[漫画文学] 《變形金剛》 之 主角對話(超低能,勁搞笑)

auyeung 发布于2007-7-21 23:56 4220 次浏览 21 位用户参与讨论   [复制分享主题]
柯柏文 : 知唔知啲地球人將我哋個古仔拍成电影,而且就嚟上畫啊? , L$ Y2 x' ~8 R
麥加登 : 我知,星星叫同我講過
9 b+ i% D2 ~1 M- C& m柯柏文 : 知唔知佢哋搵啲茄呢啡嚟做人類嘅主角? 3 H1 c2 P4 V0 D: Z5 j, N1 q
麥加登 : 我知
% C& ?+ [( ~' m8 B柯柏文 : 知唔知佢哋覺得我哋原本嘅造型好outdate,於是問都唔問就將我哋個樣改晒?
( p$ t* J; N7 Z2 l" p- y! j3 E麥加登 : 我知 ) Z! Y# G& G; [1 C7 ~3 w
柯柏文 : 点解你重可以咁冷静?
0 {: I+ ]4 V" V3 w# e' D9 f麥加登 : 因爲呢啲都係碎料 8 H& q# S2 d0 ?8 M' `+ w5 b
柯柏文 : 噉咩先唔係碎料
& E) Z; K7 O4 L# R) L: ^麥加登 : 以上呢啲嘢我都啃得落,但係可唔可以唔好嗌我哋狂派做"霸天虎",唔好嗌我做"威震天",好詏口啊 1 x8 d; g; {4 r9 W9 x5 L
柯柏文 : 噉又點,我哋博派咪一樣畀人嗌做"汽車人",我就變"擎天柱" - [) S( Y' q4 {0 R, c
麥加登 : 啊係喇,知唔知你已經變成新一代師奶殺手?
+ y% T3 L3 \: {4 _" T. ~8 @柯柏文 : 咩新一代師奶殺手
( l. _" P) \; d' C麥加登 : 你喺首映禮上現身,主持人會話,"各位觀衆,等我向大家介紹呢齣戲嘅主角" 擎天柱"!啲師奶就會喺臺下鬼殺噉嘈,"噢~~擎 天 柱~~我们喜欢你~~~" - s) p! n% k( }( A# I, d" o
柯柏文 : 唔...
5 w2 x1 v7 p9 G' g1 ^1 w7 M麥加登 : 知唔知啲細路睇完齣戲之後,就会返去同佢哋老竇講:"爸爸,我以後要做擎天柱" 2 A- z8 v  k! y' z9 c  C
柯柏文 : 擎你老味...

已有(21)人评论

ttsti 发表于 2007-7-22 00:32:28 | 显示全部楼层
搞笑就吾是几搞笑,不过D人名的确有D吾惯!
翔龙子 发表于 2007-7-22 07:34:41 | 显示全部楼层
想当年我翻译变形金刚果阵,竟然有人话我既“麦加登”好卜   我都未话距地个“威震天”......而且竟然成个论坛都无人撑我......
GavinDX 发表于 2007-7-22 09:03:44 | 显示全部楼层
一般啦,唔系十分搞笑。
csw201314 发表于 2007-7-22 13:13:54 | 显示全部楼层
系咯,我都系中意以前d名
ayimei 发表于 2007-7-22 14:36:29 | 显示全部楼层
無言啊。。hoho~
championB 发表于 2007-7-22 20:17:14 | 显示全部楼层
如果要用普通话的话,我情愿用optimus prime同megatron啦,虽然普通话的翻译是意译,而且是非常用心的.8 `7 x( V, y2 P
* S; S% u+ w0 {3 r1 q; _9 W
autobots,transfom,roll out!( v! k' A; F( ^2 `) X
博派手足,变形,出发!
pinkychiu 发表于 2007-7-23 16:23:39 | 显示全部楼层
距意译都总比普通话音译好的
ninaomu 发表于 2007-7-23 19:55:48 | 显示全部楼层
最后几句。。。。。。。。。。
生炒菠萝 发表于 2007-7-23 20:38:17 | 显示全部楼层
甘都得 服你拉!大爷
auyeung 发表于 2007-7-23 22:41:14 | 显示全部楼层
[quote]原帖由 ninaomu 于 2007-7-23 19:55 发表
7 N2 A' ^2 i. f+ C) |最后几句。。。。。。。。。。, C6 N+ ^; v9 n5 g/ N' n" y  f* L
有咩問題?
zhh610 发表于 2007-7-24 20:35:59 | 显示全部楼层
呵呵,有D意思!支持啊!
12下一页