[幽默情感] 等待對你生命有特殊意義嘅人

熊猫仔 发布于2009-6-1 10:27 1293 次浏览 28 位用户参与讨论   [复制分享主题]
6 j! l' ~3 K, w  `
4 h* ?4 f+ _; S  c3 i4 Z( @你喺度做緊咩?我喺度仰望星空。
1 G4 u) e* q4 L4 \7 G* c45度嘅仰角喺我思念她嘅角度。. ~: {9 o( E3 k1 x1 Q8 v% ]  f5 S
點解喺45度?1 p" _: n, e/ p( b! m2 ?
為左唔比我嘅眼淚跌落嚟。。。
3 S  H1 b& @5 U! W1 `   
9 R8 S+ ~% g" }) O我們喺錯誤嘅時間相遇,喺正確嘅時間分開...
; ^4 L) A. o- q6 D5 q走得最急嘅是最美嘅景色,傷嘅最深嘅是最深嘅感情.... y( B: N0 Y* I6 f% Z4 G( j

# r6 O8 @, x: F夢見你嘅夢真喺好美好,我喺唔喺應該應該覺得高興呢?
2 B# G' ~/ A/ j6 B但喺枕邊嘅淚水卻話我知,夢到最美嘅夢其實比現實更殘酷...' {/ g6 ?2 t( d" @
知唔知吖?男孩企喺女孩嘅左邊喺因為咁樣可以離她更近...
' H, m: o. K. k7 {9 D8 R6 g
" U% l  ?9 ~8 D% u; e1 h8 w# m終於有一日你會知道:
) m6 a. \& g2 g3 H公車5分鐘一班,4 o5 R3 \/ P; S+ A) o2 \, V" Q) s
地鐵3分鐘一班,, h$ D' I! G9 ]7 v
我地嘅愛一一世只有呢一班。
9 a8 w; I+ e3 w' O  X9 [4 O0 `8 {2 E( P$ Q/ x
明知唔會有結果就唔應該開始...
) N  i4 p& f% Z4 ~+ H# \& l一段感情能帶比你多大嘅痛苦,就曾帶比你多大嘅快樂...; s' x& o+ S* p3 O' [
有啲人走左就再都無翻嚟,所以等待同猶豫喺世界上最無情嘅殺手...  Y; k, Y) V5 v$ H- C* f/ ?% _
" E( U( T, C) n1 ]7 N& `0 E! O
愛情,
+ L+ ?2 f( p& D/ d. s* E8 C( v就好似兩個人喺度拉橡筋,$ ^1 D$ Y. I) ?; |
痛嘅永遠喺後放手嘅果個...
6 w; q9 ]9 P5 R6 v! ^0 ?

1 u& t( P# j, U  s7 u' }/ y愛情,' Q, r; b. E! _5 P7 Y6 A
就好似喺海灘上揀貝殼,+ z. i5 N! b: X9 j
唔要最大嘅,亦唔要最美嘅,要最適合自己嘅。3 M) R1 f: Y  f8 L

: X  f% e8 ~$ G8 P2 [; e如果唔喺你嘅一顆淚珠,' I$ o3 E, }2 ~2 Q+ Y
我會落到你嘅唇間,
) ?) Q4 `  j3 v/ H6 q長駐你嘅心口;. S. B# s% Q. h, C
如果你喺我嘅一顆淚珠,2 @2 ]/ h( U+ _! ]7 d3 _  t
我一世都唔會喊,& v- _( ]1 N' m" H7 p/ J: c' M7 D( v
因為我驚失去你...7 a2 S8 T7 a$ n0 ]

0 D" A$ {. _8 Y* Q幸福喺長生不老嘅。
" H' w- A7 _- D, f7 D3 R' e幸福喺每一個微小生活願望嘅達成。
% w; F- I2 c3 `: F7 f4 i5 ?: r  . ?* G/ f" L9 g
你以為最酸嘅感覺喺呷醋?; L* F3 J+ Q0 B! ?. [9 R. Y4 b' Z
錯喇,最酸嘅感覺喺你根本無呷醋嘅權利。
! ^1 I: C2 S  w    1 m! i" E1 S! S0 X4 a8 h
當你嘅心真喺好痛嘅時候,  l6 c0 }) ]2 @* J- n, ?9 |
眼淚就快要流落嚟嘅時候/ w2 {4 E0 u& I( A0 C
就快啲抬起頭,
, X1 v- n7 U! ^0 S% n將眼睛睜到最大,5 p. ^' I4 ]& H
如果天空仲喺咁藍,) h$ Y/ _4 _! Y' F5 h' F( X0 l
咁你就唔應該喊,2 E+ Y4 m! i  X
因為她的離去並無帶走你嘅世界。
9 i+ n" j6 k( T3 q' p& d) G8 z* N; G" |0 B% c" ?. l
一段無結果嘅感情,
6 z7 `6 y8 c3 m: o1 R  J要嘅唔喺眼淚,
7 p5 d3 m9 v5 }2 ~9 N而喺時間,  _# U8 `0 ~8 e6 X$ v

