[其它更多] GIGABYTE GA-G33-S2H LGA775配高清

abc-like 发布于2010-1-29 20:25 2077 次浏览 20 位用户参与讨论   [复制分享主题]
GIGABYTE
8 `5 T/ |3 e. L: P! Y% p" vGA-G33-S2H LGA775用來睇高清得唔得?
$ @, `8 T0 E) z+ i: l我沒有800速的ddr2-ram得低1級速的能開到機嗎?

已有(20)人评论

kevinchan 发表于 2010-1-29 21:05:32 | 显示全部楼层
你配咩cpu呢?% b1 B! ?! B$ V3 [2 r9 d
无ddr2 800 ,只有ddr 1代?呢块板唔支持ddr 1代内存啵

abc-like 发表于 2010-1-29 21:08:36 | 显示全部楼层
DDR2黎 係5300(667)' @, _+ U# x/ p7 D
可否唔加野就咁配手指見hdtv呢?
你配咩cpu呢?5 u2 u  V/ }7 d0 i8 C: N
无ddr2 800 ,只有ddr 1代?呢块板唔支持ddr 1代内存啵
3 b8 C* H) P, f# r4 U3 U8 Qkevinchan 发表于 2010-1-29 21:05

kevinchan 发表于 2010-1-29 21:24:32 | 显示全部楼层
我谂 高清 同CPU关系最大!条子DDR2 667 可以上啊

abc-like 发表于 2010-1-29 22:10:38 | 显示全部楼层
我谂 高清 同CPU关系最大!条子DDR2 667 可以上啊
. W0 m7 d% g3 q$ x; K8 |! _kevinchan 发表于 2010-1-29 21:24
咁PD又得唔得?& |$ T9 r( ?7 P6 v, M3 S
如需要最少那個型號的U?+ f0 G% v# F" M( a1 p! u
是否不再需要加顯咭而看HDTV呢?

kevinchan 发表于 2010-1-29 22:47:30 | 显示全部楼层
咁PD又得唔得?, v' R) _3 G6 a, A
如需要最少那個型號的U?# c9 [0 v) P" ^+ x1 H9 z* {: s/ V# e
是否不再需要加顯咭而看HDTV呢?
. w1 |6 t! E/ N, t, T; P! yabc-like 发表于 2010-1-29 22:10
其实你有咩打算呢?换边个配件?全高清就係1080P,对硬件要求较高!如果主板支持双核以上CPU(睇你咩主板囖),主流嘅 Intel*2 E5000系列,AMD Athlon II X2 240/245可以考虑,价钱都唔係贵,好平民化!我是但举例几个,有错高手请指正

abc-like 发表于 2010-1-29 23:14:23 | 显示全部楼层
當然要夠睇高清TV啦~!
其实你有咩打算呢?换边个配件?全高清就係1080P,对硬件要求较高!如果主板支持双核以上CPU(睇你咩主板囖),主流嘅 Intel*2 E5000系列,AMD Athlon II X2 240/245可以考虑,价钱都唔係贵,好平民化!我是但举例几 ...% w% {* }5 w+ t6 d$ A
kevinchan 发表于 2010-1-29 22:47

netasa 发表于 2010-1-30 01:00:26 | 显示全部楼层
GIGABYTE
6 K& }! g3 A' w  g7 Q! y/ o- pGA-G33-S2H LGA775用來睇高清得唔得?. i+ ]0 s- C% G- h/ A* q& o( t
我沒有800速的ddr2-ram得低1級速的能開到機嗎?
' M* H5 k, w! R; P( U: o  s. R  s/ gabc-like 发表于 2010-1-29 20:25

7 k1 A7 k  r, M3 P) d0 g+ o  ]+ V8 g8 z  p4 }1 q
个内存几大?2G基本够用,最好有3G。 用G33唔加显卡睇高清内存一定要多,唔係会卡得好紧要!我建议你加显卡,一般嘅9字头N卡就得。 个CPU可以嘅话用最高支持上限,当然双核心嘅CPU就已经足够了。 只要求睇而不录嘅话,基本唔须要太高配置。 就算低D嘅配置一样流畅播放。 不过可能在睇节目果时会变左720P而非1080 !

