[粤韵文化] 狮子座流星雨18号凌晨爆发!!!

cao0422c 发布于2009-11-17 21:25 1298 次浏览 15 位用户参与讨论   [复制分享主题]
听人家讲话听朝有流星雨睇..我第一时间上网查咗一下...点知真系有件咁嘅事... ' s" a. h1 j6 U; o% o& J  ?5 r' k
话时话咁大个仔都系第一次话可以系自己屋企睇到流星雨呢家嘢 * n* i" _9 u1 M* L4 o4 b6 i
不过就系早咗D...如果唔洗翻学嘅话可能会睇下..可惜要翻学 希望大家有兴趣嘅话都去睇下...顺便影D相发上离   ?/ E( I8 B1 R

0 c6 k. _3 W3 W8 H5 z下边一D资料:
4 {  @4 k5 m. h6 d! g$ G     据专家介绍,在18日5时44分和5时51分,将出现两个流星暴雨级别的流量峰值,最大天顶流量将分别达每小时950颗和每小时600颗左右,甚至有可能上千。我国的甘肃、西藏、新疆、青海等地观测条件最佳。全国各地都可以看到流星,而在北京地区流星雨最佳观测时间是在18日凌晨2时至5时之间。

已有(15)人评论

alexhus 发表于 2009-11-17 22:19:34 | 显示全部楼层
天气冻,起唔到身睇啊。。。

kevinchan 发表于 2009-11-17 22:23:41 | 显示全部楼层
我咁大个仔都未见过流星雨!4 W$ w/ ~/ a0 S, u& }0 }
上个月24号又话有猎户座流星雨,点知我等到凌晨3点都唔见!
1 U8 G: C- R; H; a" K( U. K今次咪搞我喇,都係瞓觉好啲!发梦睇流星雨算了

熊猫仔 发表于 2009-11-17 22:57:22 | 显示全部楼层
天寒地冻~~~稳鬼睇咩~~~

Laputa81 发表于 2009-11-17 23:11:29 | 显示全部楼层
噉嘅气温噉嘅时间·····  g3 c1 m  _( H& M* g, M

! S. p2 Y  }, B* r; k会有几多人睇??

kevinchan 发表于 2009-11-17 23:17:32 | 显示全部楼层
噉嘅气温噉嘅时间·····
8 m' ~$ M# v; r  u- g
0 X. _9 y) Z# j会有几多人睇??6 |  R& H1 G+ d( U6 p
Laputa81 发表于 2009-11-17 23:11
有视频就睇囖- -

kyo1983 发表于 2009-11-18 08:34:42 | 显示全部楼层
好似寻晚登陆QQ既时候就有提示咯,不过本身对呢样嘢无乜兴趣

huang 发表于 2009-11-18 09:09:30 | 显示全部楼层
我只会有兴趣睇流星群集体冲击地球的时候

yjb338 发表于 2009-11-18 12:32:48 | 显示全部楼层
我都想看!不过昨晚天阴云多没可能看到,所以很早就睡了~~

平常心 发表于 2009-11-18 18:51:55 | 显示全部楼层
剛知道,在海南時見到太多流星,許咗好多願,沒一實現還越嚟越黑.{:5_338:}

kevinchan 发表于 2009-11-18 23:16:24 | 显示全部楼层
剛知道,在海南時見到太多流星,許咗好多願,沒一實現還越嚟越黑.{:5_338:}- g! k- r! X: O. }9 i2 F( K7 f
平常心 发表于 2009-11-18 18:51
听你咁讲,我都係宁愿唔见流星雨啦- -

Ace0210 发表于 2009-11-19 00:02:59 | 显示全部楼层
呢樣我知呀
2 P6 [: x* R- T4 C) R, k- @9 ?,不過我無去睇

12下一页