( O* Z. [" x! {5 U& V& h& ^一段可用嚟遺忘嘅時間。. t& l3 ]5 g1 J
當眼淚流落嚟先知道,7 J+ l% D& \; n" S
分開有時候亦喺一種明白。
7 o/ w  L8 R- A$ k# M唔好輕易講“我愛你”,
4 s' [  A  P/ Q/ D: i許下嘅承諾就喺欠落嘅債!
6 L2 [. h. t9 ^   
# }$ P7 ?  S2 I" y: E臉上嘅快樂人地可以夠睇到,
' g. S) j. F1 q心入面嘅痛又有邊個可以感受到?!- U! {. D* a8 m0 m5 t! x" T5 r, U

- L! D' f0 {% T( }  Q7 X分手後唔可以做朋友,
2 ?% d# E" j7 D因為彼此傷害過,
9 h) U! ~& i& b9 a分手後唔可以做敵人,& x8 t+ l+ |  m  F  x. b
因為彼此深愛過,
* L# _4 Z: r& v# s% \6 V所以成左世上最熟悉嘅陌生人。
7 v7 Q5 O- W9 q$ D

# `/ X, o- s9 y# G( Z世上最淒美嘅距離喺兩個人本來距離很遠,( _) m. n- ^' K3 }( t: x) }
互不相識,; v% w+ y$ W2 ~- m
忽然有一日,
8 T6 k( |& D! g/ ]佢地相識相戀,
$ A0 L! k, q% k4 D距離變得好近,$ }: _4 e' G& D3 l
然後有一日,
5 ^* E8 x7 P. I6 \唔再相愛了
+ z" w' g  a1 G8 W. E* U* g  M本來很近的人,; {* M; r  [% I/ O# A
變得好遠好遠,: z$ o8 `( Z, |# |6 u" U+ S
甚至比從前更遠...
2 V$ \, e8 a, \! Y* y# d% D    - @9 r4 V( |' \/ R/ }6 H7 u
如果不幸福,  E& a- e* ~: k# l7 G& z
如果不快樂,
. i+ d; F% u4 q1 r* X) \! s那放手吧!
# [( h( X, L' |4 Z) }如果捨不得,! o- H1 J( ^' U8 ~0 O( e& |. m
放不下,
- H# ^& Y& K( B. F; ]$ j  Q那就痛苦吧!

已有(28)人评论

tandong 发表于 2009-6-1 11:39:43 | 显示全部楼层
吾睇了,太长,生命就是制造LJ,和破坏!

killuia 发表于 2009-6-1 12:26:13 | 显示全部楼层
睇左下,几有感觉,因为自己系过来人,系属于等伽那一个

lovek 发表于 2009-6-1 14:22:58 | 显示全部楼层
分手後唔可以做朋友,
4 }1 n/ a! [; E. B因為彼此傷害過,
3 S) i1 n: d& f5 z0 ~$ ^7 v因為彼此深愛過,. s! w8 R# n% C( x1 v# u/ L; H
所以成左世上最熟悉嘅陌生人.! p# p# m- u  c2 u5 ?
呢句话讲得好岩...不过我无伤害过距...除非我嘎爱对距来讲系一种伤害,衣家真系已经成为左最熟悉嘎陌生人...

lovek 发表于 2009-6-1 15:16:20 | 显示全部楼层
系米LZ自己写咖,我转载咖啦

熊猫仔 发表于 2009-6-1 15:57:36 | 显示全部楼层
其实喺我转载+原创。。。4 S0 x% Q9 V/ M- v/ N$ B) H% q* ]
9 ?7 s1 s. g. J1 F
原本段野只有前面5段~~~

masato 发表于 2009-6-1 18:03:48 | 显示全部楼层
感觉好像情诗 - =|||

aubert22 发表于 2009-6-1 18:19:16 | 显示全部楼层
哦哦,系转载加原创~即系差唔多撰写啦~

lqyy2k 发表于 2009-6-1 19:01:38 | 显示全部楼层
熊猫仔都甘有感慨的....莫非....

sugarlee 发表于 2009-6-1 20:16:30 | 显示全部楼层
嗯,好唔错啊~~~

lych 发表于 2009-6-1 22:04:18 | 显示全部楼层
年轻人嘛,有这样的想法好正常的.

saber0758 发表于 2009-6-1 22:10:59 | 显示全部楼层
好长嘅诗。。。。。

123下一页