[动漫讨论] avi高清合成版&高清翡翠台录制版

熊猫仔 发布于2008-8-5 13:56 7148 次浏览 71 位用户参与讨论     [复制分享主题]
manofman 发表于 2008-8-6 02:44:07 | 显示全部楼层
mp4的年代都应该来临啦,唔avi咯

ninaomu 发表于 2008-8-6 16:08:54 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-8-5 23:14 发表
" m, m" y) e2 J- K! Q5 j9 h: F如果水印系翡翠台嘅~~~~~~清晰度又可以~~~我都几乐意接受!!

* X: v5 ?0 t0 i" j4 i同感~~~~~~~~~~

ninaomu 发表于 2008-8-6 16:09:53 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-8-6 01:26 发表 1 ^4 C  o( J4 d7 X6 j
录制版点样录得好,唔多唔少都会有杂信嘅干扰。动画可能唔容易睇得出,不过电影电视剧就唔同了。或许宜家嘅RIP版未用到新嘅压缩方式或者更大嘅分辨率使你错觉咁误会录影版同RIP版差唔多。
+ K; c3 z7 M" H) A6 Z
. S* v8 t9 N  f- U再讲录影版未必次次质量 ...

0 A0 P& m/ X. N$ H5 T& S9 H呢样倒是真的,所以要具体情况具体分析

huang 发表于 2008-8-6 17:07:33 | 显示全部楼层
什么都假,做合成是因为要求多语

yrj 发表于 2008-8-6 19:17:08 | 显示全部楼层
永远支持合成作品。也要支持录制作品

11ysys 发表于 2008-8-6 22:49:34 | 显示全部楼层
avi太大吾钟意,MKV可以有多种语言而且吾算好大,都几好,RMVB虽然没MKV好,但收藏来讲实在太好了,其实好多收藏我地都会再睇,例如我收藏咗20部漫画,几十年后真正拿出来重新睇过嘅可能只不过係几部,RMVB係最好嘅嘞,但要选一D好嘅版本,如果吾怕容量大其实MKV就真係好好,最憎AVI。

bajatvj 发表于 2008-8-7 01:32:06 | 显示全部楼层
其实高清真系好正架,用60寸等离子电视机来睇包你想即刻打碎D旧电视机。不过而家人地录电视的设置又无可能用到顶级货(至少上万港元),录到标清算几好啦。有得睇都算不错啦,想录的质素有保证的话,要校香港有线至得架,不过个个月要比多千几蚊啫,所以真系要多谢晒人地录儿童台比你睇啦。" W, b9 X2 P9 r# _; B: T- e
) J# A9 T2 t8 o% }+ H: v
AVI、MKV、RMVB边个好D?MKV都不是一种视频格式,它是一个封闭格式(等于文件夹),用来封AVI自然容量大,封RM自然容量小,不过MKV好处可以加入几个音频,例如日语、粤语、国语等等,咁就一定拣MKV啦,但系最紧要有多语言至比较实在,如果只系提高画质的话就没乜太大意义。如果画质不是太差的话,我都甚少下载合成版。好似而家儿童台播飞天少女猪事丁,但系尼度合成的是用十几年前的电视录像的音频,虽然合成版画质好D,不过最主要的声音系儿童台的清。

KAN1357 发表于 2008-8-7 08:42:46 | 显示全部楼层
我觉得高清就得啊!!

熊猫仔 发表于 2008-8-7 12:26:45 | 显示全部楼层
原帖由 bajatvj 于 2008-8-7 01:32 发表 ) c8 i/ H* n+ [/ W' Z- B# c
其实高清真系好正架,用60寸等离子电视机来睇包你想即刻打碎D旧电视机。不过而家人地录电视的设置又无可能用到顶级货(至少上万港元),录到标清算几好啦。有得睇都算不错啦,想录的质素有保证的话,要校香港有线至得架 ...
# S/ U1 W+ E3 o
睇唔出你都几有见地喔!!~~~~~

gal 发表于 2008-8-7 15:54:51 | 显示全部楼层
用图片看看吧

ninaomu 发表于 2008-8-7 16:02:30 | 显示全部楼层
原帖由 bajatvj 于 2008-8-7 01:32 发表
. S/ x' C0 K" O! P& q其实高清真系好正架,用60寸等离子电视机来睇包你想即刻打碎D旧电视机。不过而家人地录电视的设置又无可能用到顶级货(至少上万港元),录到标清算几好啦。有得睇都算不错啦,想录的质素有保证的话,要校香港有线至得架 ...
( j2 G- B) ^  K  @
飞天猪画面唔清就算声音清都无用吧。。。。再讲儿童台的音频也不是集集都清,幽助版的就好D

netasa 发表于 2008-8-8 01:15:51 | 显示全部楼层
原帖由 bajatvj 于 2008-8-7 01:32 发表
# i8 W9 ]4 t: p1 [6 \" Q! _其实高清真系好正架,用60寸等离子电视机来睇包你想即刻打碎D旧电视机。不过而家人地录电视的设置又无可能用到顶级货(至少上万港元),录到标清算几好啦。有得睇都算不错啦,想录的质素有保证的话,要校香港有线至得架 ...
+ ?' n3 A9 G  \0 P( K+ k+ W
. z' p# y" z: o8 u
我觉得唔好太过计较声音咯,因为.... 点讲好呢,听落去无明显嘅杂音对白清楚有背景音效就好过得去了(对录影而言)。讲真我就未见过有5.1杜比嘅粤语配音音源了。最掂嘅都係LPCM嘅啫,正确D嚟讲都仲係基于双声道杜比立体声2.0嘅标准。 就算係高清台播放嘅嘢,都只係经过转换而非原生物。. h5 M, |1 s2 g, b+ H3 ^( Q
5 y' _4 e; U! v9 O1 G8 x/ x3 u
另外,用得起60吋等离子电视嘅,就无必要去录嚟睇啦,直接去买DVD收藏好过啦。BT咩啫! 有D嘢要讲求实际。 正如明智嘅人都唔会用投影仪嚟搞绘图创作啦! 总结一句我觉得你讲左好多废话,都唔知你想表达D咩。係支持D咩格式呢,定係点样呢!!