[求助]CDRW故障

rx-rider 发布于2005-2-16 01:41 1370 次浏览 16 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<P>最近我的刻录机为何读不盘,前几天还好好的,今天想刻盘,结果连cd/vcd/cdr读不了,</P>
9 B% H4 v/ w  Q8 H<P>我怀疑光头有问题。请问怎麽办?想买个新的,但是暂时没有这麽多钱。</P>- r' [/ q) ]" c1 k/ @
<P>我的刻录机是理光CDRWmp7320a。还有我听见刻录机有点像掉螺丝的声音。</P>" {2 ^* O0 y" n0 g/ l+ Q
<P>[ps:我换了电源后才出现这样的情况。]</P>9 L" h+ N0 M4 Z% x; [

( v1 `7 R! W9 k6 V- f  n

已有(16)人评论

GZHAO 发表于 2005-2-16 07:20:44 | 显示全部楼层
<P>如果读唔盘,你先重新把D线插过一次睇下刻录机的电源灯亮不?读唔读到CD等~</P><P>因为有可能喺D线松咗!</P><P>你怀疑喺光头问题,咁你可以用一些清洁VCD机的清洁盘清洁一下光头,再试下得唔得</P><P>你话听到有螺丝的声音,有可能喺你换电源时松咗,如果你有能力,可以自己拆开嚟睇下有冇松咖,</P><P>里面好简单,好小嘢,你睇下D固定口有冇松咯~</P><P>跟据你所讲我只可以讲咁多咋!!</P><P>其实D刻录机用得耐就会一时读到,一时读唔到咖啦,你刻得多佢老化得好快的~~</P>
ekj 发表于 2005-2-16 19:49:49 | 显示全部楼层
<P>听说过 电源对 CDRW DVDRW 是很重要的....</P><P>不过...现在嘅电源应该都没有问题~......</P><P>读不到.应该还是有问题 近来潮湿.不知道会不会有影响啊~ </P><P><a href="http://bbs.dreamxt.com/dispuser.asp?name=GZHAO" target="_blank" ><FONT color=#990000><B>GZHAO</B></FONT></A> 说 用"VCD机的清洁盘" 清洗...!!?? 行的吗??? 哈哈...</P><P>GZHAO 有没有试过??</P>
rx-rider 发表于 2005-2-16 20:38:49 | 显示全部楼层
<P>我连盘读不了,怎能读清洗盘。</P>
ekj 发表于 2005-2-17 00:42:23 | 显示全部楼层
<P>我嘅意思是不要乱玩"VCD机的清洁盘"..</P>
4 \4 p: T, Z. o<P>我以前试过就这样弄坏了个光驱</P>8 x+ @  W0 _$ e4 X4 Q
( C: `# p( y. f, k% l
Kiver 发表于 2005-2-17 02:45:22 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>lekj</I>在2005-2-16 16:42:23的发言:</B>0 T2 w; B8 C9 x/ v

+ J$ v" Q( @' Y, V% X; h3 Z( n2 d  x<P>我嘅意思是不要乱玩"VCD机的清洁盘"..</P>
2 p$ q' w5 M6 y/ g5 x$ d: k<P>我以前试过就这样弄坏了个光驱</P>
7 ^" \8 R& w7 T0 r; o2 E6 h% G</DIV>
. e/ H, d% m5 ]' E<P>同意..7 b0 N% l4 x& A$ \( s
<P>我也是这样搞法坏了一个NEC光驱的</P>
Kiver 发表于 2005-2-17 02:46:40 | 显示全部楼层
<P>我觉得个CDRW坏了也不出奇..</P><P>因为我旧的那个CDRW上一张盘还可以录,到下一张就连CDR都识别吾到了</P><P>就此886了</P>
GZHAO 发表于 2005-2-17 03:05:11 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>lekj</I>在2005-2-16 16:42:23的发言:</B>
% {' ~8 x' a3 D) s# K1 _0 [<P>我嘅意思是不要乱玩"VCD机的清洁盘"..</P>3 Q. x* n+ W0 o
<P>我以前试过就这样弄坏了个光驱</P></DIV>7 R% a, H7 ]1 b- X( o, i
<P>VCD机的清洁盘</P>
4 @1 m* w& b3 V0 {<P>我用经常用的~~~~~~~~</P>
9 x" w8 {' k: g) l5 w<P>我贪佢方便清洁光头,我嗰光驱都没试过会出事~~</P>0 |% g5 I- q; h6 y! P/ s
<P>唔知你哋点用啦,咁易坏咖?</P>% n$ Y+ M- l: X4 W- x
<P>& Y% f# X' v9 D. U* A( B: i
不过你哋嗰嗰都咁讲我以后都喺少D用算啰~~</P>
8 p1 Q$ {2 p- Z7 g3 h7 h/ {1 z) e

