[每日闲聊] 公司生活-阿头篇······

紫舞枫林 发布于2008-1-15 15:07 5952 次浏览 76 位用户参与讨论   [复制分享主题]
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 09:40:18 | 显示全部楼层
原帖由 幻影傳說 于 2008-1-15 23:51 发表 0 y- Q2 M  M5 ~3 v# d; J
  @! H. w. g' H9 Y! O2 f

3 N! m4 \/ n! ^3 g0 Z/ W9 H, R. S$ @手机短信唔駛錢
. V; {" c0 Y# R% {! l點解佢可以不停咁發架
* z) O2 V" h; s+ a2 h! b2 l9 Y
点鬼知佢····周末假期仲会好像写日记咁发过哩,( u6 D6 @+ t) T2 x- C; y
“你对孝顺二字有何看法?何为孝顺?看今日风和日丽,便带着小家伙,陪同父亲母亲前往海上世界。望周末愉快”
0 Q' r* W8 v5 Y4 r/ C. l, v4 t( B7 i! i: I& U
TMD!当时我很想回复说“关我鬼事!”
- M$ n  f# u4 f. M4 M, d不过结果都系无复信息安全D
夜月星辰 发表于 2008-1-16 09:55:15 | 显示全部楼层

: f% r1 [2 ^, _4 t
原帖由 紫舞枫林 于 2008-1-16 09:34 发表 , R$ r9 _; i+ P$ _

$ ~- m3 m, a% j1 C! m唔系吖~我爷爷佢地都系咁讲也,但系唔会罗嗦、唔会晒命。6 _; V! c7 m. T- o
而我个阿头嘞,一日到黑好似写爱国文章咁讲野,说话骨痹都鬼咁,伤春悲秋扮晒野咁咯

& T* Q) r5 [+ v  ^# ?
, U7 s, R1 A9 I1 B1 z嗯,難道佢老人症發作?
5 M( C$ d' Q/ m6 ^1 r/ T7 i; C $ Y" P; k9 d, T. C: B

3 _( j$ |7 X8 _4 W, K
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 09:57:43 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-1-16 09:55 发表 * k9 b* H" n4 J$ O% T5 ?1 `  E9 O

$ L: `8 V: o  i4 B; n7 _+ }' N; V% g

6 j1 i; E6 y' k* R嗯,難道佢老人症發作?2 ^" i4 J1 v) c) ~( ~
: h: ?6 e2 z7 b% @  A0 d
正确咁讲应该系投错胎···佢适合文革时代···成日毛主席挂系嘴边,又话梦想系做将军 ,哩D说话听都听到烂了
夜月星辰 发表于 2008-1-16 10:02:40 | 显示全部楼层
唔係,我經常見到D孤獨老人就是佢呢個樣
' U) P- k& \) e' s5 S* U) }: `4 Z% @" n3 v7 l. H3 }/ Z4 k- m
成日話當年
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 10:13:03 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-1-16 10:02 发表 , Y0 V! V$ Q- G: z% z
唔係,我經常見到D孤獨老人就是佢呢個樣
% z1 O0 I/ g  ]) x2 }& K4 v! |8 k( {7 k+ c  I
成日話當年

( N' B* {7 z. m, d0 D! n) ~
% I3 ^1 z( m+ o4 Q  g% V# \; P( _你睇下刚先我地葛对话,佢好中意问D有的没的,好像下面哩句。问我胃点样,我好莫名其妙,我从来无提过胃字。! @. b5 a" j$ @, k5 b
佢系想人关心佢,但又死要面,就会扮作关心对方咁带出自己。
4 |- t% _5 C& LSK&II 说:
, Z; t  _$ Q* B6 c% _8 G胃,感觉还好吧.我现在的胃感觉不是很好.昨晚喝的太快.且酒太凉了.4 Q' I# q* V" @3 U! f5 Y7 r( ?- I
! V+ i0 d6 n' Z+ z' P( u! G  D
紫舞&~媞 说:& e& s' n  k6 N
我很正常
/ P! W; Q& X% w8 }  z
. c  @' ]+ n1 g5 w% e2 l2 ?; ~SK&II 说:
1 B0 e) P& u# I# Q7 H" g我在这好几天都是一餐,可能胃黏膜坏了,对胃的保护也错了许多.3 ]- X& a$ g9 J. P' b; @- g* {3 d
* Y+ v) u: @4 |% @6 {; k( X3 S
紫舞&~媞 说:, x# E/ u" i, }# v
0 o9 V( F& X6 z$ @
& q. L+ \% q& H; {* B4 {: r. B$ U
SK&II 说:" z# k' B0 [1 ^5 g+ g; T) B+ C
不过,昨晚,你还是很能喝的.真没想到的 .先前你说你闻酒就醉,弄的我到是紧张很.呵呵.
; {& v4 N  D7 u- g% A( G) R! L) H5 N8 [$ b: C9 l
紫舞&~媞 说:
3 l* R$ x: N' U+ H2 b; Y5 U8 u我是说白酒
" x9 ~6 t) m8 x3 b% l4 V& F  T" X/ u0 `
SK&II 说:
. h+ d1 r' i/ h6 G' J2 }) K中午去喝粥,你去不去?可否?% F/ m4 D3 I* H% f' S! @7 Z$ M

