[网络应用] 关于网络共享问题

rx-rider 发布于2007-10-24 18:20 2369 次浏览 11 位用户参与讨论   [复制分享主题]
想把自己用开的网络分成2部机用,* l; O) U! G/ q+ n. c# c
路由器,线,网卡 , 安装后一切正常,在输入密码时说:用户上线异常
$ r( t( D( q0 ~! s这是什么回事? & e9 A8 ~1 c9 l' L2 I
网络是ehome ,内网宽代。

已有(11)人评论

rx-rider 发表于 2007-10-24 18:21:49 | 显示全部楼层
把主线插会主机就没出现过用户异常。# {6 u6 a5 i% q0 c- o
, \& h- O! }& {: d" X
ttsti 发表于 2007-10-24 18:59:24 | 显示全部楼层
我都是两台机用路由上,但是没见过你呢个问题!是未你个路由器设置出现问题啊.
abc-like 发表于 2007-10-24 19:44:01 | 显示全部楼层
原帖由 rx-rider 于 2007-10-24 18:20 发表
2 a5 z6 B$ f& ^4 m/ k6 j想把自己用开的网络分成2部机用,
( ^# I: d9 g7 E8 B路由器,线,网卡 , 安装后一切正常,在输入密码时说:用户上线异常
3 |. [0 _' z& C' p% k6 a* y这是什么回事? + l) k7 `$ U( A' C
网络是ehome ,内网宽代。

4 ?5 [# }6 `, u0 s% }6 N, T你做的設定是否對?3 `' C1 {3 u2 e) O1 N% V
不對就會現怪東東啦!* f7 W2 |/ L" c# B0 Y5 A

. r8 L+ Q3 l3 L8 G2 f! d你用的是什麼制式啊? router支援嗎?? 有否用錯了設定呀??? 那你在router里所設定的又是什麼啊????
tandong 发表于 2007-10-25 10:43:21 | 显示全部楼层
你有无设网关架?
yjb338 发表于 2007-10-25 12:41:19 | 显示全部楼层
只要係路由器设置好用户名同密码就得啦!!没见过你所发生的问题,我係AD.
abc-like 发表于 2007-10-25 14:19:02 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2007-10-25 12:41 发表 & z1 Z! G' D* o$ T, L1 n/ Q/ x
只要係路由器设置好用户名同密码就得啦!!没见过你所发生的问题,我係AD.

9 t: M3 J# W9 R% z: _我試過..., T7 u+ z+ w# m% r7 r3 v
不過後尾自己搞返掂(因為前期係fd幫我裝架!)
8 y  t5 }1 t1 s3 k' P- _/ Z: S7 Q8 S今次換無線router後就要全部自己裝, 但我真係唔記得做錯乜東東了!- G# d  P& i" ~+ j6 y# X+ D

: c! ?* ], D; w( i( Y. O5 L( \記得係我自己set返掂架! 幫唔倒手添! ....
AWP 发表于 2007-10-26 16:21:18 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-25 14:19 发表
! p4 j4 A0 n# ~' w' ^9 L
" r- Q" q4 O+ G3 l我試過...2 I4 m! a* F. q3 B  O8 @
不過後尾自己搞返掂(因為前期係fd幫我裝架!): U5 ~, }( L  b! e9 p
今次換無線router後就要全部自己裝, 但我真係唔記得做錯乜東東了!1 e- C( P+ q! b4 {

5 o: d8 G* z5 d7 I記得係我自己set返掂架! 幫唔倒手添! ....

, T6 G: H9 S' G无线路由妳用什么的?
" F: ]1 w* y. Y( }俺帮人搞都是就咁set个上网帐号、密码就算了。。。其他都唔知点搞
ttsti 发表于 2007-10-26 19:08:41 | 显示全部楼层
我个路由一入去就有设置向导!反正是拨号上网就选动态的PPPoE,输入帐号同密码保存就可以了!!
abc-like 发表于 2007-10-26 21:55:46 | 显示全部楼层
原帖由 AWP 于 2007-10-26 16:21 发表 / {- I" c: ~/ L" l- p' d

- B5 L2 R/ `/ m, s0 }无线路由妳用什么的?
2 k+ C4 \7 S: z$ P0 k俺帮人搞都是就咁set个上网帐号、密码就算了。。。其他都唔知点搞
6 L. \8 m' C8 n* ~) D$ n, Y
睇menu囉~!(我有set一些關口的)& w) U, Y" n$ p7 B1 }; ^" P2 J

+ H# C, X/ E7 s9 s) X' si like levelone7 |0 K+ z- t& {  y2 a
but i buy d-link
Markus 发表于 2008-1-6 23:46:02 | 显示全部楼层
ehome系咪指定你IP地址嘎,定系你拨号上先,又或者系动态IP地址啊,讲清楚先啦,唔同既接入有路由就唔同既设定嘎.静态既就系路由wan口静态IP度设定ehome卑你既地址和DNS,甘就唔问题啦,动态既就直接连度路由度,wan口度选择动态地址自动获取,如果距限定你最早果台机先上得既就就系路由里面MAC地址克隆度将你最早果台机既MAC地址克隆就系啦,重启路由就OK啦~~!最后系拨号方式既就选择ADSLpppoeJ接入方式,填写用户名和密码就得啦.(切记每种方法设定好后最好都系重启下个路由)
1 _: J$ A! c0 K0 `: I唔得既再帮你想办法啦,不过记得讲清楚你既情况哦~!帮你慢慢研究下~~!呵呵
abc-like 发表于 2008-1-7 00:47:38 | 显示全部楼层
原帖由 Markus 于 2008-1-6 23:46 发表 & _2 p+ S4 R( o  Z: |" T$ H
ehome系咪指定你IP地址嘎,定系你拨号上先,又或者系动态IP地址啊,讲清楚先啦,唔同既接入有路由就唔同既设定嘎.静态既就系路由wan口静态IP度设定ehome卑你既地址和DNS,甘就唔问题啦,动态既就直接连度路由度,wan口 ...

; F/ ]* d0 Y6 Z$ U+ _) P9 O 好似....寫好多野
( _" N6 u) l) C但事實唔係set咁多野架!
! b- Y, t. ?- s3 C4 j8 c最尾尾果句零兩句就上倒網啦~!3 o. `( q& a8 C& u; Y$ L
% _7 p( z0 w9 G0 W) E
當然要用佢其它既功能, 就要+setting既!6 P1 f& i5 @. W( E- Q+ w% W1 u" K