[动漫讨论] 快过年了,盘点一下今年看过的动画

东方快意 发布于2010-1-30 20:54 2271 次浏览 31 位用户参与讨论   [复制分享主题]
自从去年初脱离了网游,似乎随即就开始看动画,一年下来发现数量听惊人,感觉自己有御宅化的趋势。
% w2 i# c; A9 L& B3 G' N前几天考完试,又快过年了,在这岁末之时,我盘点一下自己过去一年看过的动画,各位看看有什么想法或建议可以提出。
5 {: K' J5 `8 ^! o" _/ x
* I% W( j5 ^( k一、已看完& d' m* C) d% q" G6 l& _6 O/ n
日语' Z3 I/ i& K4 [3 Z. A5 \
《高达W》及《无尽的华尔兹》
8 t; G5 W' F; s2 ^) f9 N《高达00》2nd
% s# [* s( I# h( l《EVA》(包括剧场版), n' Z1 L6 X+ Z) h, |' _0 p+ {
《乱马1/2》OVA与剧场版
9 j+ @* K$ `7 [《小凉宫春日的忧郁》
6 W$ k# i- _; Y3 k8 {, H2 F《凉宫春日的忧郁》2nd  Q; n3 D6 U) b* o1 ^
《###S#笔记》$ K$ M! K. F8 [7 Z' L# \  h
《魔女宅急便》3 D6 K2 ]9 }; ^+ @: m
《侦探学园Q》# k! r$ n( t4 j" [
《天空之城》
* t* s# W6 b+ w9 D! u0 D0 D《高达0080——口袋里的战争》8 L7 c5 D) h1 ^, a. B/ e
《校园迷糊大王》2nd  \$ }" b0 N. T, N8 x2 \' u
粤语
- ?. N+ j1 f! t- I9 ]! Y' g* ^《金田一少年事件薄》(部分为日语)
1 g6 u" v. t( I" X' b& w8 p/ q2 E《浪客剑心》) R' s4 P- T  J+ s
《MONSTER》(部分内容未看)
* \# @; L. c7 v* Y( x《高达00》1nd
# @* X/ T1 u8 }: o8 i! {% w0 i《乱马1/2》
, }) j  O" D7 @! ?《高达SEED》/ |8 E( ~/ v4 L& \. Q& O1 t6 M
《千与千寻》
# P# n* A% H: w; Z! h& ?& `$ i# P《幽灵公主》
% w  a+ c* n7 O  A* f0 v《高达0083》
& C( ~/ C0 _, g( v" d& l《凉宫春日的忧郁》1nd  d- `0 [/ h3 _) n% Q' h3 Q3 B
《幸运星》
# }) f5 n0 Z6 o( u& L《银魂》第一部0 @$ L# j! r3 n- `* K0 [
《叛逆的鲁鲁修》R1R2
* Y9 p  r+ o( k& B《高达08MS小队》; O- j( w/ N. T# Q
《恶搞校园》1nd(即校园迷糊大王)
4 y9 V# A- U! o4 d- P& `: q) M1 F+ U1 h$ d; M
二、尚在收看
1 F# N0 ]* @7 t  ?7 d; i) A9 q日语2 G, D, G% `5 ~' T0 y
《银魂》
) Z2 z$ B2 U3 ]( \$ X《犬夜叉完结篇》* s3 c* U, ?1 v' X- s6 L5 ?
《龙珠改》& k( L4 |' y0 u& D* e; k' x
《旋风管家》2/ N; @" @% [4 P) _6 w8 d
《空之境界》(出了的剧场版已看完)
' q) C* Q) a( [$ \6 o0 g7 U《傀儡师左近》
6 p( L7 T1 a1 X+ s《妖精的旋律》
: x& ^5 c7 T, `1 X$ j. a; Z8 `粤语
8 j" a! S, j3 [8 t: I7 t: ]2 V3 i《蜡笔小新》剧场版
: y( N5 u, B. t: n( b7 ?《高达00》2nd9 l" O, Z  @& H8 A
《爆笑管家》(即《旋风管家》)& |, b( K7 Q, |; V3 ?
《恶搞校园》2nd(即《校园迷糊大王》)
3 j, `4 y" O; Y3 C: T5 S; M: p5 j: w. E1 i. Z1 [; P
三、开了个头3 q" O( N8 g2 p
日语

3 j2 P" O' R, t4 ^% r6 o《推理之绊》
( y# I& D# L, c9 U. o( z《海猫鸣泣之时》' q0 j9 E( Q6 I+ N+ m* w
《绝望先生》
# U: z1 S2 I2 u$ T; M4 Y" u《新撰组异闻录》
. Z* g7 C; f$ a* t粤语( l* `+ @* H, B; {% P" O
《钢之炼金术师FA》
5 V8 t9 h" p8 o. O3 `' ]
& L' a, F+ D+ y/ m四、无法坚持
, g2 N3 k, K7 b7 B7 s日语
6 N5 ~* w7 r  b& s0 u. f8 k/ T  o0 M
《蜡笔小新》及其剧场版# p% |: z5 U+ f0 O- r. v' S, |+ c
《火影忍者》* S1 J% u; s0 [9 v( `; e4 N# ]( N
《名侦探柯南剧场版》# R5 i2 H: E4 o/ m" d7 i* f- `
粤语0 h9 S2 B& X. |5 X0 d  _
《爆笑管家的工作日志》ANIMAX版
, t' y1 y  N, \" e6 B* V, h1 a* w/ ?8 B+ N
五、期待
* O7 S: c6 c4 O1 j5 w
日语
. X) a2 F. Y# W& d5 t$ r7 u$ L% D
EVA剧场版——破
% Z2 e2 c/ n; I( D( }. u《高达00》剧场版1 u7 o  }) `7 B, _1 r% _
《乱马1/2》OVA新番8 Y+ T3 f. G+ q
《高达独角兽》
* P& u5 Y' G5 ]: `+ h, j% ~- l$ ?7 e- _% ~0 h" D9 \
以上多少有点时间次序,虽然不是百分百正确。2 S( s& x8 q7 |( J5 V) y
! T+ H) J3 y( E# i( m
话时话口水动漫堂好似好耐无新帖了

