星梦
    星券
跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[每日闲聊] 香港人的普通話很差...

hi0201 发布于2007-10-23 15:08 14583 次浏览 153 位用户参与讨论   [复制分享主题]
夜月星辰 发表于 2007-10-23 19:12:57 | 显示全部楼层
接受的教育有所不同而已- y0 i! X! w' y3 J' n
  \: O/ Y+ {# u* g  m
ps 學任何語言都唔難,難就難在講得好唔好啫
championB 发表于 2007-10-23 19:19:53 | 显示全部楼层
睇<商道>,听tvb的粤语配音员说普通话,真系 & y; Q5 [/ F$ Q7 \- \
* C1 A0 R4 C0 h8 w) p- u
不过香港的英语就好劲啦.
3 U4 q9 z6 U0 {$ O* a* O2 x. E1 b" N# J0 ]$ @! K4 H) W. E
术业有专攻,问道有先后!
寒星 发表于 2007-10-23 19:26:57 | 显示全部楼层
其实去一个讲英文嘅国家当然应该讲英文啦,唔识普通话仲好,讲英文,可以练下~~~
* `3 C- ~7 g5 Q6 R$ G. S1 D2 ^; W, i3 ~+ i
LZ去左个度几耐啊?
xing 发表于 2007-10-23 19:34:43 | 显示全部楼层
廢話..
% Z8 X7 \, x1 b4 g- Z6 H, A我說内地人(廣東除外)的粵語還更差,
4 _9 x" s8 `3 b3 N7 ~甚至大多數不會呢~
寒星 发表于 2007-10-23 19:40:18 | 显示全部楼层
原帖由 xing 于 2007-10-23 19:34 发表
) p$ z$ }6 U8 ^, U  l# Y# Y廢話..
2 o+ _& w" T- o" o5 b* Y+ _5 C3 K4 l我說内地人(廣東除外)的粵語還更差,) F+ [, j6 b" B4 _! ^' ?
甚至大多數不會呢~
  f' V4 x! [  j" A# N' M3 Q% r
! `( U# h* @9 @2 ]" B# J

7 u. y1 |2 _$ `" q唔系大多数,大陆系除广东人外无人识讲广东话,如果唔系又点会叫"广东话"呢~~~
kalaso 发表于 2007-10-23 20:14:00 | 显示全部楼层
想来内地揾钱就要学咯~
abc-like 发表于 2007-10-23 20:35:51 | 显示全部楼层
原帖由 幻影傳說 于 2007-10-23 18:00 发表 * e- e) `8 y7 O; d

: x9 J( b9 _+ V, l7 b5 J7 D: ]$ B& K
去咁遠學
8 @( o4 W& ]2 S0 n5 S: [
講笑遮!!
hi0201 发表于 2007-10-23 22:59:29 | 显示全部楼层
原帖由 寒星 于 2007-10-23 19:26 发表
& @; ]9 Y# c+ a% U  U7 ?其实去一个讲英文嘅国家当然应该讲英文啦,唔识普通话仲好,讲英文,可以练下~~~
1 w) L9 |* S9 i4 S# n* i) _0 t" z0 }0 \
LZ去左个度几耐啊?
& r! y' k- c; ]1 W
去左1年啦,5 y1 H8 t0 y# r
但係除左係學校之外,
2 ?* u9 @) H4 v" K2 h1 k( X- F  p其他時間同朋友都係用廣東話同普通話溝通~
hi0201 发表于 2007-10-23 23:01:30 | 显示全部楼层
原帖由 kalaso 于 2007-10-23 20:14 发表 ; D" z& M3 `. Q
想来内地揾钱就要学咯~
. E9 P0 f& L+ K$ f0 h& }/ [
我贊成,, {' F9 O6 E( O4 T7 K3 T0 H' g3 W# O
學好普通話,
: ^# y! K3 i/ I將來可以返內地搵工,
/ R2 f& z9 Y* e7 ^4 |5 z, F多d機會~
abc-like 发表于 2007-10-23 23:12:20 | 显示全部楼层
原帖由 hi0201 于 2007-10-23 23:01 发表 % I# z8 j$ C5 a! b' W( K

% x, \/ L1 O0 I& F1 I4 X我贊成,
+ ~$ ^* Z1 B" f6 }% e# H- i: k學好普通話,
- V. P5 b% q6 y  `& I( m' c將來可以返內地搵工,+ `; d# h/ V  U: N, x
多d機會~
/ [, T: ^% K$ U3 C
有外國工咁你返唔返呀?
abc-like 发表于 2007-10-23 23:13:57 | 显示全部楼层
原帖由 hi0201 于 2007-10-23 22:59 发表 ; z' E& ?$ ]% q0 F

1 ~* z2 v, d1 F去左1年啦,5 d7 U" h6 H+ m$ y
但係除左係學校之外,, F: R8 q7 J, }% N- V2 \$ i# x. a
其他時間同朋友都係用廣東話同普通話溝通~

* R6 o( `. l- ]7 s4 d% O咁你既廣東話有冇進步到
hi0201 发表于 2007-10-23 23:39:18 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2007-10-23 23:12 发表 , i  w& P3 h: A( Q# j

) T3 L* _1 H9 K( b+ R3 f7 d" d, `有外國工咁你返唔返呀?
" }% F4 d' P0 s6 l' q
如果我係外國搵到野做梗係唔返啦~