[动漫周边] 边部普通话或国语配音的日漫系比较能接受嘅?

东方快意 发布于2009-7-25 23:06 3932 次浏览 54 位用户参与讨论   [复制分享主题]
toueikin 发表于 2009-11-10 15:11:49 | 显示全部楼层
都系内地配嘅咩?!我聽以为係台湾嘅 有点娘嘅感觉

Danted 发表于 2009-11-16 18:32:06 | 显示全部楼层
听到系国语配音噶话一般唔会去睇

ConvoyChan 发表于 2009-11-18 11:34:22 | 显示全部楼层
我既感觉比较极端 系完全无法接受 旧卡通会选粤语 新既会选日语

attackfu 发表于 2009-11-18 18:51:36 | 显示全部楼层

$ _) A1 D6 ?$ m, t( ?2 N看过台版银魂你就知啦~~里面改台词玩NETA同TVB有得挥 仲有台版的衰仔乐园都系。。。

kwanyeung 发表于 2009-11-18 21:22:01 | 显示全部楼层
港版既衰仔乐园都OK架。。不過唔係TVB配音。好似係有線配。

gzfantasy 发表于 2009-11-18 22:12:20 | 显示全部楼层
系呢度倾呢个话题,超过5成人都踩普通话或者国语啦!9 k# @1 Z( H& m9 a
5 ~' L- `, B: S" Z
你试下问吓北方人,粤语配音点,人哋一样话你垃圾& |9 T, |. F+ f7 @+ u7 \- p3 ^
6 j9 i# ~. x  i, d9 |  G
星空台同华娱台确实唔错,细个果阵,魔神英雄传所属嘅配音公司都唔错(辽艺?)。台湾唔了解,但系凉宫嘅男主角阿虚配得极差!
$ \' ~) [4 U7 Z$ {8 O5 P' _2 ]% E; o7 F+ u! {2 n
其实,粤语配音一定好咩?广州台本港台果D,我一样听唔落,宁愿听普通话

phay007 发表于 2009-11-18 22:40:15 | 显示全部楼层
国语的动画我实在受不了~觉得配音不怎么样~

Ace0210 发表于 2009-11-18 23:42:28 | 显示全部楼层
我睇過龍珠的6 `2 n  X6 }$ k; O) W" d2 g
都OK架

kwanyeung 发表于 2009-11-19 07:14:20 | 显示全部楼层
系呢度倾呢个话题,超过5成人都踩普通话或者国语啦!
- X  t* m( n5 t' d+ U9 G8 ~
% k% w* t$ L# B$ k你试下问吓北方人,粤语配音点,人哋一样话你垃圾
& q2 P3 y6 Q' y
& v% W0 ]. D& H* s星空台同华娱台确实唔错,细个果阵,魔神英雄传所属嘅配音公司都唔错(辽艺?)。台湾唔了解,但系凉宫嘅 ...& k* h6 |  d* k; X  F: o/ h
gzfantasy 发表于 2009-11-18 22:12
5 l+ Q- x2 U9 r' A" o- H, z* \* w
7 R' |* u7 E3 I3 m* c
廣州台都有自己嘅配音組咩?好似係配劇集。動畫有配過?4 v" w3 k# G' m2 ]! A
而本港台採用自由身配音,質素時好時壞。

Ace0210 发表于 2009-11-19 07:46:15 | 显示全部楼层
魔動王我睇過. A% \' k% ^+ Z/ X" \  e
不過唔係叫魔動王
, c; z3 v6 E7 v: ~係叫大無敵

xuqirong1 发表于 2009-11-19 08:59:20 | 显示全部楼层
不喜欢国语的配音,配得太差咯

kenhai74 发表于 2009-11-19 14:10:34 | 显示全部楼层
系呢度倾呢个话题,超过5成人都踩普通话或者国语啦!
! d% W% G1 ?5 f( l
$ b% M9 [3 t4 g5 e你试下问吓北方人,粤语配音点,人哋一样话你垃圾
; @! b  p* m* ^* O) u, Y# Q+ ?2 b
' o. ]/ Z6 K  l  H( s- h' _1 k星空台同华娱台确实唔错,细个果阵,魔神英雄传所属嘅配音公司都唔错(辽艺?)。台湾唔了解,但系凉宫嘅 ...) E$ z1 @% n( m) G8 `
gzfantasy 发表于 2009-11-18 22:12

: s8 ^3 W. @. u3 W# A9 e6 E6 j0 O0 o讲得唔错,我都有同感!我觉得话边出动画普通话配得出色,我就觉得好早之前(应该比无线早)凤凰卫视中文台播的【樱桃小丸子】第一辑最鬼正,好传神啊!虽然我都喺土生土长嘅广州人,但喺都觉得比后边任何一个白话版本都唔够之前呢个版本好听!