[每日闲聊] 村民放炮

abc-like 发布于2007-8-26 14:41 2659 次浏览 31 位用户参与讨论   [复制分享主题]
晨咁早放炮,大家有乜感覺?(6點喎!)  ^0 Y) s7 i/ P* J& q
我想知有冇人住村屋架?好傳統果d?% ]# f: M" p6 q$ d2 F
( \! x9 D. x  ?/ Y3 d
到時到候就放幾兩鞭炮呀、雷公炮呀有用咩?
; ?: K& F% N/ T, ]闢邪呼?! i1 S3 H! Q) Z! }. g
; z% l' D$ m6 ~7 k& k! h* F- r) q
  有d地方一早都禁止有火孳既東東啦!' b: M/ N- V  I; {7 ~. O8 m1 ~) l
  唔知過年時會唔會成串咁爆呢?5 k  y# Z  p# `7 I2 L7 D; j
bb仔既會唔會嚇驚呢?

已有(31)人评论

jozone 发表于 2007-8-26 15:04:15 | 显示全部楼层
几好啊,几热闹啊,甘米啱晒咯,甘早就放,可以习惯下早起啊嘛
kururu 发表于 2007-8-26 15:51:32 | 显示全部楼层
今日系7.14嘛~~~~~~~~~~~
6 q- }( ^8 O, j; K7 J  u1 y+ Y+ `  W1 z# l4 h- y
喜兴作用挂~~~~~~~!
zhuwang 发表于 2007-8-26 16:08:30 | 显示全部楼层
哦哦!!" c, b. J( Y. A' I# R7 [$ r0 \4 |1 o5 l
有点甘噶事!!
yjb338 发表于 2007-8-26 19:17:33 | 显示全部楼层
放炮???过什么节啊??
拭目以待 发表于 2007-8-26 19:33:37 | 显示全部楼层
你讲既还是六点呢~~~我地果度年初一果日~~零晨12点就开始放啦~~常晚系甘响~~; u# B. D2 p5 K2 j6 z$ ?$ J
因此觉得习惯是一件很可怕的事来的~~现在都没什么觉得~~照样睡大觉
Laputa81 发表于 2007-8-26 19:33:47 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2007-8-26 19:17 发表 " `, y% n/ m) m% E2 t
放炮???过什么节啊??
# d. a7 V8 \2 V9 `
0 J' Z" s* Y1 Q# a; j7 X
  j, U% Y: q+ [3 q2 w0 b: |
# H' R# q6 C# l+ `
今日7-14啊~~~
2 ?9 k9 i4 B5 T/ S' O" @, M, M- w你话乜嘢节咯············
liyuwuhen 发表于 2007-8-26 19:34:39 | 显示全部楼层
在城市。。。不过到年的时候会翻乡下放炮玩下2 \" |* S% o$ K$ m& R" t
* j( Z" z6 S4 X0 n. u( b# y5 Q
其实呢个都几好啊,不过要注意安全就是
! `# w7 [5 a& ~% L5 F传统~都是无抛弃得甘快的好
Laputa81 发表于 2007-8-26 19:35:20 | 显示全部楼层
过时过节嘅话隔离邻舍都唔会介意嘅~~~
0 q) X9 y5 C* J1 w5 s7 g" R不过通常烧之前都会大嗌几声准备烧炮仗~~~# S( A& S( d  t- t, l
等人哋有准备,怕嚇亲细路仔···········
落樱缤纷 发表于 2007-8-26 19:54:25 | 显示全部楼层
原帖由 kururu 于 2007-8-26 15:51 发表 0 n1 j9 w3 \7 _( R7 V
今日系7.14嘛~~~~~~~~~~~
9 K; J$ J2 m, I! V; e, @$ R( v. B- E: x0 X1 ~* @+ r- y$ h
喜兴作用挂~~~~~~~!

2 B" N6 O( [! q7 C, k$ b0 J3 u; O' N* f

4 l- h: R0 \. H# K, M
' x# w" H4 J" |: O7 `9 v7.14是啥节日????有什么好庆祝的???不是初一和十五比较重要么?
落樱缤纷 发表于 2007-8-26 19:56:46 | 显示全部楼层
我最讨厌人地放炮仗!!!!!) X3 f% J: f) R: ^4 K  \' T" y  T# D

5 U  w3 v3 p1 D9 ?6 e; b虽然不是住在农村,不过到春节依然有人凌晨放炮仗,吓醒晒!!!又吵到死!!+ k7 u, ?2 [1 d# v# [; u0 e/ k) [

' |( O; e) ?6 E9 \放一串都算,仲要放几串,串串都甘长,最讨厌!!
kiraljq 发表于 2007-8-26 20:13:07 | 显示全部楼层
原帖由 落樱缤纷 于 2007-8-26 19:54 发表
/ i' @: y/ a5 n: H6 v
7 h# Q4 X$ S& k2 R
2 [: @: }3 j; O* X" `( I9 E* Y+ }9 X4 [. I8 a1 X

# W- [8 i" ^5 I4 J3 d3 j7.14是啥节日????有什么好庆祝的???不是初一和十五比较重要么?

2 I, I6 c6 |7 Y7 h5 s鬼仔節~~~~
123下一页