[其它更多] 关于技嘉主板的内存槽

rx-rider 发布于2009-3-17 18:58 2107 次浏览 24 位用户参与讨论   [复制分享主题]

已有(24)人评论

Kiver 发表于 2009-3-17 19:14:50 | 显示全部楼层
原帖由 rx-rider 于 2009-3-17 18:58 发表
' a% d& O& f. u请问红色的边的内存槽有什么用。

, J7 v$ q( h' o' W0 |/ @1 e& k# ]6 m4 N% U* Y+ W$ w! U  f. M
有没有图啊
# u+ [% x( Z0 \2 X& Y  |) X
- r( S7 x" o  q2 N) M2 S/ |$ G/ r2 p% x) N9 H; t
什么主板啊?

aubert22 发表于 2009-3-17 19:31:03 | 显示全部楼层
如果系指明系内存槽,又系有4条或以上嘅双数量,咁插对应嘅颜色就得嘎啦,譬如有4条槽,分别两条红色,两台白色,而你有两条1G内存,咁分别将每条内存插喺红色嘅或白色嘅槽上面就得嘎啦,咁就系双通道嘎啦,颜色对应嘅就系指双通道或者4通道或者系偶数通道啦~

rx-rider 发表于 2009-3-17 19:37:48 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-3-17 19:31 发表
+ ?; w# |$ N. E3 x如果系指明系内存槽,又系有4条或以上嘅双数量,咁插对应嘅颜色就得嘎啦,譬如有4条槽,分别两条红色,两台白色,而你有两条1G内存,咁分别将每条内存插喺红色嘅或白色嘅槽上面就得嘎啦,咁就系双通道嘎啦,颜色对应嘅就系指双 ...
- m0 }1 I# @! Z% s. \7 G/ a
块版是双通道,但是有一白一红的槽,有2道一样。 8 J. {0 R6 i# r. B( H$ ~
等下放图,。

Kiver 发表于 2009-3-17 19:40:20 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-3-17 19:31 发表
& n3 I5 m; Z+ P3 u$ U2 d! S# ]* s如果系指明系内存槽,又系有4条或以上嘅双数量,咁插对应嘅颜色就得嘎啦,譬如有4条槽,分别两条红色,两台白色,而你有两条1G内存,咁分别将每条内存插喺红色嘅或白色嘅槽上面就得嘎啦,咁就系双通道嘎啦,颜色对应嘅就系指双 ...

7 ^/ ^1 O; Y) w4 |  S' S. `
  f1 M) n) R/ q有些板是一红一白先系双通道伽$ {& i. K) R' U6 U$ s) k9 j

4 b# a5 l/ u) \% z你的方法不是通用的

rx-rider 发表于 2009-3-17 20:50:33 | 显示全部楼层
问题是红色那边有什么用,怎么用法。

rx-rider 发表于 2009-3-17 20:53:32 | 显示全部楼层

Kiver 发表于 2009-3-17 21:01:11 | 显示全部楼层
原帖由 rx-rider 于 2009-3-17 20:53 发表
6 m8 `* ~  b/ x0 R+ g2 p110812110812图
. l6 f* w( a" l( U" l; w0 \

9 Y' {' |; O( L$ K好似水猫甘讲
7 \3 y2 I; i/ m当你双数内存时
& f1 o$ b( }9 e# \- ~+ R7 w
7 ?# a. n" W- K) }) j  a. s插在相同色时就是双通道8 q' g, z! s9 f3 e1 D
% O4 i3 G% O1 J1 b! b
可以提高系统的存取速度25-40%

wjr5200 发表于 2009-3-17 21:08:01 | 显示全部楼层
唔理咩色 插相同颜色的就是了,开双通道好似系只要满足条件主板才会开启,比如话内存要容量,速度 种类相同,最好系同厂商同规格的唔理1 H7 K  p! p- _/ B8 C
7 j6 t9 k$ D/ w( l- ~6 s

aubert22 发表于 2009-3-17 21:10:56 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-3-17 19:40 发表 5 r' {; m4 C! l2 K
; a2 X. S8 W2 P$ Q

* ~" [1 [- g( `$ V* E9 ]有些板是一红一白先系双通道伽0 ^# K# p, Z8 R# C1 ]
! R  R* D# z# _( p$ i
你的方法不是通用的
; X% ?0 d5 k* E  c
如果系咁,米用CPU-Z黎判别下咯~好似我台机咁~

aubert22 发表于 2009-3-17 21:13:27 | 显示全部楼层
原帖由 rx-rider 于 2009-3-17 20:53 发表   W8 a$ [* o4 n' i, L6 D
110812110812图
/ o$ G6 D$ n! w6 x
你依家系3条内存,咁净翻一个红色嘅插槽,咁你买多条内存插落去,咁米用到咯~~就咁用咯~4通道??唔知你嘅主板支支持呢~~

rx-rider 发表于 2009-3-17 21:26:40 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-3-17 21:01 发表 6 [; B8 U" n' B$ U6 c
: l, n8 [+ g5 K* E

5 h$ K8 n; g8 O0 ~1 i好似水猫甘讲
0 g# @6 d# C0 w3 C% ?当你双数内存时
  a% i' s! t! a6 T1 a5 n& |
/ E. X" L7 }5 {插在相同色时就是双通道! ?+ p- r& `! B' A, z5 q

4 U( n  A* i$ R! p$ F. b* f可以提高系统的存取速度25-40%
4 M8 f  ~5 O# x4 _+ b
是不是2g内存就要用2条同样2g内存,1条1g和一条2g行不行?
/ c; f3 B* z. ^( E. d1 `最近入了条2g.km版内存。

123下一页