[漫画文学] 日本动漫里的中国 ~~~~~~~

達茲 发布于2008-12-30 23:15 2197 次浏览 29 位用户参与讨论   [复制分享主题]
大杀器 发表于 2009-1-1 07:59:55 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2009-1-1 07:16 发表
9 ]' G6 J( O7 E0 M6 G噹中有嚴重醜化我地行為,
! }  V0 W9 d% T) s7 X

7 E/ \( V, x1 m0 B  `, v1 O 算唔错咖啦。全金属狂潮、噜噜修跟高达蛋蛋先至算系丑化。全金属狂潮,本国还南北分裂呢。 本朝现在跟花旗系世界秩序两大支柱,日本仔心理非常不平衡

qq7720233 发表于 2009-1-1 10:38:17 | 显示全部楼层
中国始终喺画风嘅问题 哎

moschino 发表于 2009-1-1 13:34:53 | 显示全部楼层
彩云国物语成出都系中国背景" `  V+ x: v" c1 ~6 y$ P
《家庭教师REBORN》里面既一平# ], T+ m: B+ I' m+ n
不思议游戏都系大部分用中国做背景

aubert22 发表于 2009-1-1 13:58:30 | 显示全部楼层
原帖由 伊凡杰琳 于 2008-12-31 23:46 发表 ) {  x. H  X8 i1 f: g0 |( [

4 ~2 {) s# R# f2 z& C4 I" W; L
% }5 n% }" d$ ^/ `8 e啊,唔通你就系传说中既水神大人?ORZ
原帖由 Laputa81 于 2009-1-1 01:21 发表 . M0 C5 b! T( \' }. Q, `1 P

! g: J- j9 P& h* f5 V$ D% m7 i" H( r$ U& I: e/ r( t- t* W
4 E3 o$ Q  p2 l/ W  P  _% ]) @# {7 [
唔喺····
  w8 N+ q1 @1 v7 R4 F0 P# ]8 ^5 \6 ^3 H2 M# y
你认错人喇~~~
/ f/ v9 Y, ~/ J6 \
哈哈,就系区本人啦,你无认错啊

aubert22 发表于 2009-1-1 14:00:38 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2009-1-1 07:16 发表 " N$ b% \! m) {# s9 g1 W
噹中有嚴重醜化我地行為,
原帖由 大杀器 于 2009-1-1 07:59 发表 / E% \' l- e' ~3 l# f, K6 z
! g. U+ [* Q& ^5 i' o
; ?0 j3 B& Q. _& ~% `- S
算唔错咖啦。全金属狂潮、噜噜修跟高达蛋蛋先至算系丑化。全金属狂潮,本国还南北分裂呢。 本朝现在跟花旗系世界秩序两大支柱,日本仔心理非常不平衡
' a. |* Q2 p& v* q  e$ R
系,我都甘话,《金》我就唔知,无睇过,但《鲁》就的确系了,睇到心寒~~

zj86 发表于 2009-1-1 15:14:45 | 显示全部楼层
没粤语的很多都没看啊

fhs890307 发表于 2009-1-2 13:53:30 | 显示全部楼层
仲有《鲁路修》入边的“中华联邦”,贫穷,落后,混乱,宦官专政……

GavinDX 发表于 2009-1-2 17:45:10 | 显示全部楼层
你想表达D乜野?& Z3 f' L, e9 B" t) N+ a8 ~
而且,呢D野,似乎系转过来架喔,点睇都唔似系楼主你写,全部都系大陆嘅译名,而且讲野嘅方式都好普通话。。。。。。。。。

ConvoyChan 发表于 2009-1-3 10:46:58 | 显示全部楼层
最后那个另我想起国足哩个晦气既话题。。。。。

2497341O1 发表于 2009-1-3 15:26:49 | 显示全部楼层
    小狼`  `       HK`

weiweiyin 发表于 2009-1-5 20:02:28 | 显示全部楼层
人地无我的甘少气...可以从动漫看出

soyang 发表于 2023-10-3 14:11:18 | 显示全部楼层
~好怀念