[动漫讨论] 上次看访问配音先话尺度好严……

jc看粤漫 发布于2010-1-3 11:46 1211 次浏览 10 位用户参与讨论   [复制分享主题]
OO第二季第一集开始就有个 死 字* Z$ d( B% m* ]! z* l7 O
3 t/ }6 S. ~. H/ n( g# q; c+ H
配音 死人地球联邦" ?; B( B1 t: T0 r) j

( x3 S4 Z! g3 R" V$ W字幕 那個壞傢伙地球聯邦
, |& i- g' T" X6 _* L' B' B( e5 ^
& \& `, l: Y' |- v
& g' f9 @/ w8 e TVB唔怕又比人投诉多重标准啊

已有(10)人评论

moschino 发表于 2010-1-3 12:32:29 | 显示全部楼层
今朝睇加旋都发现字幕有个死字啦····
1 `# v# P, Y' P! y% R: A' N: A消灭左我细佬呢句真系超级爆笑··

kwanyeung 发表于 2010-1-3 12:35:08 | 显示全部楼层
其實依家尺度已經放鬆。。。。
; E9 h* a: V" b- z8 i1 X, U1 O" b- y! \/ p7 z) ~
之前嘅話的確係唔畀講個sei字。
8 Q$ S9 `0 @7 R( x' {( G9 ^0 [
2 ~) @* g' }' Z! U8 O睇旋風管家就知尺度放鬆,痴線,低B,白痴依啲字都出得街。. q2 O+ K- N* p7 X: q* t
以前一定畀人CUT曬。。。

Windysonk 发表于 2010-1-3 12:37:40 | 显示全部楼层
家长指引级别就不怕有"死"啦.

东方快意 发表于 2010-1-3 12:39:57 | 显示全部楼层
今朝睇加旋都发现字幕有个死字啦····
  H, j9 w  ]% Q* k8 g$ x消灭左我细佬呢句真系超级爆笑··
& ^1 W+ y/ d3 ~moschino 发表于 2010-1-3 12:32

' Z1 S" G: `4 H$ _- {
1 g! F' j. S% y$ t5 y% U
) f+ l6 s! Y; F2 `究竟“消灭左我细佬”呢句系边度噶?

freedom16 发表于 2010-1-3 12:55:14 | 显示全部楼层
有时配音配配下就忘记D尺度啦~!最多由字幕组修正~!

kevinchan 发表于 2010-1-3 13:15:55 | 显示全部楼层
其实我觉得对于香港嚟讲,尺度无必要十分十分紧

ConvoyChan 发表于 2010-1-3 15:12:38 | 显示全部楼层
可能系失误 有可能系尺度问题。。。" }; o1 k" h6 L
记得有日广州台个主持 话天气炎热都爆左句甘鬼热。。。。+ G1 D2 c" n* o! }% V! q" \
以前洛克人配音个阵 明明叫迪奥个配音既讲成奥迪。。。。睇来渠想买新车了

Windysonk 发表于 2010-1-3 17:06:03 | 显示全部楼层
现在的小日动漫趋向成年化,只差yellow而已.

habi 发表于 2010-1-3 19:25:15 | 显示全部楼层
尺度問題都係多得果d甚麼師奶八婆同埋道德團體係度嘈話教壞細路唔少

jinguang 发表于 2010-1-5 19:56:49 | 显示全部楼层
希望能够多看点原汁原味的粤语动画啊..