[每日闲聊] [轉載]睇香港電視長大的一代——令成年廣東人深有感觸的

auyeung 发布于2008-10-30 03:30 6924 次浏览 87 位用户参与讨论   [复制分享主题]
netasa 发表于 2008-11-2 06:42:46 | 显示全部楼层
当年无咁多HDDVD卖,咁就肯定係电视送饭啦。
% _! x% e0 ]8 f+ q8 W( p
% l7 t$ \8 s9 i& [6 i4 S" B我仲怀念以前追粤语配音日剧嘅日子添!!

ninaomu 发表于 2008-11-2 14:00:41 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-11-2 06:42 发表
" C0 y' {% y+ I) I$ _* T当年无咁多HDDVD卖,咁就肯定係电视送饭啦。1 i3 r  G" g. K% o
& Y$ D3 j! Y& v0 I. t1 m
我仲怀念以前追粤语配音日剧嘅日子添!!

3 i4 h) I2 o9 \2 q$ F; l2 N, G# ]8 A记得果阵初二追《新闻女郎》,睇到11点几先训,已经觉得好夜了咧,依家。。。。。。。

lych 发表于 2008-11-2 20:25:26 | 显示全部楼层
要发挥电视广播的最大效益,唔响最多人睇嘅电视台插播广告,唔同响无人睇嘅电视台插播咩!

lqyy2k 发表于 2008-11-2 23:03:52 | 显示全部楼层
嗯....都是为左钱....

auyeung 发表于 2008-11-3 02:28:58 | 显示全部楼层
一切都過去囉。。。 0 `+ z0 l( r. m
祇能為之嘆息。。。

salafei 发表于 2008-11-3 07:52:53 | 显示全部楼层
讲得无错啊……当年12点几等睇幽游白书、龙珠,俾老豆扁
" |" v$ W7 j3 w* L为左睇新机动战记W,提早溜逃课。。。

Laputa81 发表于 2008-11-3 09:54:40 | 显示全部楼层
原帖由 salafei 于 2008-11-3 07:52 发表
. K" k# c4 O$ A$ h2 Q0 z8 | 讲得无错啊……当年12点几等睇幽游白书、龙珠,俾老豆扁
3 a2 M- A/ H- |7 v. R; E4 F; m, q为左睇新机动战记W,提早溜逃课。。。
+ N' M3 l+ E/ a) c/ f

! O& G& z  l5 f5 t6 \  x# `" ^% m; \4 w1 Q1 q  z7 N( f
逃课嚟睇电视······果然喺好学生~~~

Laputa81 发表于 2008-11-3 09:56:23 | 显示全部楼层
原帖由 lych 于 2008-11-2 20:25 发表 4 }. H, H- k  [3 |
要发挥电视广播的最大效益,唔响最多人睇嘅电视台插播广告,唔同响无人睇嘅电视台插播咩!

! e+ z, [; ^. ?# s* r
# l% B) _7 s- Z, g0 K2 N: N7 r& ~' |2 m/ C
6 M- `. _: b4 y, k5 V. x
所以先话佢喺正pk嚟之嘛~~~
  Z5 s5 X. @& R6 z4 F* R4 r, s1 a阻鬼住晒~~~

quill 发表于 2008-11-3 13:39:37 | 显示全部楼层
好有同感的文章啊~~~; k! J4 N/ a# S" V2 s. W

2 \- H4 j3 ^; R# U6 b3 o' m我地呢一代的人,我总觉得回忆起来比起之前或之后的人都多好多回忆8 W# e8 q* n) n: j1 f
我地刚好开始处于好多改革的地方,新也好多,我地都成为了习惯,有好多也变得好快
6 t$ }: o7 U1 B; h5 n9 \- z想同下比自己细DD的人讲,他地又晤明拉,就讲卡通,我成日都同D朋友讲,我地好幸福
2 W+ o  t4 a0 J# F+ e8 E; j4 M5 x; c2 p2 l' {/ M3 G
至少我地随口就讲出好多个经典,而现在的人,讲出的只系当下播放的~~! B* Z8 h% V5 v6 M& P
& y  ]" V% K2 S, t
我地都系看香港电视大噶,细个未有的时候,晤明为咩D人话要翻家看电视拉,晤玩拉呢句话系咩意思~~~; A2 I# o7 J0 V+ E
大了,才知道,原来去亲戚家,都要想下他地有无香港电视噶,去了我米看晤到"美少女战士"~~~7 ^3 m8 P7 Q1 p8 X9 X
呢D的思考~~~7 a8 Y1 E7 b1 v. p2 h& g: w5 \. o

# [" d5 {) e1 r' x' P+ I$ V" g细个真系好容易开心,一个电视就已经令到我好开心,他地真系陪住我地大,带给我地好多回忆

auyeung 发表于 2008-11-4 02:10:15 | 显示全部楼层
電視,而家經已提唔起我嘅興趣!!!

weihao 发表于 2008-11-9 01:26:24 | 显示全部楼层
中记得细个放学冲翻屋K睇5点钟播的卡通片

auyeung 发表于 2008-11-10 02:17:21 | 显示全部楼层
的確。& ]: F' b( S. H/ |( `$ }! r
以前細個就係為咗嗰一兩個台!