[讨论]對於粵語比人話垃圾點睇﹖

我皇烈 发布于2006-7-21 06:56 5229 次浏览 85 位用户参与讨论   [复制分享主题]
风涧灵 发表于 2006-7-29 16:42:57 | 显示全部楼层
就算是不喜欢粤语也不应该说它是垃圾吧?毕竟它是伴着我们成长的语言啊!每个人都有自己的喜好,贬低别人喜欢的来抬高自己喜欢的,这样不好啊~~~~配出来都是不容易的,我们要为配音员想想~~
drjing 发表于 2006-7-29 16:50:27 | 显示全部楼层
<p>声优好就好啦!和什么语言没有多大直接关系!</p>
djyft 发表于 2006-7-29 18:14:19 | 显示全部楼层
各有各好啦。。。反正我觉得而家呢个网上流传甘快既时代,有D人听完日语原音再睇粤语配音,觉得无甘好,无甘原汁原味都可以理解既。。不过话粤语配音系垃圾就真系悟掂啦,叫班友去睇下人地配音系点做野就最好啦,未以为帮套动画配音甘简单至得架,要尊重人地既劳动啊
jozone 发表于 2006-7-30 07:21:01 | 显示全部楼层
<p>各有各好,吾仲意都吾洗话人系垃圾架~~~~最憎呢D人,自己吾仲意果D野就话系垃圾,极度鄙视!!!</p>
qweqweqwe 发表于 2006-7-30 15:54:38 | 显示全部楼层
D垃圾最中意话人地D野垃圾咖啦~~
yingcwy 发表于 2006-7-30 19:20:22 | 显示全部楼层
其实日本的声优的确比粤语噶好,但粤语都配得唔错,起码TVB都有好多出名噶配音员。。。。。
心跳 发表于 2006-7-31 01:24:14 | 显示全部楼层
睇得眼训啦!
一开始 发表于 2006-7-31 01:46:45 | 显示全部楼层
<p>我个人就吾系粤语嘅吾睇嘅,既然D染系中意睇原声嘅米由区地去睇咯!</p>
skyyuna 发表于 2006-7-31 11:56:38 | 显示全部楼层
<p>唔同噶人有中意吾同噶野,唔中意就算咯,话垃圾就系有点过分啦</p>
冬暖夏凉 发表于 2006-8-1 02:05:10 | 显示全部楼层
每个人都只想听翻自己熟悉的语言
mwy123456 发表于 2006-8-1 16:21:39 | 显示全部楼层
气愤中。。。。。。。
hoben 发表于 2006-8-1 18:34:20 | 显示全部楼层
强烈反对,讲果个都五正常.米鬼理距啦.