[其它更多] 【求助】有咩软件可以修复损坏噶RMVB文件

xiaojim 发布于2009-5-23 23:31 2731 次浏览 21 位用户参与讨论   [复制分享主题]
今日翻翻下同学发俾我噶《热血最强》,发现其中一集播5到,问翻同学,讵都喺一样,有咩办法可以修复

已有(21)人评论

Kiver 发表于 2009-5-23 23:55:18 | 显示全部楼层
今日翻翻下同学发俾我噶《热血最强》,发现其中一集播5到,问翻同学,讵都喺一样,有咩办法可以修复
& r) b5 K: ^: j' Lxiaojim 发表于 2009-5-23 23:31

) l5 ?1 o( j6 h+ t# d( u. M: i0 n/ |) _% P
这类软件有很多的
8 m! [7 ^+ Q+ K+ q3 L& S
' d8 r1 h! N+ O, g% O" l# g但使用后我觉得有时效果并不是太明显的4 }* m1 I& I! K$ K" K) Z, F8 W- m

9 v; \' L! `& q1 b" o) m: H只能够令文件播放到
6 M  Y: h( ]7 O, T+ J6 {
! Q1 ^; g- `4 P* z6 p: U) c受损的地方是无法修复的

xiaojim 发表于 2009-5-24 00:03:01 | 显示全部楼层
个集完全播5到,一双击个播放器即刻死,换咗几个播放器都喺咁= =

srta 发表于 2009-5-24 00:11:09 | 显示全部楼层
扫CRC码 睇边个有呢集就帮你修复

xiaojim 发表于 2009-5-24 00:22:20 | 显示全部楼层
真喺头痛

ttsti 发表于 2009-5-24 01:08:58 | 显示全部楼层
用videofixer可以检查个文件有没损坏!有修复功能但是好似对以加的RMVB没乜效果!

kwanyeung 发表于 2009-5-24 01:23:16 | 显示全部楼层
VIDEOFIXER好耐之前試過。但好似冇用。

aSa 发表于 2009-5-24 03:38:13 | 显示全部楼层
你可以用下RBTool依个软件,网上比较少有得下载,不过稳下一定会稳到嘅。佢其实就係RMA嘅WINDOW版本+ ^$ w& W3 E/ a# \$ U  r% F8 O- ?
4 {) B1 e9 D: T4 |; G
用佢修复同埋重组RMVB嘅索引文件就应该OK了。再唔得就分解视频同埋声音文件重新组合过就100%OK。除左你本嚟复制果个文件就有问题(例如少左嘢)就难讲!

aaron81 发表于 2009-5-24 08:02:52 | 显示全部楼层
可以试下这个软件RealMedia Analyzer(rma)

srta 发表于 2009-5-24 09:21:30 | 显示全部楼层
修复冇用 都系0修0....一般呢D工具都系把错误小块强制删除然后播放跳过去; I5 r3 v6 q* e9 `+ C+ K

# E, e* ^+ q, T& M. H稳D文件修复工具最好" |  |# v; R/ e7 w- N* j) }

* R5 C$ c8 M' X5 h" e. l3 C睇边个下完整呢集 你扫下你自己个文件缺少边小块 做个修补引导 然后发卑果个人 我制作修复 然后你运行就修复为完整

Kiver 发表于 2009-5-24 11:05:37 | 显示全部楼层
修复冇用 都系0修0....一般呢D工具都系把错误小块强制删除然后播放跳过去; c# Z0 `/ `) q. c: @; S% {1 M
$ e& E, h' e; T+ C
稳D文件修复工具最好7 s+ I3 q* k, j4 m  O8 x7 o% b
5 r2 ]+ F$ ~6 L, W
睇边个下完整呢集 你扫下你自己个文件缺少边小块 做个修补引导 然后发卑果个人 我制作修复 然后你运行就修复为完 ...
8 Q' N6 m5 k" P6 }3 g' ~srta 发表于 2009-5-24 09:21

) A2 z4 @" }3 B3 [& X  W2 o8 ~0 L( G* C5 N
讲得好似有点杂了~

srta 发表于 2009-5-24 11:33:37 | 显示全部楼层
稳个文件修复程序  _- r( a% A; \0 e; m+ n/ L
稳个完整下完你需要修复的文件的人
% R* B) E" c' ]0 Y用工具制作引导文件...好细  几百K到几M左右: }2 c/ m+ Q0 ~
把引导程序发送给人
( o% t9 [+ ?' G/ |* R果个人把引导程序放在完整文件同目录 制作修复程序% F9 B4 h. v5 m7 S# V% \, }
修复程序发送给自己
6 A: e/ d: p4 }# Z运行修复后结束你的文件完整啦

12下一页