[I T 资讯] 求救吖~突发问题~~~

熊猫仔 发布于2009-7-31 14:46 1183 次浏览 12 位用户参与讨论   [复制分享主题]
& S: F* j( }$ h( |. [0 n
& m5 H0 e& b4 E岩先想刻碟,- P+ l% D2 K: A
点知只DVDRW读极都读唔到碟,  I% ^$ Q1 ^0 C8 L/ s
于是我重启啦,6 ?* l. [* U. h" i6 T: V0 x
点知喺能源之星个界面度停左司机
/ x; [" p+ m5 S. ?6 q# S2 u- p硬盘同两个光驱都认得到0 a: b% T9 w+ [
' j' w8 x- V3 e* o& {
当我将2个光驱都拆左,
/ H: e& Q3 H" ?) Z就可以正常开机,
0 \4 j) Q% v# |  L$ p点解会咁噶呢...
8 o' X# ~( l* |! i, G! O! r' _& Y1 _) e0 I3 V: B' k0 q; M
点算....................................
! T! O; V4 S: r. j# `1 y------------------------------------( ]- |0 ]1 f. C9 I/ b6 H3 e

, b( R( S8 j( ~. B% f0 C电源都换了,只要有原本两个光驱,即使一个,都喺唔得,,,) Z8 o2 h1 C# [( R

% p, j3 Y8 y, U: j* V: {但喺我将旧机嘅cdrom接上去,奇迹般正常运作
& W8 j6 C7 {' \' s. e------------------------------------------------  y) O) p% N6 s' P' y: X
奇迹般,只插上DVDRW后可以开机,
  e( {' {3 E8 r7 G( t于是我试下读碟,无问题: r, ]9 Y: x% w  n
试下刻碟,放空碟入去后,可以读到
: B. s5 d/ W- A' h5 c' A4 }当开始刻录,
0 @' U+ t+ a0 K( v0 h+ J# s/ k  h' u原本高速转碟的时候,
! q$ g5 c, V4 _- S, p% s/ U5 \; G可以明显听到转动的声音,8 ]) U1 T" X8 Z5 ~+ o# L8 ]
但现在明显听到转一下就停,转一下就停的声音,8 D5 F2 H& g: p4 C( D3 T3 a
最恐怖嘅喺,RW突然打开,只碟依然转紧。。。
- [0 ]5 w2 Q6 u+ W0 u9 F  p, p喺米个RW有问题呢
7 y* p. a! Q1 W+ a! u, w5 g0 i# P% c
试左两只碟都转转停停,
/ X5 @( t4 d, T8 L* o' k/ I3 @都显示该光盘无法读取,6 \  L9 w* F, n) V8 ~( A) J
于是换第三只盘,; |/ R7 z5 Y2 ?; h  L* ]( l
居然奇迹般正常可录,
) {4 _& n  t4 m6 x. c: ?8 J0 Z3 w难道喺盘嘅问题?
) G' _% j- \% W2 `3 \- ?: v7 K但喺盘嘅问题无理由会令能源之星嘅界面度死机噶
3 x- k; c* q5 ?1 g% {唉。。。救命...

已有(12)人评论

Kiver 发表于 2009-7-31 15:06:08 | 显示全部楼层
岩先想刻碟,8 C5 p/ K) n0 u  |2 C* E' n. [5 m/ F
点知只DVDRW读极都读唔到碟,
0 h6 F- J* \4 u于是我重启啦,
, a0 ~! p3 `4 n; P( H点知喺能源之星个界面度停左司机$ j! w( Z. O) @3 T' e. v; r
硬盘同两个光驱都认得到$ y) c/ P% X2 A
6 t1 t3 H3 E) \' A3 q1 H
当我将2个光驱都拆左,
; F- j& q  u% _就可以正常开机,
' |' A, o7 d* l0 J' G点解会咁噶呢...
* l) c% a% h% @2 L9 m& D# ~9 F
$ k9 T5 g% i, j4 a; L4 Q0 E) s点算................... ...* {9 h* y/ H; i: @9 d6 Q5 m- p7 b
熊猫仔 发表于 2009-7-31 14:46

4 v( [$ @. h9 M0 e: Q( b& V+ U+ @, a. L: h7 X! Y
检查下数据线的问题~~

熊猫仔 发表于 2009-7-31 15:50:28 | 显示全部楼层
我将屋企紧有嘅3条数据线都试过,只要求其插一个光驱都死喺能源之星个界面,( H! }& {& k: L9 R% M0 H6 N' N5 [
岩先连windows都入唔到,吓si我~! c7 |: R5 e4 q7 [4 C- {
依家出街买过条数据线先

stayhome 发表于 2009-7-31 18:13:03 | 显示全部楼层
咦,同我以前嘅联想机相反,以前想拔光驱玩下盗版游戏,点知一拔咗开机就定住

熊猫仔 发表于 2009-7-31 20:13:43 | 显示全部楼层
岩先连续入唔到windows,就算喺无插光驱,都喺能源之星个界面度停左,唉~烦啊~

mrdb 发表于 2009-7-31 20:34:22 | 显示全部楼层
我未遇到过呢的野,睇下意见,做下准备……

aaron81 发表于 2009-7-31 23:13:50 | 显示全部楼层
可能是电压吾够~~* v% W" I# q& {/ n. W
或都有可能张碟读写吾倒,处于运行状态,部电脑处于假死的状态~

fly1972 发表于 2009-8-1 00:02:39 | 显示全部楼层
电源有问题,功率不够,老化?若不是电源嘅问题,一定大济,主板或内存有问题.

Kiver 发表于 2009-8-1 00:11:27 | 显示全部楼层
可能是电压吾够~~
9 r/ M- \: d; M) R; C; b: }; m或都有可能张碟读写吾倒,处于运行状态,部电脑处于假死的状态~* C: ~% f* F3 Y" u# T' n) d
aaron81 发表于 2009-7-31 23:13
" F  z( Q1 O$ P2 l4 Z. ]8 H3 q6 ]: E- p

* K1 P! x( H6 u, d, r极有可能的情况~~

熊猫仔 发表于 2009-8-1 01:25:04 | 显示全部楼层
电源都换了,只要有原本两个光驱,即使一个,都喺唔得,,,5 o5 z0 R% f5 p+ U

8 S& t& J) F" T( F$ o2 T+ H/ t但喺我将旧机嘅cdrom接上去,奇迹般正常运作

kwanyeung 发表于 2009-8-1 05:28:14 | 显示全部楼层
- - 未試過有依個問題。但你解決左就好了。

netasa 发表于 2009-8-1 06:20:22 | 显示全部楼层
定住可能表示光驱仲处于读取状态,你可能在BIOS里设置了光碟启动,而果张空碟无法被DVD光驱认到,但就一直处于认碟状态,所以无法启动WINDOS。 试下除掉电池数秒再装上,然后重新设置过BIOS选项开机。

12下一页