* ^, p" h+ ?9 y
9 K+ }. k4 ?; F
GZHAO 发表于 2005-2-17 03:30:31 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>rx-rider</I>在2005-2-16 12:38:49的发言:</B>
% a! q1 Y) H3 O
/ \; F, Q9 \6 C. v<P>我连盘读不了,怎能读清洗盘。</P></DIV>
8 |, q+ Z' T2 b$ j( }- D, |8 r5 e* k% }) P<P>连盘读不了?咁究竟你嗰CDRW有冇通电呀?睇下嗰电源灯亮的吗?
) F- p: ~- Z% W<P>如果亮!而且会转盘,只喺读唔到,有可能喺光头坏了,
/ s# }- |; Q: M  p0 p4 _( C6 P$ C<P>如果都唔喺,我就唔清楚啰,根据你所讲就只有咁多解释啦!!$ _7 u# Z$ \! P4 ]+ ~
ekj 发表于 2005-2-17 08:28:53 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>GZHAO</I>在2005-2-16 19:05:11的发言:</B>
5 t: r* m7 x/ k/ B- B9 ^" a  M% x
' P$ C; Q# i3 {! N( l$ `  c# K/ D9 X0 E2 j1 ^1 B
<P>VCD机的清洁盘</P>
/ n, n) I+ k' v% s# I1 D% |: b<P>我用经常用的~~~~~~~~</P>
0 @: s: p2 C0 t, v0 b# C$ ]/ d+ E<P>我贪佢方便清洁光头,我嗰光驱都没试过会出事~~</P>
" w& Y& c( S+ K3 `- k<P>唔知你哋点用啦,咁易坏咖?</P>
' c, N6 w# B0 x5 Z5 @<P>
8 H: l0 e  q7 U' j1 Q$ w+ O0 A9 @不过你哋嗰嗰都咁讲我以后都喺少D用算啰~~</P>7 y. X( e3 l: _4 s% \

% ~; ~/ b' @! T) \2 z! B
- L- F4 P. T2 E' f5 @</DIV>& o  l  |1 G9 W4 P0 g
<P>
6 M2 u5 o& c/ d# ^& m% ?  }<P>反正我是真的弄坏过....哈哈3 G* p$ D7 T5 f
<P>VCD 和 CDROM 还是不同的吧~</P>
ekj 发表于 2005-2-17 08:33:18 | 显示全部楼层
<P>CDRW 我试过一些杂牌嘅.坏是这样的.....可以读到盘...不过烧什么盘之后都读不出来.(变成了飞盘制造机).....</P><P>还有就是 CDROM 坏过 N 个...基本上是没得修的...统一报销......</P>
ttsti 发表于 2005-2-17 09:42:05 | 显示全部楼层
<P>吾好用VCD清洁盘啊,而且光驱没必要用清洁盘,否则就出个专门清洁光驱嘅碟啦~~</P><P>仲有以加D电源吾会有问题甘就错啦,要睇下你买乜也电源,好电源拿上手较沉重,散热片较大,变压器占电源高度三份二,仲有吾好信电源写住300W就是甘多,好多都是吹水的,实际得200W</P><P>你未换电源之前可以用,换佐就用吾到甘就可能是电源嘅功率不足~~</P>
12下一页