[管理投诉] 究竟咩野先系原创?

ferjemo 发布于2008-7-22 23:41 3631 次浏览 18 位用户参与讨论   [复制分享主题]
岩岩先发完"火影忍者",点知比人扣开好多分添...... " j/ z+ h7 a0 i/ l- Z' ]
7 h) A( E# x/ y# F2 d7 p' V
首先,我甘样在度讲吾系为开钱,系为开自己有一D野一定要讲......8 e* ]& z) |; c

2 q3 ]8 N) g( r: O  V! r& U& U我想呢个论坛甘多位"高层"真系要好好甘样同我讲述一下米野先系原创, 等大家理解到个D最最最本质噶定义,吾好等大家下次又比人扣分......; t9 N$ X4 G" }1 n$ c0 F/ }

- \, b3 [7 D; D4 G& a我自己无甘样噶能力去拿到第一手资源,甘样一拿到第二手资源,就即刻发出来比大家罗.之不过个个种子条名度有"BY鱼蛋论坛"甘噶字眼姐,就比人扣开分罗......个几幅图真系我自己一手一脚截出来咖.一共有18集甘多哦,我自己梗系林下边幅图先够代表性啦,甘就搞开我半个钟罗.....你地可以去睇下咖,每幅图我都有说明噶.都系自己整过噶......觉得自己甘认真发D野上来比大家,就比人扣开分哦,真系觉得好无奈...... 我承认,第一次我真系讲开大话,个个吾系原创来噶, (无面见人罗)但系今次真系我自己整出来咖.就算真系称吾上原创,甘样我无功都有劳啊嘛!
) W6 D& H/ e- t6 i) n
; [7 ~* g6 n. B/ N$ }/ k" \; c呢排好多人在度话呢个论坛好多限制,其实距地吾系在度讲呢个论坛D版规好严,细心林下丫,,其实系话你地在管理个阵时太情绪化,太主观......我林,呢D就系"理想化"噶结果.自己林住个论坛真系好好,不过现实生活中无可能甘顺利咖.总系有一D吾想发生噶野发生开......当理想与现实造成反差个阵时,甘样就会好憎D衰野噶罗......就好似我在学校做班长甘,自己总系好努力甘样去做,好想为个班做一D大贡献.其他人吾理解米算罗,仲话我扮野,话我吾识做哦......理想系好,不过实际吾同,周围噶人无可能个个都满足得到自己噶愿望,自己噶要求......所以,我地要去努力争取.努力改变......9 Q( g$ Y: v3 e% C
# ]) z$ R3 W* o; V
曾经有一个老师,距甘样同我讲:世界上最难学噶,就系"宽容"......( J+ o; O4 G& Q4 N1 c! n

& e5 Y+ z, Y5 u- e! E! q, ?讲句俗语丫,吾好"一竹打死成船人","一竹打死成船人"对大家都吾好咖......虽然系打击左"不法分子",不过,甘样就连好噶人都杀死埋,自己将自己噶好路断送开......被现实打击个阵时,要冷静,相信呢个论坛度仲有好多好多热心噶人,距地系真心甘样为呢个论坛好.大家吾可以吾团结咖......吾团结,米比D衰人乘虚而入罗,你地话系吾系丫?3 x; a# W7 _1 m. x! G
% [( Q. b0 m7 T) ?8 J" O- X. \
你地又试林下丫,呢排真系有好多好多衰人出现开,特别系在度添......有边次吾系你地版主一齐去同距议论咖?你地又见吾见到过有一班人自发组织同距地斗争丫?几个就实有噶,不多肯定吾多......大家都系怕讲错野,又比人扣分姐.我自己都系甘.吾系今次有事发生,我都吾会在呢度发个新贴噶罗......你地又试下林下,一开始点解要搞呢个"心声咨询台"丫?无非都系想同大家好好交流,打成一片姐...... 吾系咩?"今日留一线,他日好相见"呢句话你地都明噶啦......要比大家感觉到呢个论坛噶温暖,甘样先可以继续发展落去.我地需要粤漫,但系我地更需要精神上噶满足,感情上噶温暖...... 吾好比呢个论坛因为"粤语动漫"而令到人来,重要噶,要令呢度因为"温暖"而令到人来......呢D吾系你地开呢个论坛噶初衷咩?吾好放弃,吾好遗弃......
: B! ?- \) W4 ]: v5 I0 T$ Y/ s- F! v& ^0 i$ J
岩先我自己都打完字噶罗,不过吾觉意按开Ctrl+A搞到咩野都无晒丫. 呢次打噶系第二次,总觉得无第一次讲得甘好......不过我自己无得放弃,觉得呢番说话自己一定要讲.吾讲出来我会好吾舒服......之前D人讲噶野又吾系全错噶,之不过太偏激,太过吾比面你地罗......要记住,忠言,始终都系逆耳咖......
' C+ h+ C1 I8 R4 x
3 O; z( g) v0 h% f今日讲开好多,家下觉得好舒服罗......岩先有咩得罪晒,请见谅......
' f4 L+ l( @0 ]9 M$ `% Y1 }# Q最后,: r8 ~6 E- D1 I. a0 z4 @3 `
祝:* C. Y& p; Y2 }( I8 e# M9 g! D
      粤漫社一直兴旺落去!

