[其它更多] 【主板求助】 以下

rx-rider 发布于2009-7-12 13:24 1811 次浏览 26 位用户参与讨论   [复制分享主题]
rx-rider 发表于 2009-7-13 14:13:36 | 显示全部楼层
请大家推介下那些版适合视频制作。

fly1972 发表于 2009-7-13 14:59:32 | 显示全部楼层
如果只是升级主板来提升性能,推荐华硕主板,型号 P5QL,P5QPL-VM,P5QL PRO都带四根内存槽,价格从500-700元.

wjr5200 发表于 2009-7-13 21:24:35 | 显示全部楼层
一换换晒巨啦,一唔系就唔好换

kevinchan 发表于 2009-7-13 22:38:32 | 显示全部楼层
我都睇下几时有money一次过换左台机

rx-rider 发表于 2009-7-14 12:24:22 | 显示全部楼层
一换换晒巨啦,一唔系就唔好换
0 g! K% P* f9 R) W4 Uwjr5200 发表于 2009-7-13 21:24
# G  i: y6 ~$ ?, C) ?$ i5 ~
先提高性能先。

Kiver 发表于 2009-7-14 14:00:58 | 显示全部楼层
先提高性能先。
4 t  i$ Q+ P; ^. {2 a- grx-rider 发表于 2009-7-14 12:24
! _6 g/ D  ]' w/ a
5 U$ W1 ]" e1 z  L8 d5 ?" A) w
换主板提高吾到乜野性能的~

2048M内存 发表于 2009-7-14 14:43:38 | 显示全部楼层
主板关性能咩事,虽然话好噶主板对性能有提升,但意思系对CPU同显卡,内存造成噶性能损失低,同性能高低冇直接关系,尼只U同显卡...........换张P43我都替块板感到可怜
7 }  n0 f1 O+ w$ o' ]' |仲有Intel准备换代啦,将来系I9,I7,I5同埋I3噶天下,接口方面,I9同埋Bloomfield核心噶I7系LGA1366,I5同埋Lynnfield核心噶I7系LGA1156,依家流行噶LGA775,就只可以上属于低端噶I3啦,内存方面大部分775接口主板都唔可以插DDR3(P43好似全部都冇添)。
8 o: m5 |- O1 L. r' ~; y0 q0 d以上就系我所知噶,唔岩噶话,欢迎指出!5 C+ c- C  I1 J5 q3 u6 d7 e# [
另外,边个灌输提升性能=换主板尼种思想俾LZ嘎,应该拉出去打啦!

kevinchan 发表于 2009-7-14 16:08:38 | 显示全部楼层
另外,边个灌输提升性能=换主板尼种思想俾LZ嘎,应该拉出去打啦!
& C* r. T4 C; [, T2 ~4 O2048M内存 发表于 2009-7-14 14:43
同意啊!!楼上真係够晒深谋远虑啦

Kiver 发表于 2009-7-14 17:00:01 | 显示全部楼层
主板关性能咩事,虽然话好噶主板对性能有提升,但意思系对CPU同显卡,内存造成噶性能损失低,同性能高低冇直接关系,尼只U同显卡...........换张P43我都替块板感到可怜" z. h# M' `; x
仲有Intel准备换代啦,将来系I9,I7,I5同埋I ...
" b! f' w# u; Z; J6 p0 @5 `2048M内存 发表于 2009-7-14 14:43
, Y1 ]1 }% W7 u" X

. K6 @5 s, B+ J" a我块P43支持到DDR3 1333的

Kiver 发表于 2009-7-14 17:01:41 | 显示全部楼层
先提高性能先。& B- F& T: q  ?2 B7 Y) f' v7 s
rx-rider 发表于 2009-7-14 12:24
, c7 y+ T8 s6 n4 W5 H6 t
6 U9 i# I( f5 c- O4 O1 B3 {, A
但你只换主板# y& _9 n8 E. C
4 a' m$ F* O6 E; x& x5 v2 V/ e
对你的性能提升不足2%. l! c5 ^6 }9 _" y9 V

5 [* |! @" e4 Z, n且P43类主板要对扣肉诞生之后出的U才有真正的意义

ttsti 发表于 2009-7-14 22:07:09 | 显示全部楼层
虽然接口都是一样!8 I2 R, E2 p% \! t) |
但并非所有P43,P45都支持奔四CPU的!!

kevinchan 发表于 2009-7-14 22:31:47 | 显示全部楼层
点解楼主好似听咗咁多人嘅意见都未明咁嘅?