+ `0 |3 h8 w: c6 I& I紫舞&~媞 说:' N8 k. y$ O' J2 A
谢谢 不去了 1 N  b9 {# {# {% n9 |* v
, \2 h7 y4 a1 U1 |% n- v- Q2 G
SK&II 说:% R6 s. {1 t2 s8 h
好吧,我也不去了.1 t/ o+ T- u( x) S; r) r2 J

5 ^3 E0 J% [+ l; W紫舞&~媞 说:' F+ u0 s$ M; S) T! z0 }
这样说 好像是我的错一样# u. |0 K5 i7 T7 H  l0 Y* V6 j
3 W: N9 e5 o6 L& m2 i" X
SK&II 说:
8 Q$ F8 Q$ ?/ `. a: y算了.我还是喝茶好了.呵呵.4 ?+ I( s3 A4 Y' z  S+ R
% m# z$ l1 V* X* u! v- T( Z  y
【TMD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!关我鬼事,关我鬼事啊!宜家佢又系度讲紧毛泽东了】7 q2 V0 D9 E7 |9 q1 l. f8 a2 V1 x# \- A

5 n' `# s! _2 J5 g. j* [[ 本帖最后由 紫舞枫林 于 2008-1-16 10:15 编辑 ]
夜月星辰 发表于 2008-1-16 10:24:33 | 显示全部楼层
簡直就是一個上了年紀的孤獨老人嘛
+ M( w9 q8 q; U8 P0 F" S* n: G2 L% W8 R2 P2 n+ X0 _" N% d/ b! `
講真個句啊,頭先我邊睇邊笑啊
9 l* {9 C; {+ O; p8 i# FSK&II ----->SKII?
2 o: a# A: v% G0 J改個名都係……8 j2 V1 Q( T" r! x3 |5 D
8 n0 Z+ e, i" n0 i* @8 Z
佢系想人关心佢,但又死要面,就会扮作关心对方咁带出自己。/ z, w0 E; x6 a8 J0 V( Q; a: d
冇錯冇錯
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 10:30:05 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-1-16 10:24 发表 ' b& ^6 j' W( _: l4 x# A9 R
簡直就是一個上了年紀的孤獨老人嘛) m5 r8 a: R( v, h! ^

% y) |- }0 \6 @. N& z1 z% x講真個句啊,頭先我邊睇邊笑啊
9 p% t* u" a0 s8 x' @SK&II ----->SKII?
" C& I+ i% D( b5 n3 `3 m改個名都係……
; A7 A. I5 Z* s3 Z  E  j4 g  X2 p0 \9 [3 |. B6 I
佢系想人关心佢,但又死要面,就会扮作关心对方咁带出自己。
( j' U2 r$ N& ^& ]  i3 {0 M冇錯冇錯[em0 ...

* ^1 \/ x; B& @3 f3 g' B5 E) G% T系啊  因为佢越系咁 我就越唔想称佢意  所以回复都好搞野  呵呵  我朋友睇佐都觉得好搞笑
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 10:33:32 | 显示全部楼层
不过哩段对话仲没算吖~之前仲有更搞笑葛俾我删佐  呵呵
夜月星辰 发表于 2008-1-16 11:14:56 | 显示全部楼层
- e: V/ [: f6 @8 e% X5 y- X
原帖由 紫舞枫林 于 2008-1-16 10:30 发表
: Y0 l7 ^! w4 r  W8 U% m1 J4 S3 K# A5 c3 s4 {. q
系啊  因为佢越系咁 我就越唔想称佢意  所以回复都好搞野  呵呵  我朋友睇佐都觉得好搞笑

. w, `+ b0 J' U+ {! |' q; A- v+ [$ F  I: J
呵呵,其實都冇咩啫,
, O' N2 u$ q6 A3 c你咪當多咗個mother咯/ d* t/ ~( i3 G5 g/ A7 r

3 P, W1 i% m* G2 B, A
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 11:19:01 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-1-16 11:14 发表
# ]) v( H( y- {) D  [4 G+ j; [8 r( d9 X3 u# w9 Y& `

- \; b  N( N. L7 y, j0 O
( ]5 I( g- H  \+ f呵呵,其實都冇咩啫, 7 W' @3 E5 l4 g1 v& r9 |, d
你咪當多咗個mother咯
, e8 Q8 X! k) I8 _* m
你可以将唐增当mother吗
夜月星辰 发表于 2008-1-16 11:41:40 | 显示全部楼层
可以啊,如果當我身同感受我就會用我的智慧令佢唔再煩我$ {2 _3 N) a! W$ n3 A
例如,惜字如金
紫舞枫林 发表于 2008-1-16 11:49:14 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-1-16 11:41 发表
. ^/ J- U2 p1 D9 h可以啊,如果當我身同感受我就會用我的智慧令佢唔再煩我" Q  R7 ]- u1 M/ e# |
例如,惜字如金
+ l$ G1 r7 |4 l2 Q
你都见到我几咁惜字如金葛啦·····我做的最多葛就系唔复信息,一系就净系复单字
8 T0 W8 R4 W& q结果佢话“你是不是心情欠佳?若有何得罪之处请多包含。人生在世×……×%#◎%※……※※※%#×……”后面噼里啪啦一大串
- m3 v9 S( Z* y: ^! F  v3 z
& v8 W( S  V3 R  v真系呕血了