已有(18)人评论

yjb338 发表于 2008-7-23 00:20:42 | 显示全部楼层
好长篇啊!看到眼都花,楼主都算苦心一片咯!你所说的问题,以前都出现过." P8 A3 ~9 P. o+ y/ X
果张贴虽然是楼主精心制作,但係种子吾系,资源吾系.所以只能係转贴!(只係算我个人的意见): m% Y0 A# T% U) O& R+ S
愿创应该係发布既资源自己动手制作,如果拿别人的资源上传,种子係自己制作的就係(自ESSD).不过每个论坛都会有细微的吾同,但大概就是这样!(看过嘎人吾好捡我漏啊!反面嘎!![em55] )" w2 s0 J4 y7 h5 q' p  O. l
被扣分谁心理都不会舒服的,看开点!时间会抚平一切的.

kidhitomi 发表于 2008-7-23 06:43:04 | 显示全部楼层
我都试过被扣过分!!
5 P6 L) l- F- ]) I+ Z8 X# ^' v但我无所为~7 d$ b$ w* G0 ~3 C! m0 W+ w& u5 X

- ?; _) \- g( E都会继续支持粤漫社咖~  k8 ^: J4 Q! e

tandong 发表于 2008-7-23 09:58:54 | 显示全部楼层
未会跑,先學行,熟读唐诗300首,吾会吟诗也会偷!睇多D人地发嘎帖就知何爲转帖何爲原创啦!象benny008 ,萬毒蠱王等嘎,自己压片,録制,发放或者搞合成版发布叫原创,象粤漫转载] 07/18 (TVB) 奇幻冒險 (第1-12集) [更新至第12集完]=小P DotBTPlus就叫转帖,转自他人做种嘎帖!  i% a; _  Z1 k4 k& M8 Y
所以,新人最好是多去睇帖,多去睇帖你会學到多D野!

ferjemo 发表于 2008-7-23 11:26:57 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-7-23 09:58 AM 发表 ; L- s" R% X0 s- G1 M, u
未会跑,先學行,熟读唐诗300首,吾会吟诗也会偷!睇多D人地发嘎帖就知何爲转帖何爲原创啦!象benny008 ,萬毒蠱王等嘎,自己压片,録制,发放或者搞合成版发布叫原创,象粤漫转载] 07/18 (TVB) 奇幻冒險 (第1-12集) ...
5 O/ L1 S2 j6 i. W
; o7 n6 I+ C  G' x7 c0 M$ I
算你啦,肯甘详细答复我......个阵时真系嬲咖......上面我讲个D野呢,后面先系重点来咖,麻烦你地睇下啦,讲得岩噶,米林林距咯,讲得吾岩噶,米当粉笔子抹开距罗......反正都吾系D好难听噶说话来噶......请版主们好好甘样睇下距......多谢晒!

Kiver 发表于 2008-7-23 16:06:13 | 显示全部楼层
原帖由 ferjemo 于 2008-7-23 11:26 发表 , Z" Y8 i) G6 o9 p& \) t+ Y
. \% m) ~# B9 P

. }& F! y2 I# h; U$ d0 U; z算你啦,肯甘详细答复我......个阵时真系嬲咖......上面我讲个D野呢,后面先系重点来咖,麻烦你地睇下啦,讲得岩噶,米林林距咯,讲得吾岩噶,米当粉笔子抹开距罗......反正都吾系D好难听噶说话来噶......请版主们好好甘 ...