已有(31)人评论

嚣のЪ 发表于 2010-1-30 21:24:26 | 显示全部楼层
推理之绊我6年级就睇完了...

kyo1983 发表于 2010-1-30 21:27:44 | 显示全部楼层
LZ睇得真系多,09年下载佐好多,不过因为时间关系,好多都未睇,刚刚重温完龙珠

183334257 发表于 2010-1-30 22:39:55 | 显示全部楼层
楼主睇得好多啊...一日多少时间用来看动画的?

lych 发表于 2010-1-30 22:49:13 | 显示全部楼层
真是几多波~~~~

kevinchan 发表于 2010-1-30 23:14:44 | 显示全部楼层
我下载多,睇就少!楼主连龙珠改都睇,估唔到啵

东方快意 发表于 2010-1-31 00:35:11 | 显示全部楼层
楼主睇得好多啊...一日多少时间用来看动画的?! k* o; ?' ~; n1 r) X- o  e
183334257 发表于 2010-1-30 22:39
8 F) [8 \# p3 k6 ^+ ]7 u( `
( x6 \- t* o) X; i! A1 E1 H
捻黎真系唔少额。。。少嘅时候都有个几钟,多嘅时候,我记得睇###S#笔记果阵一日十集都试过

东方快意 发表于 2010-1-31 00:35:59 | 显示全部楼层
我下载多,睇就少!楼主连龙珠改都睇,估唔到啵
: O1 B( p$ W5 l  k4 }4 N8 Z6 m2 Skevinchan 发表于 2010-1-30 23:14
' m- e6 X2 }6 S" N# Q2 U
. w3 u. [* C! A
我主要系在线睇,另外仲有内网下载咯

kevinchan 发表于 2010-1-31 00:50:52 | 显示全部楼层
捻黎真系唔少额。。。少嘅时候都有个几钟,多嘅时候,我记得睇###S#笔记果阵一日十集都试过- N5 x' W2 o* K0 ]
东方快意 发表于 2010-1-31 00:35
XX笔记嗰时我都係一日10集左右,所以3日搞掂....以前睇海贼王都係,由60集一下子追到400多集

masato 发表于 2010-1-31 00:58:15 | 显示全部楼层
- -咱表示只关注一部分 其他没爱就不会去留意

Ace0210 发表于 2010-1-31 02:28:09 | 显示全部楼层
《乱马1/2》會出新OVA??

netasa 发表于 2010-1-31 06:47:40 | 显示全部楼层
对上一年,睇嘅同下载嘅一样多不胜数了!新番粤未出得切果时,就睇番D旧嘅!
  e* G$ j* N/ U好似睇植木咁就一睇十集!死神五集直落!由于棋魂有高手嚟合就双番睇左两次!全职猎人一个星期睇完!高智能GPX由于稳到儿时收藏嘅玩具兴奋咁又睇左一次!收集左近果时一路睇,不过唔全后嚟睇日文补数!结界师、通灵王、四驱兄弟、太极千字文、钢炼、希臘封神榜、玻璃面具、少年阴阳师、星夢美少女、飞天少女猪事丁............. 基本上都係边下边睇嘅,下完就睇完就刻碟。而高达OO、彩云国物语、加旋、NANA、火影、象棋王............. 果D一个星期播放一集或两集嘅都係制作调整紧音频时顺便睇埋嘅! 当然人地做嘅合成同埋VCD源都会有跟进,如亂馬1/2、犬夜叉劇場版、青涩宝贝、新海诚作品、魔動王、地狱少女、日式面包王、夏娜、電童、多啦A夢剧场版、网王、怪医、命运之夜、星河满月、爆裂天使、等等!!
: b# J  S1 s4 \, p4 G
3 z( W3 y1 W7 g6 Y2 u粤语除上所讲,真係仲有好多。不过讲下印象深D嘅,型仔凑女记-我觉得係ANIMAX配得唔错嘅卡通,记得其中有两集当时係无粤语版嘅,粤日对比我都係觉得粤语嘅好听D! 其实植木都配得唔错。死神两个版比我嘅感觉分别唔大! 感觉上一年落嚟比较可惜係无见到蓝龙嘅合成。 网王同最游记就断续不定咁播放左唔少! 地狱少女2见ANIMAX好似在年底播放过粤语(我睇节目表见到),不过唔知点解无人录?反而我的女神1&2就有人放。另外无谂到TVB粤语嘅圣斗士冥王篇天界篇序章可跟进得咁快!
* }2 T6 F5 i" Q' M8 K
# s! O" p* V! T4 b: i1 w/ X日语方面,柯南电影版由于片源下载方便所以一路有跟进!其他新番都少睇,就睇左唔少卖肉片同埋家庭教师。 由于睇开左地狱少女,所以睇埋2+3!00高达2无睇觉得粤语好快出结果果然!女神OVA斗之翼期待BD化,金田一少年事件薄两个SP算係睇得最正经嘅动画了。杀戮公主都係只睇左OVA而无睇TV版,主要无时间。日在校园係专门睇嘅,感觉....... AIKa R-16:VIRGIN MISSION有无可能再出多几集?!
7 e+ P) c5 ]4 E$ V' t3 [' E. o" t; o
% E0 f4 H  W* \! _
! n3 y$ c* |" H

123下一页