[生活智能] 請問MKV剪片?

abc-like 发布于2009-4-23 19:04 2255 次浏览 18 位用户参与讨论   [复制分享主题]
我想知有冇萬用剪片程式可剪輯埋MKV檔?; p) t  B( L( y8 O% b
& [4 I& Y6 I6 M( Z
有冇邊個剪輯MKV檔係最好?
' C+ P& c+ `( a: z: f& s) |. ?$ X- o! a7 p, \
亦有冇剪輯MKV檔時個雜訊係冇影響 及 最快架?( s" ^( e8 f3 v& E' _
* y3 g7 \% W; k+ }
4個問題!! 謝謝!!# c: `; c" E7 K' W5 [0 \

3 z3 L# C+ v: M4 e% f**如果合宜工具, 會有好粵動片分享!

已有(18)人评论

aubert22 发表于 2009-4-23 19:24:50 | 显示全部楼层
MKV只系一个容器,如果剪嘅话,未封装之前就剪辑好~不过如果MKV真系可以剪辑,咁就免去又剪视频又剪音频~我就未试过,你咁问,我都想研究下,等间去搜索下先~

wjr5200 发表于 2009-4-23 20:58:02 | 显示全部楼层
MKV可以剪的 用此工具 Mkvmerge GUI 汉化预览版; @, A& i8 |' W% ~
6 `3 B& N1 a' e; \3 r
将保留部分的时间填上可以了,自己试下不难吖

aubert22 发表于 2009-4-23 21:18:25 | 显示全部楼层
Mkvmerge GUI 汉化预览版可以剪辑MKV,但唔可以按播放画面进行剪辑~

aubert22 发表于 2009-4-23 21:59:39 | 显示全部楼层
SplitIt可以,国产软件,剪辑同合并功能都比较好~但格式转换就唔知了,未试过,都唔想试,区可以达到无损切割~9 ^, R$ `; i/ X: Z
网址:http://www.pmccn.com/
% z+ k2 G3 c. G1 \) ^( B仲有,其实FF(格式工厂)都可以嘎,选择转换到MKV,再点选文件,跟住点"截取片段"~一样可以达到"按播放画面进行剪辑",但对MKV有无损就唔清楚~2 ]2 L% Y& g2 C; u! H
再有Avidemux,功能强大,我都想试下,不过未稳到汉化,你稳到嘅话分享下~
; G) I, s* f! j3 m) |希望可以帮到你~

abc-like 发表于 2009-4-24 08:42:49 | 显示全部楼层
謝謝! 大大們 的^^

Kiver 发表于 2009-4-24 11:30:49 | 显示全部楼层
建议从MKV封装中提取成AVI文件后再编辑
' f' o" `2 `! W! O7 g* M* N/ G' |' `2 X
因为AVI更善于编辑和高兼容性~

abc-like 发表于 2009-4-24 19:38:37 | 显示全部楼层
吓~! 咁會data lost喎~~頭痕... ...中
建议从MKV封装中提取成AVI文件后再编辑
% [* F5 z# W* `  a9 r6 w, }. `- @; A5 Y( y9 w2 V6 g6 W* J
因为AVI更善于编辑和高兼容性~
. h" Q5 D* K  D! E! o  w8 G! K# n9 dKiver 发表于 2009-4-24 11:30

aubert22 发表于 2009-4-24 20:19:10 | 显示全部楼层
吓~! 咁會data lost喎~~頭痕... ...中7 c; y$ M1 _* l# M$ s3 [. M
abc-like 发表于 2009-4-24 19:38
) X$ \/ G6 b: c5 Y+ E4 o7 l. c) W
咁即系唔得啫你想讲~有无试过我讲过D软件??

abc-like 发表于 2009-4-24 21:38:21 | 显示全部楼层
重未得閒搞(煩緊第2d野)...頭痕中....好頭痕... ... >.<"....
咁即系唔得啫你想讲~有无试过我讲过D软件??
  l5 N/ ~5 D3 k5 M, l* kaubert-22 发表于 2009-4-24 20:19

aubert22 发表于 2009-4-24 21:41:25 | 显示全部楼层
重未得閒搞(煩緊第2d野)...頭痕中....好頭痕... ... >.) x$ Z% Y) M- F; F0 E9 o' u
abc-like 发表于 2009-4-24 21:38

8 d+ o6 Y* S$ Y  m我仲以为你因为呢样嘢而头痕添~~

abc-like 发表于 2009-4-24 21:58:41 | 显示全部楼层
唔止..............................重有d頭痕到完全冇法子解法既....................=.="................
我仲以为你因为呢样嘢而头痕添~~- L5 N- V  P0 O3 A& T/ j3 Q
aubert-22 发表于 2009-4-24 21:41

12下一页