[每日闲聊] [分析] 心理小測試|8秒測出乜對你才系最重要嘅

kobe1992 发布于2024-3-30 17:48 117 次浏览 14 位用户参与讨论   [复制分享主题]
/ y3 a( K4 Y) q) a# \
8 Z' r$ A: [" P0 O+ B% E4 f8秒測出乜對你才系最重要嘅1、你依家與以下五只動物喺沙漠里共生,如果你想走出沙漠,就必須要放棄其中一只7 [( b2 E7 n7 X/ G) C
2、你與剩下四只動物繼續前行,走咗一段路程後,你必須再放棄一只動物,你會放棄邊個?
% {0 h  |! x" k. c7 F. Y" U# a3、你與剩下三只動物繼續前行,突然,你哋發現了綠洲但系,水卻已經干涸,呢時你又必須放棄一只動物,你會放棄邊個?( u4 }6 H" U! n( |! E6 E5 w( y
4、你與剩下兩只動物繼續前行,喺走出沙漠前,你只能帶一只動物離開沙漠最後你會選擇邊個?又會放棄邊個?
1 A+ B, @) X/ L( K4 Z5 K
6 S+ ?8 w) \) p+ H' r4 A& W5 d0 \

; z8 z1 x% }! m1 ]# m% K 303.jpg
) t; V& Z# q7 M$ \( b2 G& }6 K
+ i$ Y6 r$ f4 ^* C! N; S================================================% n* N9 Y7 [  S
* w4 O) p: c- l
& }9 Q7 j& e) q6 K3 c5 l/ ~

+ e$ @& Q0 F2 Y% u+ \" g1 F( w; I' F9 @5 f) C( S+ q

% `# X3 d+ p$ ^2 h; Q. K; U
) P8 v, X" D8 x* B
# y9 Y; V: [. f" B7 o# D( x
8 [6 s' R9 y+ k# h# S" l( G3 ]7 M, @# j, F

1 ]1 P0 e, |& B, r5 ]* o. L
/ a% c+ W: b: Z9 D+ d8 e
# U0 \: Y0 q/ P* y( q" H: E  e, z5 q; Y/ v
) ~, i1 q( z) K. L

& ]  J0 [  P; }" b9 J
% z3 e3 p( d8 b4 I% z" g  v7 {0 O! v

2 m7 k- g( x3 x8 P" _& Z# \& ~* Z1 K* u$ ~+ m
* ^3 W. e0 C+ c- ~% U
+ J; l, a* m+ O! d0 H+ ]

3 l0 ?; {7 j' t; q6 m( A1 M- f# ?7 G- L) B/ m
) Z$ S; a" s$ E  }

9 b: w4 g: n- T9 s2 W. B
/ w! O4 S, e9 l2 w+ t: z
2 Y. ~+ `- G% k. P+ V& O$ w: U7 g" X

# F- L: @6 j0 _; R獅子代表【自尊、自我、理性】5 ]+ e5 ~5 }# F4 A0 K
如果你最先放棄獅子,講明自我對你嚟講冇咁重要,你唔害驚放下自己嘅價值。而且你系一個感性大於理性嘅人,經常感情用事,讓你失去理性嘅邏輯思考,總系處於兩難嘅抉擇狀態。就算理智知應該要點樣做,也常常因為情感原因令你改變心意。你也系一個唔中意紛爭嘅人,有時寧願遷就別人,總覺得退一步海闊天空,對雙方都好。如果你最後才放棄獅子,講明你系一個有超強自尊心嘅人,就算你乜都失去了,也唔得被別人睇唔起,你會把自己放喺一個很高嘅位置,非常愛面子,而且也會守着自己最後嘅尊嚴。

