星梦
    星券
跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[每日闲聊] 香港人的普通話很差...

hi0201 发布于2007-10-23 15:08 14562 次浏览 153 位用户参与讨论   [复制分享主题]

已有(153)人评论

寒星 发表于 2007-10-23 15:46:10 | 显示全部楼层
香港人D普通话系比较差咖,呢个系整体黎讲,但系都因人而异啦,有D甚至唔识讲,不过有D都讲得几准~~~~相对黎讲广东人普通话比较好~~~但香港人D英语水平比内陆嘅高~~~
  `5 h% c8 ^0 e8 H' U3 x9 j$ D+ e) `" H: m0 V; T
楼主系在澳洲边个城市读书啊?
hi0201 发表于 2007-10-23 16:04:05 | 显示全部楼层
墨爾本
: M/ t) e# |& P% J' \這裏很多中國人和香港人~
寒星 发表于 2007-10-23 16:09:00 | 显示全部楼层
影象中个度除左有个中央火车站比较古老比较出名之外好似无乜~~~
auyeung 发表于 2007-10-23 16:21:07 | 显示全部楼层
講得唔好千祈唔好覺得自卑或者認為係好應份要識得講同講得好好!
1 c1 `, m' u# k9 s( Z2 b唔係噉架!記住。生嚟係點就係點,人哋唔可以改變你,只有你自己睇唔起自己啫!所以,大大聲好自豪噉同佢哋講:我係香港人,我唔識普通話,噉又點啫!
hi0201 发表于 2007-10-23 17:04:37 | 显示全部楼层
原帖由 寒星 于 2007-10-23 16:09 发表 * |; r2 w% t# D; H. K& z/ Q
影象中个度除左有个中央火车站比较古老比较出名之外好似无乜~~~

6 q: u# }6 {7 ~) S: I) x* C係呀," }) z: z6 K. U8 A% e9 L1 {
呢度好悶,2 U  ^9 o/ {) S9 n5 x$ ^$ x
冇野玩,0 V) S# \5 f5 E( ^
物價又高...
abc-like 发表于 2007-10-23 17:12:11 | 显示全部楼层
原帖由 hi0201 于 2007-10-23 15:08 发表 9 `  S; ^# C. s4 T
現在在澳洲讀書,
- d9 u3 k* c. o# r! N9 r認識了很多中國同學,2 z, C& F" B6 w' K8 S7 x9 L8 r
他們大多表示香港人的普通話很差...( h+ N; h0 U; \1 l9 @" j& h
我認為原因是普通話在香港不常用,
7 ], e5 f2 ]& q/ I( \所以很多人都不懂...
4 Q* p5 s2 q% Q9 y就像我,
3 f- c% x) g1 c. q3 d. V4 B# K現在的普通話進步神速 ~

4 S! t% g/ p5 E1 D4 o' r有幾差有幾爛先' j; b5 [8 Q* a+ c  i: j, ~( r
沙塵
幻影傳說 发表于 2007-10-23 17:31:06 | 显示全部楼层
澳洲讀書返而係普通話進步神速 $ l6 y9 W+ g: G

) V4 [! I% }7 P9 l, d6 c0 m" H; |唔係應該係英文進步神速先啱咩
abc-like 发表于 2007-10-23 17:35:01 | 显示全部楼层
原帖由 幻影傳說 于 2007-10-23 17:31 发表
  S. _* [4 [$ C) |6 p" t. d澳洲讀書返而係普通話進步神速 + n6 |2 {9 p+ g
8 `! l) @. `- \3 {5 ?1 k
唔係應該係英文進步神速先啱咩

% ]' I1 F- S: B8 X5 M. Z佢去澳洲讀普通話呀
hi0201 发表于 2007-10-23 18:00:39 | 显示全部楼层
因為呢邊有太多中國人,
( D3 ~+ s6 V8 Q0 A反而冇乜機會講英文.....
幻影傳說 发表于 2007-10-23 18:00:55 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-23 17:35 发表 . Q7 P3 Z- z% ?
- q4 |- u; S9 M# `/ r# [
佢去澳洲讀普通話呀
4 Z  H# S: d% ]3 q$ u) ]
8 e8 Z: ]( \8 u  O% n/ V
去咁遠學
Laputa81 发表于 2007-10-23 18:19:32 | 显示全部楼层
觉得用得多嘅话就自然熟~~~4 h- D! R- A2 j1 m
: C7 T" r  Z, A- ?+ h
如同唔少内地嘅喺英文方面喺有限公司咁啫·········