u; Y1 Z( t+ {" R( w6 j
jinguang 发表于 2010-3-24 21:52
正在学习粤语的朋友肯定睇到晕,哈哈

freedom16 发表于 2010-3-25 19:09:12 | 显示全部楼层
看得明就是啦,没几大必要连书面语都要粤语~!

funkits 发表于 2010-3-28 17:30:00 | 显示全部楼层
呢个系5错既建议