) H$ ?1 i% X5 o8 h3 ]/ ?! b5 l3 U: b, P3 X
5 ]9 a3 @3 @# n, D

1 ?% \2 e6 s3 q3 h+ w: w) P馬代表【工作、事業】
4 K/ C* ^# I9 x" J; H9 o/ @' I如果你最先放棄馬,就表示工作對你嚟講並唔重要,只把佢睇作系維持生活基本開銷嘅來源,從嚟都冇很大嘅野心想要升職,或向高職位拼搏,反而相信機遇,認為時機到了就會讓你嘅工作有新嘅突破。2 r, w2 }# g5 I6 G! ?
如果你最後放棄馬,表示你系切切實實嘅工作狂。工作比一切都重要,而且你唔介意開會,每天搏命工作到半夜,當需要你負責嘅工作越多,你就會覺得自己越重要、越有成就感。對於工作有着自己嘅理想和目標,也希望能夠獲得更大嘅掂。
4 C3 Y4 g4 c- n) Q8 K- n' ^
0 [& T2 u4 n% U" D9 a
% F( i" t3 t8 }3 t. f# R" p
2 g( f% T4 L2 I/ e* R! s
$ w$ I$ O+ X' Y/ N0 z* q* ?# T" R+ B
牛代表【家人、親情】  u6 H* J. F# F' H" x
如果你最先放棄牛,其實並唔系你唔愛家人或唔孝,反而系因為你知家人一直都會喺你身邊,所以唔使太花力氣去維系或爭攞就能輕易得到佢哋嘅愛,梗系呢想法也很容易令你忽略了家人嘅感受而唔自知,有時會把所有壞脾氣都發喺佢哋身上,令佢哋傷心。喺你現階段中,你會覺得家人唔系占重要嘅位置,因為你有更多事情需要花時間、花精力去完成,而且喺你成長嘅環境中,你一直系一個獨立且自我嘅人,所以做每個決定之前,都唔會輕易受到家庭嘅過多影響。如果你把牛排到最後才放棄,嗰就表示親情喺你人生中系無法被攞代嘅,所以你很重視與家人嘅互動和相處,只要家人開心,你就開心。
. n7 _, U0 R! o( p( q+ {, M  i* y
6 l( ]. @& ?4 g0 N3 I
. h1 \$ F4 Z& g1 d! ~) @$ F6 j
- I) H7 U4 F6 Q
猴子代表【朋友、友情】! R- C* F. @( ~  r' W
如果你最先放棄猴子,代表你經常忽略友誼,喺你眼中,當你認為目前有更重要嘅事情要處理抑或有更需要守護嘅人如家人、愛人等),你會先放下友情,因為你認為真正嘅朋友唔使無時無刻都保持聯系,而且好朋友更唔會因為啲小事情而離開你,所以你對佢哋很有信心。如果你最後放棄猴子,嗰就表示你超級重視每一個朋友,同樣你也希望你嘅朋友也重視你,當朋友有難時,你會全力以赴地幫忙,你絕對系一位抵深交嘅朋友。之不過當你與朋友間嘅付出唔對等時,你會非常傷心" W9 V0 e( M, C) O, n

: f- {$ b+ c' W) Z% |5 [
7 u% E5 P. @$ g! x" a5 i

& ]# i  F3 X' S. f. H* y
: r3 c( b: O  L- n* d
羊代表【伴侶、愛情】4 k; _% w' k5 \/ W: B: b( `  f8 g
如果你選擇了最先放棄羊,現階段對你而言,愛情喺人生中相對嚟講系唔重要嘅,也許喺安排自己嘅行程上,情人嘅優先次序都一定唔會系第一位,對拍拖你冇太多嘅憧憬和幻想,而且還覺得呢世上有更多比拍拖還有趣嘅事情。有時候生活已經很忙碌,也有太多事情要處理,冇時間讓你去談情講愛,也許你會想等到獲得自己想要嘅生活時,才會想戀愛相關嘅事情。而且還覺得呢世上有更多比拍拖還有趣嘅事情。有時候生活已經很忙碌,也有太多事情要處理,冇時間讓你去談情講愛,也許你會想等到獲得自己想要嘅生活時,才會想戀愛相關嘅事情。如果你最後才放棄羊,你可能就系一個非常戀愛腦嘅人,寧願放棄自己嘅事業抑或系與家人有爭執,都唔想讓自己嘅愛情關系破裂。
( i) R; O+ S7 J' q- x, G* f) d& w- n+ f* {* G; u
0 B$ \4 ?; j/ ^6 R
  d. z2 Q2 L$ X) l2 _8 R1 n/ s
5 s6 ~5 F4 Y5 X% {* R* J; c' G$ w

9 {1 s9 a' V  t8 e% ~4 z, x0 W% z
# }( \, P/ O5 i
5 E+ O/ _, |$ k1 c" L

已有(14)人评论

zhaoronghu 发表于 2024-4-16 16:52:31 | 显示全部楼层
我选绵阳,因为大家都叫我阿羊

fuman 发表于 2024-4-6 22:35:54 | 显示全部楼层
哈哈哈,不错
; K! ]% Y2 i* R# T

michiru04 发表于 2024-4-6 22:01:56 | 显示全部楼层
我选的狮子啊,狮子最好打

hejing 发表于 2024-4-5 08:26:42 | 显示全部楼层

jojojo 发表于 2024-4-3 13:21:16 | 显示全部楼层
没有什么关联

西海道虎铁 发表于 2024-4-3 11:37:18 | 显示全部楼层
最先放弃狮子,最后放弃羊。几得意的小测试

jimmarkken 发表于 2024-4-3 08:58:08 | 显示全部楼层
放开,放开所有,彼此更自由

shiraishi 发表于 2024-3-31 10:43:16 | 显示全部楼层
kobe1992 发表于 2024-3-30 20:125 I, k$ g9 R& i
要努力啊, 不要放棄!!!!

% K( D+ L' @( T系咁你去努力

oppozie 发表于 2024-3-31 00:59:24 | 显示全部楼层
中 ,
, T- n. B& \5 _0 v. q都幾準
4 |; [* A: F7 Y2 Q# v7 h' b9 v# f7 `$ j6 P( I- B/ J
Thank you

kobe1992 发表于 2024-3-30 20:12:51 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2024-3-30 19:19
8 T# K# \$ s! S# n+ ~0 c7 p1 K全都要放弃

2 @& ^* d8 w% B" u2 \/ n要努力啊, 不要放棄!!!!

水皮跳跳 发表于 2024-3-30 20:11:18 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2024-3-30 19:092 S5 L# b# {. V3 G5 M  s- i  ^
放弃自我,放弃爱情

# g1 V: }: i2 L* e7 k. l0 t放飞自我

12下一页