abc-like 发表于 2010-1-30 07:19:09 | 显示全部楼层
我要錄啊~! 如何是好?
& C: R* z6 I1 P  X) a" w5 J( f內存暫時有2G, 想增加1G。但我要錄啊~我要粵動呀!!
6 V1 d- I4 V5 Y. P2 I, u咁加這顯卡要多小錢? 什麼型號最便宜。我不打3D遊戲的。8 A: m7 N1 H# s/ Z
那板子支援那個最高上限雙核呀?
% B. n9 Z1 r/ u; T, @% [. P% |變720p沒問題, 為什麼會這樣?
$ A' S+ T5 L" L2 c& M& x4 \' q! y7 E: j0 [1 G
謝謝大大啊! 很有用呀你的資料。
个内存几大?2G基本够用,最好有3G。 用G33唔加显卡睇高清内存一定要多,唔係会卡得好紧要!我建议你加显卡,一般嘅9字头N卡就得。 个CPU可以嘅话用最高支持上限,当然双核心嘅CPU就已经足够了。 只要求睇而不录嘅话,基本唔须要太高配置。 就算低D嘅配置一样流畅播放。 不过可能在睇节目果时会变左720P而非1080 !- O+ ^: K( ^! x9 q+ z! z
netasa 发表于 2010-1-30 01:00

ttsti 发表于 2010-1-30 14:43:26 | 显示全部楼层
G33带显示芯片,本身就可以硬件解码,睇高清没问题!3 U) _( O# B5 `" K
INTEL全都是双核,随便一粒都可以!吾玩游戏2G内存完全足够,
1 G- a- @* z: j0 N9 X' d睇高清占用好少内存可以放心!!

abc-like 发表于 2010-1-30 16:22:27 | 显示全部楼层
咁我要錄TV呢? 夠唔夠呢?
1 L# u" N( L& @6 S6 h" t6 I但有人話會窒播喎? 問題出在那?
* P- J6 |" g% `8 \6 A' c亦有人話裝drv都冇聲? 清不清楚問題所在?& j0 J2 M  T" L# ~  Y* K

( Q9 s0 M0 f0 n6 {5 H" l謝謝大大解答^^
G33带显示芯片,本身就可以硬件解码,睇高清没问题!1 q# c; M0 I+ N5 j2 i0 i. n; U6 x. C
INTEL全都是双核,随便一粒都可以!吾玩游戏2G内存完全足够,
' u& F5 N5 q' w睇高清占用好少内存可以放心!!. O( _# A& S7 t/ G* G8 u& m
ttsti 发表于 2010-1-30 14:43

netasa 发表于 2010-1-31 05:43:58 | 显示全部楼层
录TV嘅话,建议配个好D嘅高清视频录制卡最好带HDMI口噶啦,当然如果在HK可以直接买只带录制嘅接收手指就得啦。录嘢对台机要求唔会太过高,不过有几点要注意,1.硬盘转速要快缓存大最好 2.CPU最好选带超线程嘅多核心处理器(基本上6XXRMB以上嘅U,快D慢D只会影响你在同一时间内可以做几多样嘢,对画质係无帮助嘅) 3.尽可以使用高速嘅连接方式,例如硬盘要SATA2(NCQ)、录制卡最好係PCIE1X接口而非USB2.0 4.合理安装视频解码器(所谓嘅软解码)建议唔好装综合播放器(例如暴风影音)若显卡支持硬解码VC1就一定要打开硬解码!5.录制软件要选好合适嘅,最好能够一次性布抓后再转格式,而非边录边转格式果种!用滤镜边录边转更衰!软件录制所须嘅缓存空间一定要选大点(视格式而定)建议在C区,不要在其他区这样会有文件移动过程会影响录制质量。6.如果係对高清机顶盒嚟录,建议用光纤嚟录声音,设备有限嘅话用铜轴最好即係果个SPXXX(英文唔记得左了) 7.注意分区格式NTFS之类嘅! 
5 C" W% N  l7 l
( E/ s& c: a7 Y, ^$ J显卡唔好用板上自有的。 一般加张9600GSO都应该足够了。个U真係无咩特别要求。主频在2.66以上双核心或以上就OK啦。

12下一页