[每日闲聊] 公司生活-阿头篇······

紫舞枫林 发布于2008-1-15 15:07 5930 次浏览 76 位用户参与讨论   [复制分享主题]
话说我葛阿头,是个三十几岁高高大大肥肥葛人。成日中意卖弄文采,发亲MSN都系之呼者也,成个爱国青年款····6 E; Z# q/ h# M+ L+ }1 K
越顶唔顺就越变本加厉 间唔中又会扮下深沉,望穿下秋水咁。一俾佢望到得闲时,就会过哩同我地上番堂毛主席或三国历史堂!平时一大嗜好就系变成一部复读机将自己D家族史、出生史一次又一次地重复!好多时候···我望住佢讲野,内心真系有股冲动想兜巴伸过去····(脑中已经咁样做紧~)唉···总之,佢实在太过做作扮野了,并且够晒八卦罗嗦····  D7 v! v/ u0 j" R/ z7 H
一下系佢每日MSN必讲对话:$ E. {: G- W* _! y5 x
午餐时间:
  ]% W  H* {3 E9 ~阿头:快到中午用餐时间了,我将到附近餐厅用餐,顺便可以做饭后散步。望胃口好,盼中午休息好: E% J; Q& ?. j4 O' V8 r
$ p3 l5 Q+ r0 F; ], j! a7 k
晚黑落班时间:
# ], v) g% I8 m% R$ D5 O阿头:下午的两场工作会议再加一场讨论会,再次从会议室出来时以是七点多了。你也以下班。年关将近,治安不太好。一切小心为盼。望安好。多保重.顺致晚安.. ^( Z+ ?$ p( C
3 E; f" z/ ^- F: J0 l8 H
周五落班:
0 \8 t  @3 F# g  N) l# n) V+ z6 W阿头:一周又这么忙忙碌碌的过去了.唉.回头想想,发现也没做什么.明天,又到了周末.周末愉快.3 M# i; ~% \0 \; K6 }: m
2 A/ b9 O, B1 V2 s( t( y) x
以上都只系小意思,可能就咁样未必可以睇得出D么。好多时候,佢葛说话都会另人无言到极····我朋友话佢颇有唐增葛魄力(不过,我要讲明一点,佢并唔系对人别有用心,而系佢葛性格就系咁样). o( w; J# C6 q) m% t% F' h

0 K5 @, s8 N9 m) M1 V' p[ 本帖最后由 紫舞枫林 于 2008-1-15 15:17 编辑 ]

已有(76)人评论

紫舞枫林 发表于 2008-1-15 15:14:20 | 显示全部楼层
有一次,我见就到落班时间,未免收到阿头葛MSN问候,我就提前急急脚关晒所有聊天工具!拿住带就冲去打卡落班!点知!!!没到电梯·····手机信息响佐·······百防一疏 又系个句:望安好,晚餐胃口好,顺致晚安. - V# X. C' f6 \* F. f& n3 S& [
真系呕血了······
tandong 发表于 2008-1-15 16:21:33 | 显示全部楼层
唐增版阿头
mfgpx 发表于 2008-1-15 16:50:37 | 显示全部楼层
是不是只是对你才这样?
紫舞枫林 发表于 2008-1-15 16:57:09 | 显示全部楼层
因为只有我系佢直属带领葛,所以长气D
huang 发表于 2008-1-15 18:36:57 | 显示全部楼层
NICE BOSS,下次紫姐你记昨回应句:加薪才是王道
平常心 发表于 2008-1-15 20:11:05 | 显示全部楼层
還是自管自好,別人管不太好,
夜月星辰 发表于 2008-1-15 23:19:58 | 显示全部楼层
就係咁咋? 我公公都係咁同我講嘢噶啦
* j9 o/ d# U' w1 N( X6 X : q* k1 V* R' f. m% {
習慣之後你就會麻木了
幻影傳說 发表于 2008-1-15 23:51:21 | 显示全部楼层
原帖由 紫舞枫林 于 2008-1-15 15:14 发表
/ V4 X, u' t$ G有一次,我见就到落班时间,未免收到阿头葛MSN问候,我就提前急急脚关晒所有聊天工具!拿住带就冲去打卡落班!点知!!!没到电梯·····手机信息响佐·······百防一疏 又系个句:望安好,晚餐胃 ...

# `( J6 O, m; v8 A3 |, P& `5 s- ]  Q2 ]  L; |: @- P  R: u. |
手机短信唔駛錢 : Z- K( x! k6 l0 A! d0 W0 s5 ]' S
點解佢可以不停咁發架
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 09:29:12 | 显示全部楼层
原帖由 huang 于 2008-1-15 18:36 发表 * T7 n. s8 W- |+ x) S6 z1 D
NICE BOSS,下次紫姐你记昨回应句:加薪才是王道
( X  z* ]6 e+ n. _1 |
唉唉~闭在佢无哩个权利嘞 佢只系个小小葛小经理咋
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 09:31:44 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-1-15 20:11 发表
1 f- Y5 L; B# k# u1 x' Q還是自管自好,別人管不太好,
9 _8 |  e7 A0 t/ x) ^3 o  \5 f, Y
佢嗜好就系喜欢管我啰 烦死咁烦······2 e; u1 P9 h- O" `# f
吃面包又话无营养、吃水果又话伤胃、午休爬系台度又话会胃下垂···诸如此类葛,想话唔系唐增都无人信啊
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 09:34:56 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-1-15 23:19 发表
5 ~( _2 {- @  u& y  B* u! c/ H) w就係咁咋? 我公公都係咁同我講嘢噶啦6 M6 }' z4 c( p' c. A# z8 e( M
& t6 ]- h9 u- g$ \4 V* i
習慣之後你就會麻木了

: W' ]* ^' _7 ]) K5 j! Z唔系吖~我爷爷佢地都系咁讲也,但系唔会罗嗦、唔会晒命。2 P0 R) k$ L7 G- R* s0 g
而我个阿头嘞,一日到黑好似写爱国文章咁讲野,说话骨痹都鬼咁,伤春悲秋扮晒野咁咯