[幽默情感] 想講嘅說話!

auyeung 发布于2008-12-12 22:57 1021 次浏览 13 位用户参与讨论   [复制分享主题]
一直一直,好感動!
) j& l5 v! m1 |- E2 P% d- w4 ^9 I幾日前,我無意之中喺藍調發現咗“疾風無敵銀堡壘”日文版動畫下載。當時即刻下載咗個種子先,好驚佢會突然冇咗!跟住下載咗幾集,今晚煲咗兩集,真係好快,一下就睇完!
9 B/ J  I3 W" y  d) s然後,我將佢轉貼喺動漫雜貨舖。但係,似乎冇乜人買佢,呢樣係令我少少失望!% {$ @2 o0 q& W
而且,我喺某個蕉蕉群,一呼而大作。欣慰嘅係,嗰度有人識得欣賞!!! 我搵到同我一樣思想嘅朋友!原來,仲係有市場嘅。有人問我,係咪粵語版架?我話唔係。講真,有粵語嘅話,我一定會下載,但係少到冇得少。可以話,根本搵唔到粵語版![“足球風雲”都話有三幾集粵語版睇吓啦]。噉佢就話,下載第一同最尾兩集夠架喇,權當收藏。原因就係唔係粵語版。2 j; U5 ~. f0 p3 B7 l6 x: d
) {. W: }0 H% @
--------------------------
$ A- o1 }( O+ _! L+ k再講吓:, M3 y( ~5 k: R3 M  l
呢齣動畫,我從舊年就開始搵。去各個動漫論壇發帖求片源,人人都話冇。
" M9 t: e9 W$ W% Z; }) g4 Y% ?1 ]而家雖然係得個日文版,始終好過冇啊。我滿足喇! " r& q! y/ {! S2 {) O
頭先睇,聽首歌。感動。。。 : N8 P* {* o1 n4 A" z
回憶番,冇錯嘅話,當年我睇係上世紀1996年!係隊長令我諗起確切年份!!!嗰時讀緊小學,買過兩個呢齣戲嘅公仔,分別係隊長同膊頭係收音機嗰個,唔記得叫咩名??十蚊啊,係十蚊;唔係而家啊,係上世紀1996年!!!....., A  u3 Q7 q; A
嗰時睇,唔知點解?呢齣戲係喺星期六?或者日?晏晝播嘅,無意間睇過發現過欣賞過認識過感動過懷念過恨過........今日再次重遇過..........6 q# e+ H5 i6 f) W$ v
仲有啊仲有,喺蕉蕉群,又有人發咗張圖片,總共係十個公仔模型盒,我又係得個“恨”字!!
4 H3 L5 x# o* K/ j: ]4 S  y噉又,喺舊年——另一個蕉蕉群,都曾經同人討論過呢個問題,亦有人發過啲圖片。最令我佩服嘅係,嗰個人竟然記得啲人物叫咩名,我都唔記得晒囉。 ) N/ u" {! f  ?8 \4 o
5 K( {/ ^/ G2 E4 c1 n: g( u! ~5 {5 Q
====================================( A2 ?+ W4 S. b

. }3 T( H+ i! r! X  _# ^好喇,可能你哋會覺得我寫得太長,連睇都唔會認真睇一下!但我唔會怪你哋,有人識欣賞就夠喇...& O. t0 j8 @( n: J0 j2 X* a
但願你哋都曾經感動過.........

已有(13)人评论

嚣のЪ 发表于 2008-12-12 23:35:46 | 显示全部楼层
我虽然唔系你果一代人,亦都无听闻过.
: v- ]  a1 n; W但是我理解你噶心情.相信在不久噶将来,2 a& M9 m2 G0 @! X+ g5 e
我欣赏噶动画亦会如此挂..

auyeung 发表于 2008-12-12 23:55:50 | 显示全部楼层

回复 沙发 嚣のЪ 的帖子

多謝!!!

wjr5200 发表于 2008-12-13 00:21:05 | 显示全部楼层
最怀念足球风云,疾風無敵銀堡壘好似系讲一班人工智能的机械人搞运动的

lqyy2k 发表于 2008-12-13 07:59:23 | 显示全部楼层
你讲个套"疾風無敵銀堡壘"我都睇过的....不过没收藏到粤语版啵....

qq7720233 发表于 2008-12-13 10:16:47 | 显示全部楼层
很好 ~ 很强大

aubert22 发表于 2008-12-13 10:43:39 | 显示全部楼层
LZ哀莫大于心死啊,节哀顺变啦~~

Laputa81 发表于 2008-12-13 11:54:05 | 显示全部楼层
喱套动画播个时无得睇~~~  S+ l7 T; a+ W- Y6 v
学校星期六要补课·····
5 W5 S( w: }; g3 v1 M" Z* k* `睇咗嘅集数一只手数晒···· ) o: S+ D: I  ^* b/ y

?) G/ ]$ P- p净喺记得马林艾斯、麦克云地喱两个名~~~. m0 J7 K$ ?; }5 a; ]; V( \1 _6 E; e
3 f6 `! ^3 H' c4 s; {, p
先个派见到有个日语版,下载嚟睇番~~

nyyyyd 发表于 2008-12-13 13:18:00 | 显示全部楼层
乜喊成咁,我撑你,不过唔知够唔够钱买。

auyeung 发表于 2008-12-13 20:40:23 | 显示全部楼层
原帖由 wjr5200 于 2008-12-13 00:21 发表 ( r* b. F; g( A4 e6 i
最怀念足球风云,疾風無敵銀堡壘好似系讲一班人工智能的机械人搞运动的

h6 s5 @9 q4 ^0 T2 O- S  o* b同道。。。

A帆 发表于 2008-12-13 22:29:57 | 显示全部楼层
疾風無敵銀堡壘超熱血

zqm501 发表于 2008-12-13 22:55:34 | 显示全部楼层
多谢~~~

12下一页