o* @2 @/ I, T6 H! D+ o: n8 P% F* n7 S
只要不是人身攻击或粗言等过激的说话我们都会愿意去聆听
4 s  C" d6 ]9 z* B7 _3 y; P$ `9 L- \
但同时有时也要从大局上出发~~- L- G) j% @1 ?) o

7 N$ i/ ?: U( X; {' W. d& ^一个良好的环境对自己还是对别人都是有好处的`~
3 v5 I3 X7 i/ x; ?8 q6 y' T$ w+ `; y8 }+ ~
虽然限制上好像严了些
( S; C+ Q, j9 h  E4 C, o( i( a. ^+ H6 Y' _2 l) ~5 \
但你又要从另一方面得到这严格上所带来的方便与得益

wjr5200 发表于 2008-7-23 21:29:18 | 显示全部楼层
事情得到完满解决了

熊猫仔 发表于 2008-7-24 01:51:34 | 显示全部楼层
我都叫过你改翻转贴啦~~~
" H' E: K3 L+ S; A  2 A$ d3 V9 k8 w' g$ F: q
我地明白你截图果时嘅用心良苦,费煞苦心,,
/ F9 R/ `* {: J& E$ p  但系你试谂下,
4 w" S) ^- B8 l  l  如果个个都靠几张自己嘅截图就叫原创,
' X4 D& W$ y0 b& A- H  人人都可以发原创啦,对d自己录制、压片嘅Friend米好唔公平?~~~
  ]& D$ W, A7 }8 Z5 s7 q  X$ H
2 I9 E( f7 U. U睇过你嘅一d经历,我明白你嘅心情~
) |1 X" u. o; w) L  你开得呢张贴,大家开心见成讲下心情,
/ s7 i* S4 e  x$ [: z* Q4 x; k  可以睇出你系真心中意粤漫同粤漫社
. u7 X+ P6 V! c8 G! v  我初嚟果时,又系咩都唔识,比人扣到负积分、负金钱、负魅力~~~
' t9 ?* n/ g% N9 s8 ?( u1 T6 J  如果唔系有甘深严嘅制度,论坛又点会甘井井有条!~
( Q/ w# T3 V$ r2 b' U4 ?! N( u8 h
! j0 v5 {( e0 X: v( O$ f- h青天讲得岩~摆平心态~~~继续努力~~~8 Q5 O1 M" o# |
  希望大家系粤漫社稳到共同嘅快乐啦!~~~

Kiver 发表于 2008-7-24 09:18:59 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-24 01:51 发表 # j$ ^# Y8 H8 j9 ^. R5 O
我都叫过你改翻转贴啦~~~7 z! a7 b, J6 G% _

, M0 |/ j# l- q  O0 b# C我地明白你截图果时嘅用心良苦,费煞苦心,,
4 y! Y" S9 C8 `  但系你试谂下,
" j$ z) n* k  U4 T7 u  如果个个都靠几张自己嘅截图就叫原创,, w1 n  y" i: f
  人人都可以发原创啦,对d自己录制、压片嘅Friend米好唔公平?~~~: @4 D' M9 \* J' I
...
( c# P' W" ?6 ]7 Q
# B4 m8 z9 d' G" U" ]
青天
0 A# u5 w' ^7 T8 p) s# A2 E5 v2 K谁?

yjb338 发表于 2008-7-24 11:00:55 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-7-24 09:18 发表 1 U! a  U7 u( W4 U* H" e! z) i

\* m  E: g2 K- B+ s$ a" I. v2 F1 `
青天! G% n% V9 R1 \5 a( v7 y
谁?
8 v" d0 O8 J5 O
人人头上有青天

Kiver 发表于 2008-7-24 11:07:23 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2008-7-24 11:00 发表
9 |# H0 M) I% x* Q' r* j& o& T7 C
$ a$ R  d5 w5 v% {, F  a2 e6 X* D人人头上有青天
) ~. v+ ^" a2 U7 v* M
  c3 P  O( q3 j/ {
现在个天是灰的

熊猫仔 发表于 2008-7-24 11:56:34 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-7-24 09:18 发表 ' G8 @! a. ~; F9 d
$ _! L$ V9 L/ S2 E9 A

# ?9 S. H( W' N: J. ]3 ]5 e青天
  H; A0 s7 |& L8 Z( W4 M- P6 J! X谁?
: t( K3 e( a1 Q7 H. w  k

v( ~; _" Z' o/ W6 S前排338叫白面青天噶嘛~~~~

12下一页